Aktualno

Uvala kao primjer transparentnosti

Uređenje prostora u Uvali Sumratin važno je za grad Dubrovnik. Upravo se taj prostor nametnuo kao centar grada Dubrovnika, te kao takav zaslužuje biti dio imidža destinacije kakav je Dubrovnik

– rekao je zamjenik župana Frano Skokandić na predstavljanju rezultata natječaja za izradu Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za uređenje plažno-rekreacijskog prostora Uvale Sumratin u Dubrovniku.

– Ovaj prostor je, osim što je devastiran i totalno neiskorišten, a ima puno i interesa i načina da se puno bolje iskoristi. Mislim da bi način na koji smo pristupili izradi ovog rješenja trebao biti putokaz za slične projekte na području grada Dubrovnika – istaknuo je Skokandić, dodavši kako se izradi rješenja pristupilo na transparentan način, s potpunim uvidom javnosti, koja može davati svoje sugestije i prijedloge.

Prije samog definiranja projektnog zadatka, istaknuo je dalje, okupljene su sve stručne služne Grada i Županije, ali i turističkih zajednica, lučke kapetanije, lučke uprave te Društvo arhitekata Dubrovnik kako bi se razgovaralo o svim aspektima uređenja Uvale Sumratin.
Marina Oreb, predsjednica Ocjenjivačkog suda istaknula je kako je provedeni natječaj polučio veliki uspjeh.

– Svi pristigli radovi odlikuju se visokom profesionalnošću i kvalitetom te daju veliki doprinos konačnom rješenju ovog vrlo kvalitetnog prostora grada. Unutar predloženih radova iskristalizirale su se tri skupine radova koje svoje različitim pristupima rješavaju vrlo zahtjevan i delikatan urbanističko-arhitektonski zadatak. U prvu grupu spadaju radovi koji zadržavaju postojeću morfologiju i zatečeno stanje, sve postojeće građevine te minimalno interveniraju u postojeće stanje.

U drugu grupu spadaju radovi koji zadržavaju zonu maslinika i kupališnu zonu, ali pri tom značajnije interveniraju na građevinama ili obalnoj crti, u moru i na kopnu te u treću spadaju radovi koji radikalnije mijenjaju topografiju terena obuhvata objedinjavajući cijelu zonu – rekla je Oreb.

Predsjednica DAD-a Marija Kojaković posebno je naglasila iznimnu suradnji sa Županijom kod realizacije ovog natječaja, također naglasivši kako bi ovakav pristup prostornom planiranju trebao biti pravilo, a ne izuzetak.

Ono što slijedi jest izložba svih natječajnih radova, s javnom raspravom, a potom slijedi izrada idejnog projekta na temelju kojeg će se raspisati natječaj za koncesiju.

Prvu nagradu od 40 tisuća kuna dobio je, podsjetimo, rad autora Sonje Tadej, Marije Grković i Zvonimira Pavkovića, drugu nagradu i 25 tisuća kuna rad tvrtke Habitat d.o.o. i autorskog tima Srđan Nađ, Nikola Nađ, Urška Podlogar Kos i  Nađa Nađ, a treću nagradu i 15 tisuća kuna autorski tim Tin Sven Franić, Vanja Rister,  Paula Žinić,  Andrea Cvetko Zdunić  i Nikola Fabijanić.
 

Pročitajte još

Državni inspektorat obavio više od 110 nadzora, najviše kazni ide pekarama!

Mia Njavro Banić

[FOTO/VIDEO] Operne dive poklonile Dubrovčanima predivnu glazbenu večer

Dulist

Riječki nadbiskup Mate Uzinić dobitnik priznanja Udruge za vjersku slobodu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija