Koronavirus u Hrvatskoj

U 24 sata sedam novooboljelih u Hrvatskoj

stozer beros

U Hrvatskoj imamo sedam novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 2119. Rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Testirano je do danas 41 053 osobe, na respiratoru je 14 bolesnika, a 1601 osoba je oporavljena do danas, 72 dana od početka epidemije u Hrvatskoj. Još dvije osobe su preminule.

Ministar Beroš istaknuo je kako je Hrvatska komora primalja pripremila tri besplatna online tečaja za trudnice na njihovom YouTube kanalu s obzirom da se ovi tečajevi ne mogu zbog situacije s koronavirusom održavati u zdravstvenim ustanovama.

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut istaknuo je kako su e-propusnice odradile svoju zadaću, kako ih je izdano više od dva milijuna te da je trenutno njih 290 tisuća aktivno.

-Svakodnevno raspravljamo o njihovu ukidanju i analiziramo situaciju. Vjerojatno će se idući tjedan o tome donositi odluka – rekao je Trut.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako je trenuto teško znati kako će se točno kontrolirati situacija na plažama.

-Mislim da neće biti problema. Neće se čekati red da bi se ušlo u more, ali morat će se držati distancu prilikom plivanja i ronjenja. Neće biti ručnik do ručnika – rekao je Capak.

Jedno od pitanja medija odnosilo se i na serološka testranja.

-Ona su već počela jer je Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar nabavio testove, a HZJZ je također dobio prvu tranšu testova, završila je validacija te su osjetljivi i prilično pouzdani – rekao je Capak dodavši kako je dana sjednica etičkog povjerenstva. Za tjedan danas mogli bismo imati rezultate o tome koliko je naše populacije prokuženo virusom.

Na pitanje o pronalasku nultog pacijenta dr. Alemka Markotić naglasila je da se uvijek kada se pojavi neka nova bolest, prvo pokušava uspostaviti dijagnostika i rješavati akutne slučajeve, a kada se to uspije ide se gledati mogu li se među sličnim bolesnicima u prošlosti pronaći uzročnike bolesti.

-To smo dužni činiti. Iz banke seruma uzimamo serume te testiramo unatrag boelsnike koji su imali upale pluća u studenom i prosicnu. Nekada je moguće tu dokazati i antitijela, ali oni još nisu precizni – rekla je Markotić.

Na pitanje o parkovima prirode i njihovom ponovnom otvorenju Capak je rekao kako će za njih napraviti epidemiološki okvir, a hoće li im moći dolaziti posjetitelji iz drugih županija, ovisi o propusnicama.

-Do petka ćemo objaviti epidemiološke upute – rekao je Capak.

Kada će se u Hrvatskoj otvoriti teretane? – bilo je sljedeće pitanje, a ravnatelj Capak odgovorio je kako će to biti vrlo brzo te da će Zavod propisati uvjete za odlazak u teretanu koji će obuhvaćati mjere dezinfekcije te fizičkog distanciranja.

Mogu li se već sada održavati koncerti na otvorenom i pod kojim uvjetima? – bilo je sljedeće pitanje.

-Moguće je dogovarati koncerte na otvorenom. Čak su održavani i u zemljama gdje je situacija epidemiološki lošija nego u nas. Glazbenici su imali maske te su bili propisno distancirani. Takav se koncert može održati, ali potrebna je dozvola Stožera civilne zaštite – istaknuo je Capak.

Uslijedila su pitanja o drugom valu na jesen, budući da je ministar Božinović izjavio kako, ako drugi val dođe, nećemo imati restirktivne mjere kao sada.

-Kao liječnik se ne bih usudio reći da u slučaju pojave većeg broja oboljelih i nezgodnog načina širenja virusa nećemo provoditi stroge epidemiološke mjere – odgovorio je na pitanje ministar Beroš, a ravnatelj Capak se nadovezao kako bismo do jeseni mogli imati neke novije metode sprječavanja transmisije virusa.

-Možda ćemo imati i lijek. Za njegov pronalazak usmjerene su milijarde eura. Teško je vjerovati da ćemo na jesen imati cjepivo, ali je moguće pa karantena neće biti potrebna. Ali, ne možemo znati hoće li biti drugog vala i kako će se situacija odvijati – rekao je Capak.

-Ovo je novi virus i oprez je to što nas je dovelo do dobre epidemiološke situacije. Moramo biti u mogućnosti promptno reagirati. Isključivo kad vidimo situaciju u rujnu, znat ćemo kako reagirati – zaključio je ministar Beroš.

Novinare je zanimalo i mogu li se izbori održati u srpnju, kolovozu ili u listopadu i studenom uz poštivanje epidemioloških mjera. Krunosalv Capak rekao je kako trenutno imamo jednu od najpovoljnijih situacija u Europi i svijetu te da se nada da će se ona i produžiti.

-Izbori se mogu održati ako to dopusti epidemiološka situacija – rekao je Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist