DuList IN

Upoznajte Jasmina i Andreja – svjetske prvake!

Brkovic Gregus

Udruga za zaštitU i uzgoj ptica Dubrovnik, odnosno njezini članovi, svjetski su prvaci! Zahvaljujući Jasminu Brkoviću i Andreju Gregušu, sa Svjetskog ornitološkog natjecanja stigla su nam zlata, srebra i bronce.

Jasmin i Andrej u Španjolskoj su obranili boje grada, ali i Hrvatske te se vratili kući s još jednim ‘setom’ medalja. Što drugo reći nego – svaka čast, a za ovaj broj DuLista odlučili su nam opisati kako im je bilo, ali i to kako je baviti se uzgojem tih malih, nježnih stvorenja – ptica. — Ove godine, 27 tisuća ptica bilo je izloženo na 65. Svjetskom ornitološkom prvenstvu u španjolskoj Almeriji, koje je završeno proteklog vikenda. Iz Hrvatske su nastupile 143 ptice, a u Dubrovnik je pristiglo ukupno šest medalja – kažu nam skromno Andrej i Jasmin. Jasmin Brković osvojio je zlato u kolekciji ‘H31 – križanac – mutacija egzota x egzota’, te srebro pojedinačno ‘H32 – križanac mutacije egzota x egzota’ – mutacija srebrenokljuna zeba x japanski galebić, dok je Andrej Greguš osvojio tri srebra i jednu broncu u konkurenciji ‘kanarinci – boje’ s vrstom kobaltni kanarinac. Samim osvojenim priznanjima otkrili su nam koje su im, osobno, najdraže vrste ptica. Dodaju kako moraš imati ljubav prema tome, strast koja je u njihovim slučajevima krenula od malih nogu, i koja ih drži i dan danas, a niz nagrada i priznanja samo je dokaz tomu.

U Europi je jako razvijen hobi
– To je skup hobi, a počinje se, da, od malih nogu. Treba to voljeti! Iskreno, sasvim slučajno krenuo, davno, prije 33 godine! Nisam još ni u školu krenuo kad sam dobio ptičice i tako je to počelo – kaže Jasmin, ističući kako se tada radilo o staglinu i lugerinu, pticama koje obitavaju u našim krajevima. Zavolio ih je, kaže, od prvog dana kad ih je vidio. — Par puta sam i prekidao te se vraćao hobiju – dodaje, a mi doznajemo i to kako se u Dubrovniku i okolici ovim hobijem bavi četrdesetak ljudi, članova udruge, što je jako dobro, no Andrej uspoređuje situaciju s drugim europskim zemljama. — U Italiji, Španjolskoj i slično, ovo je jako razvijen hobi i ima na stotine tisuća uzgajivača – napominje uz brojne pohvale našoj vrijednoj udruzi. On je pak ljubav prema pticama naslijedio od pokojnog nona, kaže, koji je također bio član udruge i među prvim osvajačima medalja. — Prije škole sam krenuo s nekoliko ptica koje su se proširile na – nekoliko stotina – kaže kroz osmijeh ovaj freški međunarodni sudac za kanarince boje. Naime, Andrej je ove godine položio i za međunarodnog suca, a u Udruzi imaju još jednog člana, Branimira Sentića, koji bi ove godine trebao položiti za saveznog suca, stjecanjem uvjeta, tako da je Udruga i na tom polju dosta osnažena.

Najveća izložba na svijetu
Vraćamo se na španjolsko natjecanje i tamošnje, iznimno stroge suce.
– Tu su najstrožiji suci jer se radi o vrhu natjecanja uopće. Kriteriji su na iznimno visokoj ljetstvici i sve probrane, najbolje ptice dolaze na Svjetsko ornitološko prvenstvo. Prošle godine Svjetsko ornitološko prvenstvo je bilo u Portugalu, a sljedeće je u Italiji. Ukratko, ovo je najveća izložba na svijetu, a radi se i o završetku izložbene sezone, te sad opet kreće sve ispočetka – uzgoj, parenje, mladi… – pojašnjavaju nam naši prvaci, kojima ovo nije jedino prvenstvo na kojem su sudjelovali. Izuzev Svjetskog ornitološkog prvenstva, išli smo i na najveću, 77. Međunarodnu izložbu kanarinaca i ostalih vrsta ptica, u talijanskoj Reggio Emiliji, koja ima veliku tradiciju međunarodne izložbe i gdje bude također oko 25 tisuća ptica – kaže Andrej. Jasmin i on osvojili su na tom natjecanju dosta medalja za udrugu, kao i na međunarodnoj izložbi u Ceseni u Italiji, gdje su zajedno s Franom Purinom nastupali za dubrovačku udrugu i osvojili preko dvadeset medalja! S ponosom kažu, ovo je vrhunac udruge i njihovih aktivnosti. Otkrili su nam još malo zanimljivost sa nedavnog Svjetskog natjecanja, a što dodatno pojačava uspjeh ovog vrijednog dvojca. — Ptice koje smo izložili su jako česte, primjerice, više od pedeset posto izloženih ptica bude upravo – kanarinaca boje – kaže Andrej skromno, a Jasmin dodaje: ‘Lako je dobiti nagradu ako imaš samo jednu jedinku, ali i tu jednu – treba imati!’ Naime, što su ptice rjeđe, teže ih je uzgojiti, održati, trebaju im različiti uvjeti, ugrijana prostorija… Oni sami imaju po nekoliko stotina ptica, s time da se broj svakim danom povećava, jer stižu novi, mladi primjerci, a i oni sami obilaze sajmove, te se kažu kroz smijeh, malo i zanesu. Saznajemo i to kako vrijednosti ptica nerijetko premaše i tisuću, dvije eura. To je zaista fascinanatan i zahtjevan hobi i u kojem cijena pada u drugi plan kada vam – zapjevaju. Inače, vrijedi dodati da naši prvaci sve svoje ‘vanredne’ aktivnosti sami financiraju, no kažu, sve pada u drugi plan pred ljepotom i nježnošću ovih predivnih, malih stvorenja.

UDRUGA OSNOVANA 1979. GODINE
Na samom vrhu Udruga za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik osnovana je 1979. godine. Uspješno je djelovala sve do agresije na Dubrovnik 1991. godine kada je čitav fundus Udruge spaljen i uništen. Nakon Domovinskog rata Udruga je obnovljena uz pomoć donacija, a rad Udruge je mirovao samo ratne 1991. godine, a od tada je organiziran niz županijskih natjecanja, pet regionalnih prvenstava te dva prvenstva Republike Hrvatske. Danas Udruga broji 39 članova te aktivno djeluje na području ornitologije. Posljednjih pet godina udruga jako napreduje te zauzimaju sami vrh ljestvice u ukupnom poretku Hrvatske, što prije nije bio slučaj. — Posljednje tri godine smo druga udruga po snazi u Hrvatskoj, ukupno izlažemo oko 200 ptica na državnom prvenstvu i prepoznati smo, a i na drugim poljima dobro stojimo. Nabavlja se dosta ptica i dosta je dobar uzgojni materijal, te sve ide prema boljem – kaže Andrej, predsjednik Udruge.

Pročitajte još

[FOTO] PUN GRAD TURISTA Điravaju, razgledavaju, fotografiraju se

Dulist

[FOTO] PLESNI STUDIO LAZARETI Sjajni rezultati na natjecanju u Mostaru!

Dulist

SJAJNI REZULTATI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU Župske mažoretke Lara i Katarina osvojile zlato!

Dulist