Aktualno

Trojanović i Aksić novi festanjuli

Za festanjule Feste svetoga Vlaha 2012. godine imenovani su pomorac Miho Trojanović iz Trstenog i obrtnik Stjepo Aksić iz Rožata.

Tim povodom, ovog utorka na blagdan Sv. Ivana, apostola i evanđelista, dubrovački biskup monsinjor Mate Uzinić, uručio im je dekrete, a na prijedlog Bratovštine festanjula svetog Vlaha. Bratovština koja okuplja 60 živućih festanjula, birala je između šest predloženika, a sukladno svojem Statutu, 28. studenoga 2011. tajnim je glasovanjem izabrala festanjule Feste svetoga Vlaha 2012.

Kapetan duge plovidbe Miho Trojanović zapovjednik je broda na stranom brodaru. Sin je Nika i Marije rođene Bošković, a na svijet je došao 1955. godine u Trstenom gdje je kršten i pričešćen. Krizman je u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Godine 1986. u Trstenom se oženio Lucom rođenom Đonešić. Imaju dvoje djece, kćer studenticu i sina maturanta. Ljudske i kršćanske vrline uspješno prenosi na svoju djecu.

Stijepo Aksić, mehaničar brodostrojarskog smjera, obrtnik je koji u Orsanu popravlja brodske motore i poljoprivredne strojeve, a sin je Antuna i Ane rođene Kraljević, rođen je 1955. u Majkovima. U Majkovima je primio sakramente kršćanske inicijacije. Godine 1978. u Rožatu je sklopio kršćanski brak s Nikicom djevojačkog prezimena Kristović. Ima dvoje unučadi i četvero djece, tri kćeri i sina. Cijenjen je kao vrijedan i pošten radnik, a zajedno s obitelji osvjedočeni vjernik.

S obzirom da će Festa svetoga Vlaha iduće godine, biti biskupova prva proslava blagdana zaštitnika grada Dubrovnika, rektor Crkve sv. Vlaha, don Toma Lučić, upoznao je biskupa Uzinića s dužnostima festanjula tijekom priprave i za vrijeme trajanja Feste svetoga Vlaha.
 
Novi festanjuli dužni su tijekom siječnja osobno pohoditi sve župe od Vitaljine do Stona i pozvati tamošnje župljane i župnike da dođu na Festu zaštitnika grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije koja je 30. rujna 2009. proglašena i nematerijalnom baštinom cijeloga čovječanstva, duhovnom vrijednošću ljudskoga roda. Župnim i samostanskim crkvama, školama i drugim institucijama predaju tiskane proglase i programe Feste. Na Koločep, Lopud, Šipan i Mljet festanjuo kapetan šalje proglas i program po kolegi zapovjedniku broda koji povezuje te otoke s Gradom. Župama u Pelješkome i Korčulanskom dekanatu proglas i program šalju se poštom.
 

Pročitajte još

Sanitat poslao zahtjev za ispravak objavljenih informacija

Dulist

PETAŠICA RASTURILA NA JEZIČNOJ OLIMPIJADI Cijela Monta ponosna je na Romanu!

Dulist

ĆIROVOM STAZOM KROZ KONAVLE Sudjelujte besplatno u biciklijadi i uživajte u predivnom krajoliku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija