Slušni aparat

Vidimo se, svemirski kauboju!

Vidimo se, svemirski kauboju!

Jesen pop-kulturne nostalgije ne posustaje. ‘Dina’ je bio tehnički bespri­jekorni, ali ipak ne toliko zadovoljava­jući pokušaj revitalizacije kultnog lite­rarnog serijala, za nekoliko tjedana će klinci iz ‘Stranger Things’ ukrstiti mla­zove kao mladi Istjerivači duhova, a na samom kraju godine sestre Wachowski pokušat će nam podvaliti pokoju plavu pilulu kako bismo zaboravili dva kata­strofalna nastavka ‘Matrixa’. No, naslov kojem se najviše veselim stiže upravo ovog vikenda na svačije male ekrane posredstvom Netflixa. Igrana ekrani­zacija legendarnog animea ‘Cowboy Bebop’ kreće sa svojom prvom sezonom, a već najavni foršpani obećavaju apso­lutno ludo druženje sa Spike Spiegelom, Faye Valentine, Jetom i korgijem Einom. Ako niste upoznati s ovom družinom svemirskih lovaca na ucijenjene glave, još uvijek imate dovoljno vremena da odgledate originalnu verziju.

Inspiraciju u Cowboy Bebopu pronašli su i Connie i Ethan Sgarbossa, sestra i brat koji su prije nekih pet godina osno­vali band imena SeeYouSpaceCowboy, prema frazi na odjavnoj špici (skoro) svake epizode originalne anime serije. Vrlo je vjerojatno da je potpuna slučaj­nost što je grupa samo dva tjedna prije premijere serije izdala svoj drugi dugo­metražni album pod nazivom ‘The Romance of Affliction’, ali definitivno nije slučajnost što je album apsolutno besprijekoran.
SeeYouSpaceCowboy svira svoju ver­ziju disonatnog metalcorea, negdje na potezu od post-hardcorea do screamoa. Stilski su još uvijek negdje na početku milenija, jedino im nedostaje MySpace profil (a vjerovali ili ne, ta zombificirana društvena mreža još uvijek je dostupna u jednom minimalističkom obliku). Prvim pogledom na popis pjesama doznajemo i da je band ugostio dva svoja idola iz mladosti, Keith Buckley iz Every Time I Die posuđuje glas na uvodnoj stvari ‘Life asa Soap Opera Plot, 26 Years Running’, a Aaron Gilles­pie iz Underoatha pjeva na ‘Intersecting Storylines to the Same Tragedy’. Iz pri­loženog možete i primijetiti da bi ekipa vjerojatno bankrotirala da je tiskanje albuma plaćala po broju riječi. Najzani­mljiviji, i sigurno najneočekivaniji gost je rapper Shaolin G koji ubacuje svoje rime usred ‘Sharpen What You Can’.

No gosti su samo sporedna priča i band pokazuje zrelost koju se rijetko može pronaći na nečijem tek drugom albumu, a kvalitetu predstavljaju na dvjema najavnim singlicama – ‘Misin­terpreting Constellations’ i ‘The End to a Brief Moment of Lasting Intimacy’. Žestoke gitare maskiraju emotivne dio­nice u kojima se masivni čisti vokali suprotstavljaju grlenim vriskovima. Na ‘With Arms That Bind and Lips That Lock’’ SYSC pomalo očijukaju i s pop-punkom, čime nas uvode u središnji diptih ‘Losing Sight Of The Exit…’/’… and My Faded Reflection in Your Eyes’. Na samoj površini i na prvo slušanje možda je teško identificirati cjelokupnu motivaciju za ovakav glazbeni izričaj, no malo dubljom analizom pronaći ćete ogromnu dozu boli, bijesa i depresije.

Vidimo se, svemirski kauboju!
BPHJD5 FAYE VALENTINE JET BLACK EDWARD & SPIKE SPIEGEL COWBOY BEBOP: TENGOKU NO TOBIRA (2001)

Njihov debitantski album ‘The Correlation Between Entrance and Exit Wounds’ kanalizirao je tugu nakon smrti Conniene djevojke, a i ovaj album zamalo je bio obilježen tragedijom jer je netom nakon završetka studijskog sni­manja sama Connie pokušala počiniti samoubojstvo predoziranjem. Na sreću svih, nije joj pošlo za rukom, tako da danas može svojim primjerom drugima pokazati i kroz stihove približiti sve real­nosti života jednog ovisnika.
No, ne dopustite da vas stvarni život dodatno deprimira, već pripremite svoj vrat na četrdeset minuta besprekid­nog head-banginga, jer SYSC na ovom albumu ne dopuštaju niti trenutak odmora. A ako želite učinkovito ispu­niti svoj vikend, alternirajte epizode Cowboy Bebopa s albumima SYSC i njima sličnih bandova poput Knocked Loose, Dillinger Escape Plan, Dying Wish i Zao. SeeYouSpaceCowboy!

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić