Aktualno

ULAZI LI GMO NA VELIKA VRATA U HRVATSKU ‘Moramo štititi interes naših potrošača, ali i podržati razvoj tehnologije’

konferencija za medije gmo

Nove genomske tehnike, odnosno nova generacija tehnika koje omogućavaju izmjenu u genomu biljke, tema je konferencije za medije održane u sklopu 22. Mediteranskog sajma. Riječ je, naime, o prijedlogu  Uredbe o biljkama dobivenim novim genomskim tehnikama koja će imati značajan utjecaj na troškovnu stranu hrvatskih sjemenara i poljoprivrednika, a unijet će GMO sjeme u proizvodnju na europskom prostoru. Treba podsjetiti kako je 2005. godine upravo na Mediteranskom sajmu u Dubrovniku pokrenuta i ostvarenja ideja o proglašenju Dubrovačko-neretvanske županije kao ‘GMO-free’ županije. Upravo to potaknulo je ovu današnju raspravu.

– Uredba nam je donijela određeni zaokret u politikama prema genetski modificiranim organizama na koje se do sada gledalo dosta negativno, a sada imamo Uredbu koja gleda proaktivno u smislu novih tehnika i protivnici ovih tehnika reći će da je došlo do određene razine deregulacije GMO-a – istaknula je dr. sc. Renata Hanzer, rukovoditeljica Odjela za biotehnološke analize, mikotoksine i rezidue pesticida Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Napomenula je kako još nisu upoznati s tim kako će u konačnici izgledati Uredba, ali da kao aktivna članica Europske Unije, Hrvatska sudjeluje u izradi nacrta prijedloga Uredbe koji je prihvaćen i od strane Europskog parlamenta, ali se čeka odluka Vijeća ministara.

– Još uvijek se u Vijeću ministara vode rasprave i sad smo se ovdje našli kako bi raspravili koje su kritične točke te Uredbe i kako mi djelujemo svojim radom da bi postigli da se donese pravni okvir za reguliranje ove teme. Cilj nam je zadovoljiti interes naših potrošača, ali isto tako da ne spriječimo razvoj tehnologije i da ne budemo zastarjeli od ostatka svijeta. Već u zadnjih godinu dana se vide pomaci te vjerujemo da će možda do konca ove godine doći novi pravni okvir, a mi kao zemlja članica ćemo se prilagoditi tome kao i svoje nacionalno zakonodavstvo kako možemo regulirati ovo pitanje na zadovoljstvo naše poljoprivredne politike i potrošača – izjavila je Hanzer.

Na konferenciji su sudjelovali doc. dr. sc. Josip Haramija iz Hrvatskog agronomskog društva, dr. sc. Renata Hanzer, rukovoditeljica Odjela za biotehnološke analize, mikotoksine i rezidue pesticida Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Mladen Jakopović, predsjednik predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore te potpredsjednik Vijeća poljoprivrednih udruženja Europske unije (COPA), kao i Domagoj Živković, mali nagrađivani maslinar. Konferenciju je moderirala predsjednica ŽK Dubrovnik Nikolina Trojić.

Pročitajte još

[VIDEO] VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU: ‘Zakon o proračunu izgleda kao da je iz srednjeg vijeka’

Dulist

Svjetski poznata hotelska grupacija koja je prisutna i na hrvatskom tržištu ulazi na zahtjevno tržište Saudijske Arabije

Dulist

OBRAZOVANJE MINISTARA Imamo šest doktora znanosti, jedan novi školovan u SAD-u

Dulist