Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj još 35 slučajeva koronavirusa, nova žarišta u Biogradu i Zadru

Vili Beros Nacionalni Stozer

U odnosu na stanje u 9 sati imamo povećanje od 35 novooboljelih od koronavirusa, što čini ukupno 586 u Hrvatskoj. U razdoblju od 24 sata imamo povećanje za 91 bolesnika što je već veći broj, a razlog tome je danas pojava nove mikrolokacije u području Biograda i Zadra koja je najvjerojatnije započela u biogradskoj bolnici – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ovog petka.

-Zaraza se najvjerojatnije iz biogradske bolnice prenijela u zadarsku. U Zadru je u bolnici odmah situacija stavljena pod kontrolu. Većina je osoba iz biogradske bolnice u samoizolaciji. Bolnica će biti dezinficirana i prenamijenjena za sve oboljele od koronavirusa – pojasnio je Beroš. Dodao je kako je do danas testirano 4778 osoba.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako bilježe porast broja oboljelih među zdravstvenim djelatnicima.

-U Biogradu su dva liječnika bila pozitivna. U međuvremenu imamo devet novooboljelih na području Biograda i Zadra od čega su tri pacijentice u bolnici u Biogradu. Imamo jednu medicinsku sestru i člana njezine obitelji i jednog zdravstvenog djelatnika zadarske bolnice koji je bio u kontaktu s nekim od oboljelih iz biogradske bolnice. Ostali slučajevi nemaju veze s biogradskom i zadarskom bolnicom. U kontaktu smo s epidemiolozima koji pažljivo razmatraju situaciju. Stavili su 150 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciju i 80 pripadnika nezdravstvenog osoblja – rekao je Capak.

Ministar Davor Božinović komentirao je danas donesenu odluku o izuzećima Odluke o ograničenju rada određenih trgovina. Objašnjava kako se odluka ne odnosi na trgovine koje prodavaju voće i povrće.

– Išle su jasne upute svim stožerima. Mi smo dobili povratne informacije da su svi upoznati s mjerama. Odgovorne osobe moraju voditi računa da su poduzete sve na tim objektima. Pokušavamo balansirati između održavanja ekonomskih aktivnosti. To ne znači da svi mogu ići vanka i zadržavati se na tim područjima. Ti dućani otvorene su za onaj trenutak i za onu robu koja je potrebna i da se svi vrate odmah doma. Glavna poruka je: ostanite doma, održavaje higijenu i socijalnu distancu. Nitko ne želi ograničavati prava i donositi strože mjere. Ako se to događa u bolnicama, to nije dobro – kaže.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dodao je kako Zavod daje jasne informacije o izlascima na otvoreni prostor.

-Nekako mi se čini da trebamo još detaljnije to objasniti. Boravak na otvorenom prostoru je dobar za zdravlje, ali ne smijemo ostvarivati socijalni kontakt. Virus se ne može širiti u otvorenom, kao što je to slučaj u zatvorenom prostoru. Od početka smo govorili, po pitanju ograničavanja rada trgovina, da ćemo ih mi korigirati s epidemiološkom situacijom i ponašanjem ljudi. Zasad su otvorene trgovine gdje se ne može ostvarivati socijalni kontakt i molimo da se to pogrešno ne tumači. Postepeno će se ljudi puštati u prostore, a ne da stoje u redovima, blizu drugima. Najbitnija je socijalna distanca – rekao je Capak.

Ministar Beroš odgovorio je na novinarsko pitanje o drugim bolesnicima koji trebaju hitni pregled, a ističu da im se nitko u bolnicama ne javlja. U novinarskom je upitu također istaknuto kako će se u manjim sredinama zatvoriti pedijatrije. Također, postoje i one osobe koji su pošli u vikendice, a trebali bi ići na preglede u bolnice i trebaju za to dozvolu, navedeno je u upitu tijekom press konferencije. Beroš je rekao.

-U našoj uputi o ograničenju kretanja kao jedan izuzetak navode se zdravstveni razlozi. Znači, zdravstveni razlozi, tipa odlazak u bolnicu može biti opravdanje za prolazak i za odlazak u drugu sredinu. Na svaku informaciju o poremećaju u sustavu, nastojimo reagirati promptno. Ponovili smo uputu svim liječnicima primarne zaštite, uključujući pedijatre da moraju adekvatno obavljati svoje djelatnosti. Jer, iz izvještaja koji se sakupljaju u HZZO, vidljivo je da je znatno pao broj pruženih usluga. Stoga smo poslali uputu gdje upozoravamo da se život mora obavljati i dalje, pogotovo kad je u pitanju pružanje zdravstvene zaštite – navodi Beroš.

-U 17 osoba je na respiratoru, nema novih osoba na respiratoru. Svi su ozbiljnije bolesni. Od ostalih bolesnika ima onih koji bi mogli završiti na respiratoru, ali još uvijek nisu kritični. Ostali bolesnici imaju blaži oblik bolesti – rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić za slučajeve u ovoj klinici.

-Nemojte da vas lijepo vrijeme izmami vani, ostanite doma – zaključno je rekao ministar Božinović.

-Zamijetili smo pojavu na društvenim mrežama. Pojavila se stigmatizacija bolesnika COVID-om 19. Stigmatizacija bolesnika s koronavirusom nije poželjno ponašanje. Sada je potrebno pokazati suosjećanje – budimo potpora jedni drugima – zaključio je Beroš.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist