Aktualno

Tko je sve smjenjiv!?

Tko je sve smjenjiv!?

Otkako je pred 70-ak dana Milanovićeva Vlada preuzela vlast, smjena je jedna od najčešće izrečenih i pisanih riječi. Dobili smo nove ministre i sada je na njima red da dovedu nove (svoje) ljude u tvrtke pod državnom kontrolom, a tako i u lokalnim podružnicama.

Postoje već i liste želja pojedinih članova Kukuriku koalicije. Poznato je da su istaknutiji (čitaj obrazovaniji) članovi SDP-a i HNS-a davno dostavili svoje životopise u središnjicu i stavili se na raspolaganje za obnašanje važnih dužnosti u takvim tvrtkama. Čak se spominju i neka imena onih koji bi navodno mogli preuzeti ACI, Hrvatske ceste, Hidroelektranu i ostale.
No, nećemo se baviti time, nećemo špekulirati jer mogu proći tjedni i mjeseci dok se ne iskristaliziraju nove 'face' koje će smijeniti dugogodišnji  tzv. HDZ-ov kadar.

PRAZNE LI SE ŠKRABICE?
 

S obzirom na promjene na državnoj razini menadžerske sposobnosti čelnika tvrtki u državnom vlasništvu  na dubrovačkom području zasigurno su ovih dana na kušnji  i procjeni s državne razine. Kako je lista Dubrovčana koji obnašaju pozicije koje su podložne političkim smjenama poduža u slijedećem broju duLista donosimo novi niz imena

Tko je sve smjenjiv u Gradu, tko su direktori i ravnatelji koji vedre i oblače Dubrovnikom dugi niz godina, a kojima je baš ovih dana knedla u grlu, pogotovo kada im se uputi sasvim jednostavno pitanje 'što ima nova?'. Čekaju li oni dan kad će im zazvoniti telefon i kad će ih se službeno obavijestiti da mogu isprazniti škrabice i napustiti lijepi, veliki ured i fotelju koju su zavoljeli? Ili će možda proći 'neokrznuto' u ovoj smjeni vlasti.
Dakle, krenimo redom. Tko je sve to smjenjiv!?

Na državnoj razini imamo dva naša sugrađanina kojima nije nimalo lako. Niko Bulić već punih dvanaest godina vodi Hrvatsku turističku zajednicu. U ljeto pred parlamentarne izbore izrazio je želju za ostankom na čelu Turističke zajednice još jedan mandat, dakle pune četiri godine, iako ga Turističko vijeće može smijeniti 'kad mu se prohtije'. Ali, svaki čovjek ima pravo na snove, pa je tako naš Nino, kako ga od milja na Stradunu zovu, poželio četvrti uzastopni mandat odakle bi se sretno umirovio. Jer, bilo bi mu vrijeme.
Na list za smjenu zasigurno je i Anto Violić, šef ACI Hrvatske. Već dugo godina lijepo se snalazi na relaciji Dubrovnik – Opatija. Mandat mu ističe 2013. i jedino je pitanje hoće li  Vlada tražiti novog predsjednika Uprave ACI Hrvatske prije nego Violiću istekne 'rok trajanja'.  Violića nacionalni mediji spominju vezano za Fimi mediju kojoj je ACI još 2008. bez natječaja platio 340 tisuća kuna, a spominje se i uz pokušaj privatizacije ACI-ja od strane Škegrovog Quaestus fonda.

ONA MOŽE ODAHNUTI

Poznato je da su istaknutiji (čitaj obrazovaniji) članovi SDP-a i HNS-a davno dostavili svoje životopise u središnjicu i stavili se na raspolaganje za obnašanje važnih dužnosti u takvim tvrtkama. Čak se spominju i neka imena onih koji bi navodno mogli preuzeti ACI, Hrvatske ceste, Hidroelektranu i ostale. No, nećemo špekulirati jer mogu proći tjedni i mjeseci dok se ne iskristaliziraju nove 'face' koje će smijeniti dugogodišnji  tzv. HDZ-ov kadar

Ivanka Jemo razriješena je te ponovno imenovana ravnateljicom Zavoda za obnovu Dubrovnika, sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti. No, malo ih je takve sreće.  Jedino je njoj za sad potvrđen status. A što je s ostalima?

Krenimo od kulture. Neizmjerno važno mjesto u Gradu, koje je pod nadležnosti države obnaša Ivo Venier. Ravnatelj je dubrovačkog arhiva i njegovo se ime ne može smjestiti u politički kontekst.  Dubrovački arhiv, točnije palača u koji je smješten najčešća je tema gradonačelnika Vlahušića koji od početka svog mandata ističe kako bi Sponza trebala potpasti pod okrilje grada, dok bi svu povijesnu građu izmjestio u Kasarnu izvan povijesne jezgre. No, sve su to samo Vlahušićeva izlaganja.
Izgleda da je u neizvjesnosti kontroverzna Žana Baća, pročelnica Konzervatorskog odjela  u Dubrovniku, koji je odgovoran za cijelu Dubrovačko – neretvansku županiju. Baću je pred desetak godina imenovao tadašnji ministar kulture Božo Biškupić i unatoč brojnim aferama, koje su joj se našle na 'putu' očuvanja povijesne jezgre Grada, ona je iz njih izlazila neokrznuto.
No, za ove funkcije sigurno je zainteresiran uski krug stručnih ljudi. Stoga pređimo na one primamljivije funkcije, one o kojima ovisi gospodarski razvoj Dubrovnika, ali i cijele regije, te za koje ima puno više pretendenata.
 
GUBERNATOROVI LJUDI

Jedno od takvih mjesta zasigurno je ono generalnog direktora Zračne luke Dubrovnik Roka Tolića. Tridesetšestogodišnji Tolić imenovan je za šefa ZL sredinom rujna 2009. godine, nakon što je tadašnji Tonči Peović prihvatio vođenje aerodroma Pleso. Tada su u igri, prisjetimo se, za čelno mjesto Zračne luke u igri bila dva imena. U užem izboru, uz nestranačkog Roka Tolića bio je i Frano Luetić, no zbog same činjenice da je brat tada 'posrnule' bivše gradonačelnice Dubravke Šuice, Luetića je županijski predsjednik HDZ-a i Šuicin protivnik Frano Matušić izbacio iz utrke.
Druga, a gotovo po važnosti jednako bitna funkcija je ona ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik. U rujnu 2010. godine Kristijan Pavić je s tog mjesta smijenio dugogodišnjeg ravnatelja Vlaha Đurkovića. Poznanici političkih odnosa na krajnjem jugu neće dvojiti kako je Pavić to mjesto preuzeo po  političkom ključu u rukama Frana Matušića. Podsjetimo, ovaj tridesetšestogodišnji menadžer na čelo dubrovačke Lučke uprave došao je s mjesta direktora Županijske lučke uprave, koju je dobro uhodao i njome uspješno upravljao.

Kao ni njegovom  šefu ACI-ja u Opatiji Antu Violiću, tako ni županijskom predsjedniku mladeži HDZ-a Matu Frankoviću nije sigurna fotelja u dubrovačkoj ACI marini u Komolcu. To odgovorno mjesto ovaj je tridesetogodišnjak preuzeo nakon lokalnih izbora 2009. godine, no premda su iza njega uspješne godine u Generalturistu velika većina Dubrovčana njegov poslovni uspjeh pripisuje dugogodišnjoj lojalnosti Franu Matušiću te se mladog Frankovića spominje i kao njegovog  političkog nasljednika.
 
ANDRO IMA SVOGA

Od turističko – gospodarskih funkcija zanimljiva je i ona predsjednika Uprave Hotela Maestral. Na toj funkciji Davorka Obuljena zatekao je i treći ciklus privatizacije hotelskog kompleksa.  Sudeći po izjavama potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić vrlo je odlučan u provedbi privatizacije takvih društava, a prodaja Maestrala privatnim vlasnicima zasigurno bi 'popunila' proračun RH i osigurala osmjeh na Čačićevom licu.  Jedno je sigurno – zasada Obuljena 'nitko neće dirati', jer bilo bi suludo da Vlada RH u tijeku prodaje kompleksa  dovede novog čovjeka kad Obuljen ima posao u 'malom prstu'.

Ista privatizacijska sudbina, samo je pitanje dana, čeka i Hotele Plat u Župi dubrovačkoj. A njihovog direktor Pera Matića, iako je na čelno mjesto turističkog kompleksa došao kao Matušićev kandidat HDZ-a, dubrovačka javnost, zbog činjenice da mu je supruga aktivna članica Vićanove koalicije u Gradskom vijeću, te zbog njegovih izleta u nogometni svijet, u zadnje vrijeme ponajviše svrstavaju kao bliskog nezavisnom vijećniku Peru Vićanu. Budući su Hoteli Plat još uvijek u državnom vlasništvu spominju se kandidati bliski Andru Vlahušiću kao pretendenti na Matićevo poželjno, 'nezamjetno' mjesto.

Zanimljiva, a nimalo u javnosti eksponirana funkcija, zapala je gradskog vijećnika HDZ-a Tea Andrića. Naime, nakon što je na lokalnim izborima 2009. godine HDZ izgubio vlast u Gradu, Andrić je smijenjen s mjesta predsjednika Uprave Vodovoda. Nakon višemjesečne potrage za novim poslom iskrsnulo je mjesto rukovoditelja u Plovputu za dubrovačko plovno područje. Riječ je o trgovačkom društvu s ograničenom odgovornošću u 100% vlasništvu Republike Hrvatske čija je temeljna djelatnost vezana za sigurnost plovidbe i kao takva od interesa za Republiku Hrvatsku.
 
UTJECAJ DRŽAVNIH MEDIJA

Političari su neizmjerno svjesni važnosti medija. Imati utjecaj na pojedini medij pravo je dostignuće, a da ne govorimo imati svoga čovjeka na mjestu jedne medijske kuće. U Gradu su čak dvije takve primamljive pozicije. One  glavnog urednika Hrvatskog radija Radio postaje Dubrovnik Hrvoja Španića, te voditelja HTV-ovog centra u Dubrovniku Vedrana Benića.
Španić je, podsjetimo, u dva navrata bio podoban za šefa dubrovačkog radija. Najprije u razdoblju od 1996. do 2000. godine da bi 2008. ponovno preuzeo čelnu fotelju dubrovačkog radija. Istodobno je i višegodišnji član Nadzornog odbora Hrvatske lutrije, i sasvim je logično da će aktualna vlada na ta mjesta dovesti svoje kadrove.
Za Vedrana Benića, koji je od pamtivijeka na čelu dubrovačkog HTV-a, lokalni kuloari kažu da opstaje u svim sustavima. O njegovoj kvaliteti procijeniti najbolje mogu gledatelji HRT-a.

Tko je Ivica Martić? Naš sugrađanin, poznat tek svom uskom krugu, uspješno odolijeva ljutnji koju građani Dubrovnika iskazuju prema FINI i blokadama koje se preko noći provode nad njihovim računima. Taj HDZ-ovac blizak Franu Matušiću sud javnosti 'preživio' je i prije dvije godine kada je iz dubrovačke poslovnice FINA-e otpustio veliki broj djelatnika pod izlikom njihove navodne spremnosti za mirovinu. Zadnje informacije tek govore kako je visokopozicionirani SDP-ovac s Korčule, uz podršku stranačkog vrha, spreman preuzeti dugogodišnju palicu od Martića.
 
USPON I PAD

Kako je lista Dubrovčana koji obnašaju pozicije koje su podložne političkim smjenama poduža u slijedećem broju duLista donosimo novi niz imena.
S obzirom na promjene na državnoj razini menadžerske sposobnosti čelnika tvrtki u državnom vlasništvu  na dubrovačkom području zasigurno su ovih dana na kušnji  i procjeni s državne razine.
Budući da su 'gore' zasjeli neki novi šefovi koji možda imaju i drukčije zahtjeve sigurno će zanimljivo  biti pratiti daljnje kretanje karijera onih dubrovačkih moćnika čiji uspon dubrovačka javnost neizostavno povezuje s donedavnim gubernatorom Dubrovačko – neretvanske županije Franom Matušićem, čija moć u posljednje vrijeme vidljivo pada.

Nastavlja se…
 
 

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist