Aktualno

Uvala kao primjer transparentnosti

Uvala kao primjer transparentnosti

Uređenje prostora u Uvali Sumratin važno je za grad Dubrovnik. Upravo se taj prostor nametnuo kao centar grada Dubrovnika, te kao takav zaslužuje biti dio imidža destinacije kakav je Dubrovnik

– rekao je zamjenik župana Frano Skokandić na predstavljanju rezultata natječaja za izradu Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje plažno-rekreacijskog prostora Uvale Sumratin u Dubrovniku.

– Ovaj prostor je, osim što je devastiran i totalno neiskorišten, a ima puno i interesa i načina da se puno bolje iskoristi. Mislim da bi način na koji smo pristupili izradi ovog rješenja trebao biti putokaz za slične projekte na području grada Dubrovnika – istaknuo je Skokandić, dodavši kako se izradi rješenja pristupilo na transparentan način, s potpunim uvidom javnosti, koja može davati svoje sugestije i prijedloge.

Prije samog definiranja projektnog zadatka, istaknuo je dalje, okupljene su sve stručne služne Grada i Županije, ali i turističkih zajednica, lučke kapetanije, lučke uprave te Društvo arhitekata Dubrovnik kako bi se razgovaralo o svim aspektima uređenja Uvale Sumratin.
Marina Oreb, predsjednica Ocjenjivačkog suda istaknula je kako je provedeni natječaj polučio veliki uspjeh.

– Svi pristigli radovi odlikuju se visokom profesionalnošću i kvalitetom te daju veliki doprinos konačnom rješenju ovog vrlo kvalitetnog prostora grada. Unutar predloženih radova iskristalizirale su se tri skupine radova koje svoje različitim pristupima rješavaju vrlo zahtjevan i delikatan urbanističko-arhitektonski zadatak. U prvu grupu spadaju radovi koji zadržavaju postojeću morfologiju i zatečeno stanje, sve postojeće građevine te minimalno interveniraju u postojeće stanje.

U drugu grupu spadaju radovi koji zadržavaju zonu maslinika i kupališnu zonu, ali pri tom značajnije interveniraju na građevinama ili obalnoj crti, u moru i na kopnu te u treću spadaju radovi koji radikalnije mijenjaju topografiju terena obuhvata objedinjavajući cijelu zonu – rekla je Oreb.

Predsjednica DAD-a Marija Kojaković posebno je naglasila iznimnu suradnji sa Županijom kod realizacije ovog natječaja, također naglasivši kako bi ovakav pristup prostornom planiranju trebao biti pravilo, a ne izuzetak.

Ono što slijedi jest izložba svih natječajnih radova, s javnom raspravom, a potom slijedi izrada idejnog projekta na temelju kojeg će se raspisati natječaj za koncesiju.

Prvu nagradu od 40 tisuća kuna dobio je, podsjetimo, rad autora Sonje Tadej, Marije Grković i Zvonimira Pavkovića, drugu nagradu i 25 tisuća kuna rad tvrtke Habitat d.o.o. i autorskog tima Srđan Nađ, Nikola Nađ, Urška Podlogar Kos i  Nađa Nađ, a treću nagradu i 15 tisuća kuna autorski tim Tin Sven Franić, Vanja Rister,  Paula Žinić,  Andrea Cvetko Zdunić  i Nikola Fabijanić.
 

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist