Koronavirus u Hrvatskoj

Tim Ivana Đikića otkrio ‘Ahilovu petu’ koronavirusa

Tim Ivana Đikića otkrio 'Ahilovu petu' koronavirusa

Znanstvenici njemačkog Instituta za biokemiju (IBC) na čelu s hrvatskim znanstvenikom Ivanom Đikićem možda su otkrili slabu točku koronavirusa. Kako donosi Index, na stranicama tog Instituta objavljeno je priopćenje u kojem se navodi kako su u suradnji s drugim timovima identificirali proteazu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papainu, koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba točka koja bi mogla biti svojevrsna ahilova peta novog koronavirusa. PLpro je potreban za procesiranje viralnih polipeptida i sastavljanja virusa u ljudskim stanicama. Uz to, virus SARS-CoV-2 koristi taj enzim kako bi prigušio imunološki antiviralni odgovor tijela, što pomaže virusu da modulira imuno-sustav zaražene osobe u vlastitu korist. Na taj način virus se može lakše multiplicirati i širiti dalje, navodi se u priopćenju.
-Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se temelji na ‘dvostrukom udarcu’ targetiranjem PLpro-a: Zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sustava u isto vrijeme – pojasnio je Ivan Đikić, direktor IBC-a i glavni autor ovog znanstvenog rada.
Ovo je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, odgovarajući na pitanje medija, prokomentirala i Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike dr. Fran Mihaljević.
-Nema nikakve potrebe za manjim komplksom. Epidemiološko smo pokazali cijelom svijetu da se znamo nositi s virusom, a naši znanstenici su svugdje po svijetu uključeni u vrh istraživanja protiv COVID-a. To je vrijedno i obećavajuće istraživanje koje omogućuje da shvatimo kako virus vara naš imunološki sustav a otvara i mogućnost razvoja terapeutika – rekla je Markotić.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist