Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 551 slučaj koronavirusa, 37 osoba izliječeno, ministar Beroš optimističan

U Hrvatskoj 551 slučaj koronavirusa, 37 osoba izliječeno, ministar Beroš optimističan

Od zadnje konferencije za medije imamo 56 novih slučajeva koronavirusa što je ukupno 551 slučaj u Hrvatskoj. U razdoblju od 24 sata detektirali smo 70 novih bolesnika što je s epidemiološke strane zadovoljavajuć podatak jer smo u fazi linearnog rasta – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Naglasio je kako je obavljeno 4482 testiranja, od čega u posljednja 24 sata 524 testiranja. Prosječna dob bolesnika je 48, 02 godine, među zaraženima je 54 posto muškaraca i 46 posto žena, a postotak bolesnika iznad 60 godina iznosi 25 posto. Rekao je kako je tužna vijest što Hrvatska od jučer broji tri slučaja umrlih od koronavirusa. Posljednja preminula je žena iz Slavonskog Broda, 55. godište koja je bila onkološki bolesnik.

-Optimistična je vijest da je oporavljeno ukupno 37 osoba. Nadajmo se da će najveći dio oboljelih u ovom trenutku pokazati znakove oporavka. Ovaj podatak ulijeva nadu i nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do toga – rekao je ministar Beroš.

Što se tiče raznih pojedinaca koji se ovih dana predstavljaju kao predstavnici Crvenog križa, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt rekao je kako svakoga dana u Hrvatskoj oko dvije tisuće njihovih volontera pomažu sugrađanima.

-Naši volonteri i naši djelatnici su pokrenuti čovjekoljubljem, a ne novcem. Ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac. Naši volonteri od vas ne traže novac. Skrbimo za 10 tisuća obitelji koje u ovom trenu primaju našu pomoć. Građani, ne doživljavajte našu pomoć kao kurirsku. Stojimo vam na raspolaganju 24 sata – rekao je.

Ministar Božinović zahvalio je svim operativnim snagama.

Na novinarski upit koliko je osoba na respiratoru te kako je supruga preminulog u Zagrebu za koju je jučer rečeno da je na respiratoru, dr. Alemka Markotić rekla je da je osam osoba na respiratoru, a da je informacija o supruzi je dezinformacija. ‘Supruga leži na običnom odjelu i nije životno ugrožena’ – rekla je Markotić.

Na pitanje koliko je osoba do sada kršilo samoizolaciju, ministar Božinović iznio je brojku od 781 osobe. S obzirom da je koronavirus dospio i u zdravstveni sustav, ministar Vili Beroš rekao je kako će se svim zdravstvenim djelatnicima prije stupanja u službu mjeriti tjelesna temperatura.

-Što se tiče staračkih domova, dali smo jasne upute. Pripremamo update uputa – rekao je ministar Beroš.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist