Kultura

U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA Završena je 11. Noć knjige

U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA Završena je 11. Noć knjige

Noć knjige, koja se već jedanaestu godinu zaredom održava 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja), obilježila se i u Dubrovačkim knjižnicama. Ovogodišnja manifestacija trajala je od 22. do 25. travnja, a tema je bila sloboda: ‘knjiga kao prostor širenja slobode u nama i koja pomaže u istraživanju unutarnjeg i vanjskog svijeta’. Ovogodišnju manifestaciju otvorila je ravnateljica Dubrovačkih knjižnica, Lucija Bjelokosić, 22. travnja u Znanstvenoj knjižnici, uoči prvog predavanja na temu “Dubrovački statut i koncept slobode” kojeg je održao magistar prava Mirza Hebib. Imajući u vidu prigodno obilježavanje 750 godina od donošenja Dubrovačkog statuta, kao temeljnog pravnog akta dubrovačkog pravnog poretka, u fokusu predavanja bio je poredak i značaj Statuta, te sloboda kao pravni koncept.

U prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena je izložba radova dubrovačkih likovnih autora naziva “U okvirima slobode”.  Na izložbi sudjeluju: Marta Baće, Mišo Baričević, Ane Deranja, Luce Đuraš, Vedran Grabovac, Vulko Hajdić, Livija Kaciga, Marija Koprivica, Robert Kralj, Maro Kriste, Iris Lobaš Kukavičić, Loren Ligorio, Maca Lučić, Ivo Mladošić, Anamarija Obradović, Luko Paljetak, Jasmina Runje, Miro Stamatović,  Silvija Sikavica, Josip Škerlj i Josipa Vlašić.  Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Maris Šišević, koja je ujedno i napisala predgovor,  a za grafičko oblikovanje zaslužni su Boris Kuk i dizajnerica i slikarica Marta Baće. Izložbu su postavili slikar i restaurator Robert Kralj i dizajnerica i slikarica Marta Baće, a otvorena je do 6. svibnja.

U subotu, 23. travnja u Ogranku Lapad održana je književna večer s Marinom Vujčić, jednom od najčitanijih hrvatskih spisateljica. Na književnoj se večeri razgovaralo o autoričinom bogatom opusu, pa je dubrovačka publika imala priliku doznati koje su to teme kojima se Vujčić bavi, otkud crpi inspiraciju te kako nastaju njezini likovi. Autorica u svojim djelima prikazuje “malog, svakodnevnog čovjeka” i probleme s kojima se susreće, a smatra kako je za njihov uspjeh zaslužna iskrenost u pisanju i mogućnost da se čitatelj poistovjeti s likovima. Vujčić je s publikom podijelila okolnosti nastanka nekih djela te kako su nagrade koje je osvojila za svoje romane i drame utjecale na nju i njezin književni rad. Pojasnila je i što je za nju sloboda i knjiga kao prostor slobode.

U nedjelju, 24. travnja u Saloči od zrcala održana je pjesnička večer posvećena  Vesni Parun. U programu su sudjelovale pjesnikinje Staša Aras, Diana Brkić, Slavka Jurić, Barbara Klepić i Mariela Marković te glazbenici Lucija Pećar Končić i Adem Gušić. O poeziji kao prostoru slobode govorila je Diana Brkić pri čemu je istaknula svoje osobno iskustvo pisanja kao čin oslobađanja i otvaranja prostora za povezivanje sa svijetom oko sebe.  Vesna Parun, književnica koja se usudila živjeti u prostoru slobode koji otvara književnost i isključivo od književnosti, ostavila je iza sebe devedesetak objavljenih djela.  Govoreći o značaju Vesne Parun za hrvatsku književnost, Staša Aras je rekla da bi se, obzirom na bogatstvo i raznovrsnost njezina književnog opusa, kroz kolegij koji bi se bavio radom Vesne Parun, mogla stvoriti slika o njezinu doprinosu književnosti. Aras je posebno istaknula značaj Vesne Parun za dječju književnost i jezik. Raskošnošću pjesničkog izraza, bogatstvom tema i motiva, Vesna Parun je ostavila trag svakom tko je čitao njezinu poeziju, što su naše gošće, pjesnikinje, posvjedočile izborom i interpretacijom stihova Vesne Parun, a pridružila im se i umirovljena profesorica književnosti Anita Vlašić.

Posljednji dan obilježavanja ovogodišnje manifestacije bio je namijenjen upravo najmlađima. Čitateljski klub Zumići je u ponedjeljak, 25. travnja u Ogranku Lapad proslavio svoj prvi rođendan. Klub je na prošlogodišnjoj Noći knjige osnovan u suradnji Dubrovačkih knjižnica i Dječjeg vrtića Palčica i do sada je imao dvadesetak susreta.  A da im ovaj slavljenički bude poseban pobrinula se pripovjedačica bajki Vanja Balent, koja je ispripovijedala bajku “Kći kraljice cvijeća”. Zumići su za ovu prigodu izradili slikovnicu s uspomenama na dosadašnja druženja koja su im se najviše svidjela. U ponedjeljak, 25. travnja održane su dvije pričaonice na Odjelu za djecu i mlade. Prvu pričaonicu “Vinimo se visoko” vodila je knjižničarka Nikolina Miloslavić. Na pričaonici se pročitala priča “Ti si jedinstveno biće” Maxa Lucada te se raspravljalo o temi ovogodišnje Noći knjige, a to je sloboda. Nakon priče uslijedio je kreativni dio gdje su polaznici izrađivali straničnike u ljudskom obliku, a podijeljeni su simbolični darovi kao podsjetnik na ovogodišnju  Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama.

Drugu dvojezičnu pričaonicu “Bajkom oko svijeta” vodila je knjižničarka i magistra ukrajinskog jezika i književnosti Marinka Ulaga. Tema pričaonice bila je Ukrajina, a polaznici su izrađivali ukrajinske zastavice, čitali ukrajinsku bajku „Čarobno zrcalo, ćilim i jabuka“ i pisali poruke i želje za slobodu Ukrajine. Susret su zasladili Pizzeria „Castro“ i  restoran “Pupica” kojima se ovim putem Dubrovačke knjižnice od srca zahvaljuju.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist