Koronavirus u Hrvatskoj

U tijeku istraga smrti 33-godišnjeg pacijenta koji je primio cjepivo AstraZenece

U tijeku istraga smrti 33-godišnjeg pacijenta koji je primio cjepivo AstraZenece

Hrvatska agencija za lijekove istražuje prijavu sumnji na nuspojavu sa smrtnim ishodom kod 33-godišnje osobe. Osoba je preminula 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom.

U večernjim satima srijede održao se online sastanak predstavnika HALMED-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sazvan zbog ovog smrtnog slučaja, izvijestio je Dnevnik Nove TV.

HALMED je ranije izvijestio kako čekaju dopunu dokumentacije vezano za ovaj slučaj, a kako doznaju, ta je dokumentacija stigla u poslijepodnevnim satima.

– Čekaju se i nalazi obdukcije, a kada bi se mogao donijeti neki zaključak i koliko će sastanak trajati ne zna se. Uvjeravaju kako se ozbiljno i detaljno analizira svaki korak u postupku  – izvijestili su.

Dodali su i kako je ovo 15. slučaj prijave nuspojave sa smrtnim ishodom u Hrvatskoj, a za njih šest je zatražena dodatna dokumentacija.

Liječnici potvrđuju da ih zovu građani preplašeni zbog ovih vijesti.

– Svi liječnici i stručnjaci s kojima sam razgovarala su jedinstveni, bilo kakva nuspojava je manji rizik od nuspojava koju može donijeti obolijevanje od koronavirusa, pogotovo kod osoba koje imaju neke rizične bolesti – zaključuju.

Kako je doznao Index, muškarac je cijepljen 5. ožujka u Sisku, prvom dozom AstraZenece. Umro je jutros u KBC-u Rebro.

Prva dva do tri dana nakon cijepljenja imao je temperaturu, no nakon toga se osjećao dobro. Problemi su nastali devet dana nakon što je primio cjepivo. Tada je osjetio jake bolove u abdomenu.

Hospitaliziran je u KBC-u Zagreb, gdje su mu napravili magnetsku rezonancu. Na njoj je, prema prvim informacijama do kojih je došao Index, utvrđeno krvarenje u nadbubrežnoj žlijezdi.

Muškarac je uz krvarenje u nadbubrežnoj žlijezdi imao i bolove u crijevima i sinusitis. Sada se utvrđuje jesu li ta dva stanja povezana s uzrokom smrti ili nisu.

Sumnja se na trombocitopeniju (poremećaj manjka trombocita, krvnih stanica povezanih sa zgrušnjavanjem krvi), koja je u ovom slučaju prijavljena HALMED-u. Za razliku od tromboembolije, koja se do sada spominjala, a koja je relativno učestala, trombocitopenija je vrlo rijetka. U Hrvatskoj se, primjera radi, bilježi nekoliko slučajeva trombocitopenije godišnje.

No ako se na više milijuna cijepljenja nakon primanja doze cjepiva javi trombocitopenija, onda je to signal koji se svakako mora istražiti.

Teoretski, trombocitopeniju može izazvati jaka imunosna reakcija, ali zasad još uvijek nema dokaza da se to dogodilo u slučaju preminulog 33-godišnjaka iz Siska.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist