Kultura

U Noći crkvenih muzeja posjetitelji razgledavali bogatu sakralnu baštinu Dubrovnika

noc crkvenih muzeja dubrovacka biskupija

U Noći crkvenih muzeja u petak 22. ožujka vrata crkvenih muzejskih zbirki u Dubrovniku bila su nekoliko sati otvorena zainteresiranim posjetiteljima za slobodno razgledavanje, a oni su imali prigode pogledati muzeje franjevačkog i dominikanskog samostana u Gradu, stalni postav Biskupske palače i Moćnik katedrale, a prvi put se u program Noći crkvenih muzeja uključila i crkva sv. Ignacija. Pridruživanjem manifestaciji i otvaranjem sakristije crkve, široj javnosti nedostupnoga prostora, dubrovački isusovci najavili su veliku obljetnicu u idućoj godini: tri stoljeća od dovršetka gradnje crkve sv. Ignacija (1725.-2025.), remek-djela baroknoga stila u Hrvatskoj.

Zbirke dominikanskog muzeja kao i liturgijskih predmeta koji se čuvaju u sakristiji isusovačke crkve posjetiteljima su bile otvorene za samostalno razgledavanja, dok su na ostalim mjestima bila upriličena stručna vodstva.

U klaustru samostana Male braće gvardijan fra Josip Sopta ispričao je posjetiteljima o dolasku franjevaca na ove prostore i gradnji samostana. Spomenuo je i kako se smatra da je sv. Franjo boravio u Dubrovniku i to na jednom mjestu blizu jezuita, kao i da se na mjestu hotela Imperial nekad nalazila crkva sv. Tome uz koju su franjevci imali prvi samostan. Reorganizacijom grada taj je samostan uništen i onda je izgrađen ovaj samostan. Kazao je i kako je za vrijeme Dubrovačke Republike bilo deset franjevačkih samostana na njezinom prostoru. Opisao je i način života koji je nekada bio mnogo ležerniji te podrobnije govorio o prekrasnom klaustru samostana, ljekarni u kojoj su franjevci spravljali prirodne lijekove pomažući i subraći i stanovništvu te o knjižnici koja čuva brojna vrijedna djela.

Kroz postav Biskupske palače posjetitelje je proveo povjesničar umjetnosti Ivan Viđen koji ih je upoznao sa samom gradnjom ove velebne Palače i s obitelji Sorkočević koja ju je gradila i dugo u njoj živjela. Zatim je predstavio izložbene prostorije od kojih svaka priča svoju priču te istaknuo neka umjetnička djela koja se nalaza u sadašnjem stalnom postavu. Napomenuo je kako je ovaj stalni postav sljedbenik Biskupske pinakoteke koju je osnovao dubrovački biskup Josip Carević 1930. godine i koji se u Palači nalazio sve do potresa 1979. godine, a kasnije je premješten u prizemlje gdje se bio smješten sve do Domovinskog rata. Viđen je također posjetiteljima predstavio Moćnik dubrovačke katedrale.

Noć crkvenih muzeja organizira se svake godine u sklopu manifestacije Kršćansko lice kulture po uzoru na Noć muzeja. Njome Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije želi svim zainteresiranim građanima približiti bogatu sakralnu baštinu Dubrovnika.

Izvor: Angelina Tadić/Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

ZAGREPČANIN ANTONIO AGOSTINI ‘POJAČANJE’ U TEATRU Ispunjenje mojih najdivnijih snova

Ivana Mijić Vulinović

[FOTO] NOVI PROGRAM FA LINĐO Ivančan: ‘U pregovorima smo za nešto veliko…’

Dulist

VEČERAS U SALOČI OD ZRCALA 18. Revija kratkog filma ‘Ispod tepiha’

Dulist