Koronavirus u Hrvatskoj

PREDSTAVLJEN PLAN ‘COVID putovnice’ trebaju biti spremne do 1. lipnja

Europska komisija predložila je uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tijekom pandemije. To će biti dokaz, donosi Index, da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na Covid-19.
Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja ih izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde. Potvrde trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj Europskoj uniji. Sadržavat će ograničeni skup podataka kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu / testu / oporavku i jedinstveni identifikator potvrde.
Komisija poziva države članice i Europski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta.
Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas kazao je u intervjuu FAZ-u da potvrda treba biti spremna do ljeta, odnosno do 1. lipnja.

Pročitajte još

U županiji 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše iz Dubrovnika

Dulist

Hrvatska s gotovo 2 tisuće novozaraženih

Dulist

NOVE UPUTE HZJZ-A Što je treća, a što ‘booster’ doza i tko prima koje cjepivo?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija