Grad

VIDEO/VODOVOD JAVLJA: Sanirana Petka, svaki ulazak u tunel predstavljao je opasnost po život

VIDEO/VODOVOD JAVLJA: Sanirana Petka, svaki ulazak u tunel predstavljao je opasnost po život

Oštećenja na pročistaču otpadnih voda Lapad u potpunosti su sanirana te je ova krajnja točka fekalne odvodnje grada Dubrovnika ponovno potpuno funkcionalna – javljaju iz gradske tvrtke Vodovod.

Navode i kako su odmah po nastanku ovog problema krenuli u njegovo rješavanje, te je zbog kompleksnosti samog sustava i iznimno opasnih uvjeta, radove bilo potrebno raditi u tri faze. Prva je odrađena unutar Petke kada su djelatnici tvrtke sanirali nastala oštećenja, druga je bila čišćenje same ispusne cijevi, a treća, finalna, odrađena je ovog petka kada su ronioci, nakon što su spojili cijev, zatvorili ispust kojim je kanalizacija dok se radilo u tunelu izlazila direktno u more.

Na sanaciji oštećenja radili su djelatnici Vodovoda i njegovih partnera, ronioci iz Dubrovnika, Splita i Šibenika, a uzrok problema bio je dotrajali uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Lapad, sagrađen prije gotovo 40 godina. Uz to, taj sustav kad je građen nije bio izveden prema projektnoj dokumentaciji, pa su se prvi problemi pojavili već 8 godina nakon njegove gradnje, kada je prvi put i saniran.

-Hidrotehnički tunel i vodne građevine u njemu, građeni 1977. nisu izgrađeni u potpunosti prema projektu. Upravo zato je ova sanacija bila tako zahtjevna. Svaka intervencija i ulazak u tunel predstavljala je opasnost po život i zdravlje radnika, usprkos pridržavanju svih sigurnosnih pravila – navode iz Vodovoda, te nastavljaju:

-Radnici su u tunel ulazili s maskama i bocama s kisikom i svom drugom potrebnom zaštitnom opremom, sukladno pravilima struke, a sve poslove se moralo odrađivati ručno. Poseban problem predstavljala je skučenost prostora, zbog čega su istovremeno popravke mogle vršiti maksimalno dvije do tri osobe, a u određene dijelove tunela nije se moglo prići, pa čak ni snimiti ih posebnim kamerama. Uz to, svaki put kada je trebalo vršiti radove unutar samog brda Petka moralo se isključiti kanalizacijske crpne stanice, a pri takvim situacijama dolazilo je do preljeva u određenim dijelovima grada.

Greške u gradnji te 1977. godine dovele su do postepenog začepljivanja sustava, a utjecaj prirode, posebice plime i oseke, negativno su utjecali na funkcionalnost samog uređaja.

Zato, ali i kako prijašnje sanacije nisu uspijevale riješiti probleme, već su se u manjem ili većem obimu oni periodično pojavljivali, Uprava Vodovoda prije dvije godine pokrenula je projekt izgradnje novog, modernog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i hidrotehničkih objekata na lokaciji postojećeg.

Uređaj je kandidiran za financiranje iz EU fondova te je izrađen idejni projekt, a početak radova očekuje se najkasnije kroz dvije godine, dok se raspisivanje natječaj za novi uređaj vrijedan 200 milijuna kuna očekuje krajem 2017. godine. Novi uređaj će u potpunosti će zamijeniti sadašnji dotrajali pročistač otpadnih voda, koji će se do izgradnje novog pojačano održavati te biti pod stalnim nadzorom.

Želimo se zahvaliti svim djelatnicima Vodovoda, roniocima i drugim partnerima koji su sudjelovali u rješavanju ovog gorućeg problema za grad Dubrovnik. Posebno se zahvaljujemo Zavodu za javno zdravstvo koji je u suradnji i stalnoj i korektnoj komunikaciji s Vodovodom profesionalno i stručno odrađivao svoj posao. Najveća zahvala ide našim građanima na strpljenju koje su pokazali – zaključili su iz Vodovoda.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist