Zanimljivosti

[SVE VEĆI TREND U SVIJETU] Znate li što je plogging?

[SVE VEĆI TREND U SVIJETU] Znate li što je plogging?

Pojam plogging nastao je od engleske riječi jogging i švedskog izraza plocka upp, koji u prijevodu znači pokupiti, a u ovom slučaju misli se na otpad. Ova vrsta aktivnosti svidjet će se, piše 24sata, svim ekološki osviještenim trkačima, koji su sigurno na svojim treninzima u prirodi mogli uočiti odbačene opuške, plastične boce, maramice i razne druge otpatke kojima ondje nije mjesto. Problem bacanja smeća u okoliš izazov je s kojim se suočava cijeli svijet, a odgovornost da se to riješi na svakome je od nas. Pa tako, osim što doprinose vlastitom zdravlju, ploggeri doprinose zdravlju planeta Zemlje.

Austrija, Njemačka, Francuska, Finska, Belgija, Bugarska, Češka, Mađarska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija – samo su neke od europskih zemalja koje su prihvatile plogging raširenih ruku. Prate ih i zemlje SAD-a te neke afričke i azijske države – među kojima se posebno ističe Indija, koja je 2018., zbog njegove izrazite popularnosti, proglasila plogging fitness trendom godine.

Međunarodno širenje plogginga potaknulo je i organizaciju prvog izdanja Svjetskog prvenstva u ploggingu. Tako je prošle godine Val Pellice u talijanskoj pokrajini Pijemont postao globalna prijestolnica ovog pokreta. Čak sto trkača dobilo je priliku sudjelovati u ovom dosad neviđenom natjecanju, a ono što se dogodilo na kraju utrke pokazalo je koliko ovaj trend spaja ljude. Naime, prvi su put svi sudionici jednog svjetskog natjecanja zajedno stigli na cilj, noseći pritom teške vreće pune otpada. Ovo pionirsko svjetsko natjecanje u ploggingu naučilo je sudionike, ali i navijače koji su ih bodrili, da kad trčimo zajedno za isti cilj, svi smo pobjednici, prenosi službena stranica Svjetskog prvenstva u ploggingu.

Iako je organizator ovog natjecanja Italija, jedna druga zemlja zapravo je začetnica ove zelene sportske aktivnosti.

Osnivač ovog trenda je Erik Ahlström, dugogodišnji trail trkač i sportski trener te strastveni zagovornik zaštite okoliša. Danas ima 62 godine i još živi vrlo aktivno te se trudi promicati ekološke vrijednosti. Iako je naziv plogging osmislio 2016. godine, Ahlström ovu aktivnost u svojem gradu provodi više od 20 godina. Posebno je zanimljivo istaknuti da je za plogging dobio međunarodnu nagradu Crystal Compass, koja se dodjeljuje za izvanredna postignuća i originalne projekte kojima je cilj očuvati prirodno, povijesno i kulturno nasljeđe.

Erik je podrijetlom iz Švedske, prve zemlje na svijetu koja je donijela zakon o zaštiti okoliša i koja je bila domaćin prve UN-ove konferencije o globalnom okolišu. Koliko je održivost duboko ukorijenjena u svijest Šveđana, potvrđuju i podaci da više od polovice švedske nacionalne opskrbe energijom dolazi iz obnovljivih izvora energije te da je njezin glavni cilj postati do 2045. godine klimatski neutralna država.

Pročitajte još

BRAVO! Sven Dragobratović od kockica izradio ‘Mini Dubrovnik’

Dulist

BLOG MUZEJA I GALERIJA KONAVALA SLAVI ROĐENDAN U 4 godine 720 ‘samoniklih priča’

Dulist

Kumkvat – malen, snažne arome i ljekovit

Dulist