Koronavirus u Hrvatskoj

Epidemiolog odgovara: Što ako se obustavi cijepljenje AstraZenecom, a primili ste prvu dozu?

Epidemiolog odgovara: Što ako se obustavi cijepljenje AstraZenecom, a primili ste prvu dozu?

Nakon objave da sve više europskih zemalja privremeno obustavlja cijepljenje AstraZenecom, pacijenti u Hrvatskoj masovno otkazuju dolazak na cijepljenje, a prema onome što je rekla dr. Nataša Ban Toskić, šefica KoHOM-a, oko 50 posto pozvanih na cijepljenje je odbilo primiti cjepivo. S druge strane, oni koji su se cijepili pitaju se što će biti s drugom dozom u slučaju da i Hrvatska obustavi cijepljenje AstraZenecom iako o tome zasad nema govora.

Index je razgovarao s epidemiologom Miroslavom Venusom, predsjednikom Društva epidemiologa Hrvatske, da objasni što će biti s onima koji su cijepljeni prvom dozom AstraZenece ako se to cjepivo obustavi.

– Mogu samo teoretizirati, no s obzirom na to da su osobe nedavno primile prvu dozu cjepiva, za 12 tjedana mogu primiti drugu. Vjerujem da će se to s AstraZenecom razriješiti do tad, nisam uvjerenja da će EMA doći do zaključka da se ukida cijepljenje tim cjepivom, barem po ovom što vidim, ne ide se za tim. Isto tako, ove zemlje koje su obustavile cijepljenje, obustavile su to privremeno – rekao je dr. Venus.

Objasnio nje i da je AstraZeneca vektorsko cjepivo, za razliku od Pfizera i Moderne koji su drukčiji tipovi cjepiva, pa tako osoba koja je primila AstraZenecu ne može za drugu dozu primiti npr. Pfizer.

– AstraZeneca je vektorsko cjepivo kojemu je podloga na kojem je rađeno adenovirus čimpanze koji ne može naštetiti ljudima. Kad pričaju o Sputniku, on je isto vektorsko cjepivo, ali je rađen na dva humana adenovirusa, to su tipovi virusa koji uzrokuju prehlade i onda se određenom tehnologijom pripreme i na tom vektoru, na toj bazi se rade cjepiva. Pfizer i Moderna su pak RNK cjepiva.

No sutra zasjeda EMA i nadam se da će prema pokazateljima vidjeti da tromboembolije kod cijepljenih nisu učestalije od onih u populaciji te da se tromboembolije ne povezuju s cijepljenima. Puno je veći rizik tromboembolije ako se razbolite od korone nego da ćete dobiti tromboemboliju nakon cjepiva – objasnio je dr. Venus.

Podsjetimo, dvadesetak zemalja, većinom europskih, privremeno je obustavilo cijepljenje cjepivom AstraZenece zbog bojazni da je u nekih pacijenata izazvalo pojavu krvnih ugrušaka.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist