Koronavirus u Hrvatskoj

Jedan novi slučaj koronavirusa u županiji, ženska osoba na intenzivnoj njezi

stozer civilna zastita04 1

U odnosu na jučer imamo jedan novi slučaj koronavirusa u županiji, što je ukupno 32 – rekao je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ ove nedjelje.

-To je dobro stanje jer smo od 34 poslana uzorka dobili samo jednu pozitivnu osobu, nema drugih novih pozitivnih. To je zasluga naših zdravstvenih djelatnika koji na prvoj crti vode bitku protiv ove zaraze. Pohvaljujem ih i zahvaljujem im na trudu. To je i rezultat odgovornog ponašanja naših sugrađana koji time pridonose smanjivanju proširenja zaraze i spašavanju ljudskih života. Sada ulazimo u fazu u kojoj imamo sve više komplikacija i težih bolesnika. Preporučujem svima da se nastavimo držati svih uputa i da se ponašamo kako preporučuju stožeri. Pobijedit ćemo ovu ugrozu s najmanjim mogućim štetama i gubitcima, a to nam je jako važno – naglasio je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo rekao je kako je napravljeno ukupno 223 testiranja i poslano u Zagreb. U samoizolaciji je 20 osoba koje su pozitivne na koronavirus. Nitko u 24 sata nije prekršio mjere samoizoalcije. U karanteni se trenutno nalaze dvije osobe, jedan hrvatski državljanin i državljanka Grčke.

-U OB Dubrovnik imamo osam pozitivnih pacijenata, dvije osobe su jučer stavljene na respirator i prebačene su u Split sukladno unaprijed zakazanom protokolu – rekao je Cebalo.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić naglasio je kako se na odjelu za Zarazne bolesti nalazi osam pozitivnih pacijenata te su svi stabilno.

-Jedna pacijentica s visokom sumnjom na COVID -19, sinoć hospitalizirana, je trenutno u teškom stanju, intubirana je i nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja. Dvoje prethodnih dana hospitaliziranih pacijenata rijekom jučerašnjeg dana intubirani su i sukladno smjernicama Nacionalnog stožera i Ministarstva zdravstva prebačeni u respiratorni centar Križine u Splitu – rekao je Bekić te dodao kako u ovome trenutku ne čekaju nove rezultate uzoraka, a u 14 sati će u Zagreb poslati nove uzorke koje prikupe. Naglasio je i kako su dvije osobe do sada izliječene od koronavirusa, ali da su se, s obzirom da se radi o novoj bolesti, odlučili za strože mjere te se one još nalaze u samoizolaciji.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić pojasnio je kako je novozaražena osoba supruga dan prije pozitivnog pacijenta za koje još uvijek ne znaju kako su se i gdje zarazili.

-Što se tiče dobrih vijesti, nekoliko zdravstvenih radnika koji su nekad prije bili u samoizolaciji su testirani negativni i vraćeni su na posao te mogu pomoći svojim kolegama u borbi protiv koronavirusa. Zdravstveni radnici se pojačano testiraju i oni koji su u samoizolaciji nakon 14 dana ako nisu razvili simptome, vraćaju se na posao – istaknuo je Lakić.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević podsjetio je kako građevinski raadovi nisu zabranjeni, ali da je odlukom od 18. ožujka zabranjen odlazak na otoke i poluotoke onima koji tamo nemaju prebivalište.

-Prijelazna mjesta na kojima se granica prelazi mimo graničnih prijelaza pokrivena su kamerama, pojačana je policijska nazočnost i nemamo utvrđenih ilegalnih prelazaka u drugu državu. Također, nemamo ni utvrđenih krivotvorina propusnica. Sve je manje građana koji bez propusnica pokušavaju prijeći iz jednog dijela županije u drugi – rekao je načelnik Pavličević.

Na novinarski upit o tome nalazi li se ženska osoba s težim stanjem također na respiratoru te planira li se i njezino prebacivanje u Split, ravnatelj Bekić je odgovorio kako će to ovisiti o liječničkoj procjeni stabilnosti tijekom transporta.

-Kad budemo vidjeli da je stabilna i spremna za transport, kolege anesteziolozi će donijeti adekvatnu odluku – rekao je te dodao kako za ovu pacijenticu još uvijek nemaju pozitivan nalaz na COVID-19 jer je primljena tek sinoć.

Na novinarski upit o tome koliko se konavoskih vatrogasaca nalazi u samoizolaciji, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako se, prema njihovim podacima, tri vatrogasca nalazi u samoizolaciji.

Na upit o tome hoće li se uzorci početi slati u Split Lakić je odgovorio kako se za sada to još ne zna.

-Split za sada ne može primiti naše uzorke. Stupio sam u kontakt s kolegom iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji bi također tijekom idućeg tjedna trebali početi s testiranjima pa ćemo vidjeti s njima hoće li oni biti u mogućnosti prihvatiti i naše testove. Ako budu u mogućnosti, svakako ćemo uzorke slati u Split – rekao je Lakić.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist