Koronavirus u Hrvatskoj

Pet novih slučajeva koronavirusa u županiji, stiže dodatna oprema zdravstvenim ustanovama

Pet novih slučajeva koronavirusa u županiji, stiže dodatna oprema zdravstvenim ustanovama

U odnosu na jučerašnji dan danas imamo pet novozaraženih koronavirusom, što je ukupno 39 slučajeva u županiji. Situacija je i dalje stabilna, ali i ozbiljna te se trebamo pridržavati propisanih mjera – istaknuo je to na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Dubrovačko – neretvanske županije župan Nikola Dobroslavić.

-Dobro je da zaraza nije ušla među zdravstveno osoblje, tu imamo nepromijenjenu, dobru sliku. Nije ušla ni u stariju populaciju koja je najosjetljivija. Dobro je što se pridržavamo mjera i to je pridonijelo da nemamo širu zarazu. Zahvaljujem Vladi i Stožeru što su utvrdili nove kanale nabavke zaštitne opreme. Postojala je bojazan koliko možemo izdržati s opremom koju imamo, a došla je oprema iz Kine te je situacija puno mirnija. Vjerujemo da će tako i ostati. Zahvaljujem i svima koji su se javljali Stožeru da žele pomoći. Bude li potrebe, obratit ćemo im se – dodao je župan.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naglasio je kako je prema Zagrebu do sada ukupno poslano 258 uzoraka, a od toga se njih 39 vratilo pozitivno.

-Čekamo rezultate još četiri uzorka. U karanteni su i dalje dvije osobe. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjere samoizolacije. Što se tiče opreme, ona je na putu prema Dubrovniku. Sutra ćemo je raspodijeliti zdravstvenim ustanovama – rekao je Cebalo.

-Zasad imamo 10 pozitivnih pacijenata hospitaliziranih na Odjelu za zarazne bolesti OB Dubrovnik. Nemamo niti jednog intubiranog pacijenta, kao ni u jedinici intenzivnog liječenja. Dosad imamo troje pacijenata koji su zbog svog općeg stanja transpotirani u KBC Split, još su uvijek u teškoj situciji, ali su zasad stabilno. Nema novih slučajeva unutar OB Dubrovnik. Stanje možemo nazvati stabilnim i nepromijenjenim – rekao je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić istaknuo je:

-Od 5 novozaraženih, četvero ih je iz jedne obitelji iz Trpnja koji su bili u samoizolaciji, a kontakti su kontakata iz Zračne luke Dubrovnik. Za petog novozaraženog ne znamo izvore zaraze. Jedna osoba koja je jučer bila novozaražena, za nju postoji mogućnost da se zarazila u Njemačkoj gdje je bila početkom ožujka – naglasio je Lakić i dodao kako su ukupno dosad obradili 252 kontakta u sklopu epidemije u županiji.

Načelnik PU DN Ivan Pavličević istaknuo je kako smo unazad nekoliko dana svjedoci kako policija na određenim punktovima kontrolira prilaske većim administrativnim središtima.

-Kontrola je postavljena između velikih gradova i općna, ne na onim administrativnim granicima jer smo prilikom postavljanja punktova vodili računa o pogodnim mjestima na kojima bi građani i policijski službenici bili sigurni – naglasio je. Uvažava primjedbe čelnika jedinica lokalnih samouprava i pojedinih građana zbog čestih kontrola unutar samog administrativnog područja kojem pripadaju. ‘Pokušat ćemo te punktove izmjestiti na pogodna mjesta. Iako ovo provodimo već desetak dana, tek jutros se na jednom od njih pojavila gužva. Ispričavam se građanima koji su morali dulje čekati. Rasporedit ćemo policijske službenike u većem broju kako bismo ubrzali protok ljudi’.

Pavličević je naglasio kako su dosad imali 14 slučajeva kršenja mjera samoizolacije, ‘od strane 13 osoba’.

-Dakle, jedna osoba je to napravila u dva navrata. Što se tiče novčanih kazni, to je u domeni Državnog inspektorata sanitarne inspekcije. Policija ne provodi članke i odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. To je u nadležnosti Državnog inspektorata. Sve zabilježene slučajeve dostavili smo njima u vidi službenih zabilješki – rekao je.

Lakić je spomenuo kako je ‘gripa pala u drugi plan’.

-Na području Dubrovnika, prošli tjedan smo imali smo samo dvoje registriranih osoba, što smo i očekivali. Gripa je svakako bila u silaznoj putanji. Škole su se zatvorile, čime je nestalo primarno žarište gripe. Mjere u borbi protiv COVID-a, istovremeno su mjere koje služe u borbi protiv gripe – u smislu distanciranja, pranja ruku nošenja maski i slično – rekao je Lakić i dodao kako ne zna kad će se uzorci iz Dubrovnika početi testirati u Splitu.

-Dobio sam podatke da će početi danas ili sutra testirati, kad će oni i hoće li testirati za nas, to ćemo vidjeti – neka se prvo uhodaju. Naravno da bi nama to odgovaralo – rekao je Lakić.

Na novinarski upit o tome odnosi li se najavljeno smanjenje plaća u Županiji i na one koji rade u domovima za starije, župan Nikola Dobroslavić odgovorio je kako se ne odnosi.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist