Grad

UOČENI SU NEDOSTATCI! Izmjene GUP-a pred vijećnicima zbog ‘neuravnotežene izgradnje’

UOČENI SU NEDOSTATCI! Izmjene GUP-a pred vijećnicima zbog 'neuravnotežene izgradnje'

Gradski vijećnici će u utorak, 10. prosinca donijeti odluku o pokretanju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja te Generalnog plana uređenja, a koje se odnose na nekoliko projekata. To su dječji vrtić u Komolcu, izgradnja azila za životinje na lokaciji Grabovica, a prostorno-planska dokumentacija mijenja se i zbog rekonstrukcije prometnice do tvrđave Imperial na Srđu. Ova je cesta, naime, izmjenama iz 2014. godine izbrisana iz plana te ju je, o čemu je nedavno govorio i sam gradonačelnik, potrebno ‘vratiti’ u plan kako bi se mogla obnoviti.

Zbog čega se mijenja GUP?
-S obzirom da se alternativna trasa prometnice nije izvela, a radi neadekvatnog stanja postojeće prometne mreže u odnosu na gustoću prometa, postojeću prometnicu je potrebno rekonstruirati – navodi se u objašnjenju odluke.
Uz to, izmjene GUP-a pokreću se i radi osiguranja planskih preduvjeta za smještaj liječnika unutar zone kompleksa Opće bolnice, ali i za izgradnju javnih garaža na području grada te rekonstrukciju i nadogradnju prometne mreže uz obalu Rijeke dubrovačke. Implementirat će se u PPU i GUP i zona sanitarnih zaštita izvorišta Omble, a otklonit će se i uočeni nedostatci i neusklađenosti pojedinih dijelova Odredbi za provođenje GUP-a, odnosno PPU-a.

Spomenuti nedostatci i neusklađenosti odnose se na broj i definiciju funkcionalnih jedinica, definiciju etaže građevine, nadzemnog i podzemnog koeficijenta iskorištenosti, minimalni postotak zelenih površina na građevinskoj čestici te visinu potpornih zidova. Kako se dalje navodi u prijedlogu odluke koja se tiče GUP-a, ispravit će se pogreške vezane za uvjete i način gradnje u zonama u zonama mješovite namjene – pretežno stanovanje u ruralnim sklopovima i ambijentalnim cjelinama (M16), zonama mješovite namjene – pretežno stanovanje u zelenilu – povijesnim vrtovima (M14) te u zoni Uvale Lapad i na šetalištu kralja Zvonimira – urbano pravilo 2.10.
-Od posljednjih cjelovitih izmjena i dopuna GUP-a došlo je do više izmjena Zakona te iz tog razloga nemogućnosti pravilnog tumačenja Odredbi za provođenje GUP-a zbog čega je došlo do neuravnotežene izgradnje što nije u općem interesu stanovnika Grada Dubrovnika niti u skladu s razvojnim ciljevima definiranim GUP-om. Kroz Izmjene i dopune Odredbi za provođenje GUP-a otklonit će se uočene neusklađenosti i nedostatci – istaknuto je u prijedlogu odluke.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist