Kultura

Tiskan vodič Pomorskog muzeja

Tiskan vodič Pomorskog muzeja

Dubrovački muzeji su u godini u kojoj obilježavaju 140. obljetnicu osnutka svoju izdavačku djelatnost obogatili za još jedno vrijedno djelo – vodič Pomorskoga muzeja koji na 152. stranice i u okviru osam poglavlja u kronološkom slijedu prikazuje razvoj dubrovačkoga pomorstva, od antičkih vremena do danas.

Autorice koncepcije i tekstova su kustosice Pomorskoga muzeja Ana Kaznačić i Ljerka Dunatov, dok je autor najvećeg dijela od čak 242 fotografije ambijenata i odabranih predmeta iz stalnoga muzejskog postava muzejski fotograf Božidar Gjukić.

Ova bogato ilustrirana publikacija namijenjena je svima koji žele na jednom mjestu pronaći najvažnije informacije o Pomorskom muzeju i njegovoj povijesti, o zgradi Muzeja koja je zaštićeni spomenik kulture, muzejskim zbirkama te se upoznati s dubrovačkom pomorskom baštinom. U zasebnim su tematskim cjelinama tako obrađeni podmorski nalazi brodoloma od 1. do 9. stoljeća iz fundusa Pomorskoga muzeja, zlatno doba dubrovačkoga pomorstva u 15. i 16. stoljeću, doba stagnacije u 17., te njegov ponovni uzlet u slijedećem stoljeću, ali i jedrenjačko brodarstvo i parobrodarstvo Dubrovnika 19. stoljeća, kao i dubrovačko pomorstvo u 20. stoljeću.

Vodič zapravo po prvi puta pruža uvid u bogati fundus Muzeja koji danas broji preko 5 tisuća predmeta sistematiziranih u petnaest zbirki, od kojih je nešto više od 700 izloženo u stalnom postavu otvorenom u tvrđavi sv. Ivana u gradskoj luci 1986. godine. Stalni postav Muzeja obuhvaća prvi i drugi kat tvrđave Sv. Ivana i koncipiran je tako da u kronološkom slijedu ilustrira razvoj dubrovačkog pomorstva od kasne antike do pada Republike, na prvom katu, te pomorstvo dubrovačkog kraja u 19. i 20. stoljeću, koje je prezentirano na drugom katu Tvrđave.

No, na stranicama ovoga vodiča predstavljeni su i predmeti iz vanjskih zbirki koji su važni za razvoj dubrovačkoga pomorstva.

Valja napomenuti da je u Pomorskome muzeju, kao jednoj od sastavnica Dubrovačkih muzeja, smještena i iznimno bogata knjižnica sa više od 11 tisuća naslova stručne pomorske i srodne literature, kao i istaknuti činjenicu da je ovaj muzej od 1998. godine član Udruženja mediteranskih pomorskih muzeja, čije je sjedište u Barceloni.

Budući da je po raznovrsnosti i vrijednosti građe koju posjeduje dubrovački Pomorski muzej jedan od najznačajnijih muzeja pomorske tematike u Hrvatskoj i neupitno najbolje mjesto za proučavanje bogate dubrovačke pomorske baštine, vrijednost ovakve jedne publikacije još je i veća.

Vodič je tiskan uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a dostupan je u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru po cijeni od 60 kuna.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist