Politika

U tri godine 131 „uhljebljenje“

U tri godine 131 „uhljebljenje“

U tjednima u kojima Dubrovnik ulazi u posljednjih 365 dana vladavine gradonačelnika Andra Vlahušića, odlučili smo malo 'protresti' gradsku upravu i gradska poduzeća po pitanju broja zaposlenih. Uvriježena pretpostavka kako svaka vlast voli 'uhljebiti' svoj dio zaposlenika bila je dovoljan poticaj za malo istraživanje.

 
Stoga smo gradskoj upravi, kao i gradskim poduzećima, dali u zadatak, ili ljepše rečeno zamolili ih, da usporede broj zaposlenih u trogodišnjem razdoblju, od 15. travnja 2009. do 15. travnja 2012. godine. Zanimalo nas je ukupno stanje broja zaposlenih na dva navedena datuma, te naravno, broj novozaposlenih djelatnika i onih koji iz nekog razloga više ne rade.
 
NAJVEĆE 'KRESANJE' U VRTLARU
 
Tako smo iz gradskog komunalnog poduzeća Čistoća dobili podatak da je na dan 15. travnja 2009. godine na njihovom „kontu“ zaposlenih bilo 159 radnika. Nakon tri godine u Čistoći radi 164 zaposlenika, a u tri protekle godine zaposleno je novih 18 radnika, odnosno otvoreno pet novih radnih mjesta.
 
– U tom razdoblju 13 zaposlenika je napustilo tvrtku. U mirovinu je otišlo njih šest, a u slučaju sedam radnika riječ je o raskidu ugovora o radu – kazao nam je direktor Čistoće Pero Kaciga, koji povećanje broja zaposlenih objašnjava primjenom novog Zakona o radu, prije svega po pitanju broja prekovremenih sati te dnevnog i tjednog odmora u poduzeću koje zahtjeva visok stupanj organiziranosti, posebno za vrijeme ljetnih mjeseci i blagdana.
 

Gradsko poduzeće za prijevoz putnika Libertas dugo je „kao zmija noge“ skrivalo podatke o broju zaposlenih. No, nakon niza dopisa i pozivanja na Zakon o pravu na pristup informacijama, ipak su se odlučili izvjestiti nas

Gradsko poduzeće Vrtlar u proteklom trogodišnjem razdoblju iskazalo je najizraženiji trend 'kresanja' broja zaposlenih, što je i očekivano s obzirom na velike probleme u poslovanju poduzeća. Tako je to poduzeće ovaj mandat započelo s 95 djelatnika na platnoj listi, dok se tri godine kasnije situacija bitno izmijenila i broj je umanjen na 69 djelatnika.  Razlika, odnosno manjak od 26 zaposlenih u najvećem dijelu se temelji na zaposlenicima koji su dobili poslovno uvjetovani otkaz, a takvih je čak dvanaest. Šest zaposlenika Vrtlara u navedenom razdoblju otišlo je u mirovinu, dvoje ih je dokupilo staž i također se umirovilo, troje je odlučilo samovoljno napustiti firmu, a u dva slučaja bila je riječ o isteku ugovora o radu na određeno vrijeme. U trogodišnjem razdoblju zabilježen je, nažalost, i jedan smrtni slučaj.
 
– U navedenom razdoblju zabilježeno je i 17 slučajeva privremenog zaposlenja u sklopu sustava javnih radova, i to u razdoblju od 10. travnja do 9. srpnja ove godine. Pritom plaće zaposlenih ne idu na teret Vrtlara već Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Grada Dubrovnika. Namjeravamo pod istim uvjetima sustava javnih radova privremeno zaposliti još 13 do 15 radnika – kazao nam je direktor tog poduzeća Toni Miloslavić.
 
Sredinom travnja 2009. godine u gradskom poduzeću Sanitat Dubrovnik bilo su zaposlena 54 djelatnika, a u tri godine zaposleno je još trinaest novih. U tom je razdoblju, doduše, radni odnos prestao za devet djelatnika. Četiri ih je otišlo u mirovinu, troje ih je sporazumno raskinulo ugovore, a jednom djelatniku je istekao ugovor o radu. U travnju ove godine Sanitat broji 59 zaposlenih.
 
Nije bilo puno promjena u broju zaposlenih u pogrebnom poduzeću Boninovo. Tamo je, naime, u travnju 2009. godine radilo 15 zaposlenika, a u tri godine zaposleno je još tri djelatnika. U istom razdoblju u mirovinu je otišlo dvoje zaposlenika, a jednak broj zaposlenih je dao otkaz. Tako je ukupni broj zaposlenih u Boninovu porastao za jednog radnika.
 
'TAJNOVITI' LIBERTAS
 
Treba reći kako je gradsko poduzeće za prijevoz putnika Libertas dugo „kao zmija noge“ skrivalo podatke o broju zaposlenih. No, nakon niza dopisa i pozivanja na Zakon o pravu na pristup informacijama, ipak su se odlučili izvijestiti nas kako je u travnju 2009. godine u toj tvrtci bilo zaposleno 346 djelatnika, a u trogodišnjem razdoblju zaposlena su 23 nova djelatnika.
 

Direktor Vodovoda Pero Mišković potvrdio je da postoji potreba za dodatnim zapošljavanjem, prije svega visokoobrazovanog kadra, a sve zbog uvođenja novih tehnologija i sustava u koje Vodovod već godinama ulaže

– Odlaskom u mirovinu ili raskidom ugovora 53 zaposlenika je napustilo tvrtku – kazao nam je direktor Libertasa Đuro Deranja, pa je tako u odnosu na 2009. godinu broj zaposlenih manji za 30 djelatnika.
 
Prema podacima koje smo dobili iz poduzeća Vodovod, ta je tvrtka od početka mandata nove gradske vlasti do danas zaposlila novih 26 djelatnika. U travnju 2009. godine tvrtka je brojila 167 zaposlenih, dok danas zapošljava 174, jer je u međuvremenu u mirovinu otišlo 14 zaposlenika, troje je raskinulo ugovor o radu, a dva su nažalost preminula.
 
Direktor Pero Mišković potvrdio je da i dalje postoji potreba za dodatnim zapošljavanjem, prije svega visokoobrazovanog kadra, a sve zbog uvođenja novih tehnologija i sustava u koje Vodovod već godinama ulaže.
 
– Možda negdje imamo i viška zaposlenih, nekima bismo ponudili i otpremnine, ali to, kao i novo zapošljavanje, trenutno nismo u mogućnosti izvršiti, prije svega iz financijskih razloga – tvrdi Mišković.
 
Najslabiji 'promet' u navedenom trogodišnjem razdoblju bilježi gradsko poduzeće Domouprava Dubrovnik, u kojem je zaposlen samo jedan novi djelatnik. U tom razdoblju jedan je zaposlenik napustio posao temeljem sporazumnog prekida ugovora o radu, pa je broj zaposlenika 2009. i 2012. godine ostao jednak.
 
U očima javnosti najviše zanimanja svakako izaziva sama gradska uprava, dakle Grad Dubrovnik. U gradskoj upravi tako se mogu pohvaliti da su u trogodišnjem razdoblju mandata Andra Vlahušića uspjeli zaposliti onih famoznih trideset novih zaposlenika. Ipak, gradonačelnik ih nije zaposlio u prvom tjednu vladavine već tijekom tri godine, a nije niti poznato je li riječ o „mladim i stručnim Dubrovčanima“, kako je u predizbornoj kampanji obećavao. Budući da je u tri godine 36 zaposlenika prestalo raditi Gradska uprava uspjela je smanjiti broj zaposlenih s 208 iz travnja 2009. godine na 202 u travnju ove godine.
 
– U mirovinu ih je otišlo trinaest, za 22 zaposlenika istekao je ili je raskinut ugovor o radu, a jedan djelatnik je nažalost preminuo – rečeno nam je iz gradske uprave.
 
Ako se na kraju podvuče crta, jednostavna matematika puno toga može reći sama za sebe. Na dan 15. travnja 2009. godine u gradskoj upravi i poduzećima Grada Dubrovnika na platnoj listi ukupno se našlo 1062 zaposlenih, dok je tri godine kasnije, 15. travnja 2012. godine, taj broj spušten na 1016 zaposlenih. Svoje radno mjesto na jedan od već navedenih načina (mirovina, raskid ugovora, smrtni slučaj…) napustila je 161 osoba, a vrijedi istaknuti da je u svega tri godine u gradskoj upravi i gradskim poduzećima ukupno zaposlen čak 131 novi djelatnik. Upravo se njima ostvarila mnogima neostvariva težnja za zaposlenjem u Gradskoj upravi ili nekom od poduzeća u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika, a koje donosi životnu sigurnost i mnoge druge beneficije.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist