Politika

ŠUICA: ‘I znanost potvrđuje da medicinski kanabis pomaže oboljelima od raka!’

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, danas je održana rasprava o rezoluciji za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe ali i o borbi i prevenciji raka na kojima je sudjelovala i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Dubravka Šuica, koja je ujedno i izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a za usmeno pitanje i rezoluciju o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

Naime, pregled postojeće znanstvene literature o medicinskom kanabisu daje uvjerljive ili zadovoljavajuće dokaze da kanabis i kanabinoidi imaju terapijske učinke te da liječe kroničnu bol u odraslih, ublažavaju mučninu i povraćanje u slučaju kemoterapije i umanjuju simptome spastičnosti u pacijenata s multiplom sklerozom.

-U protekloj godini, moj rad u Europskom parlamentu bio je posebno usmjeren na javno zdravlje, borbu protiv raka, podizanje svijesti javnosti o toj teškoj bolesti i na pristup medicinskim uslugama i lijekovima. Prilikom izrade ove rezolucije željeli smo se usredotočiti na podupiranje kvalitetnih istraživanja lijekova koja se temelje na kanabisu, kao i na razlikovanju lijekova na bazi kanabisa koji su prošli klinička ispitivanja i koji su regulatorno odobreni, te samog medicinskog kanabisa. Jasno želim diferencirati upotrebu kanabisa za medicinske svrhe i njegovu zlouporabu!’
Izraz ‘medicinski kanabis’ je u velikoj mjeri nedefiniran s pravnog stajališta i ostaje nejasan i otvoren za različita tumačenja što bi se trebalo bolje definirati i urediti ovom Rezolucijom. Osim toga, važan zadatak ove rezolucije je napraviti strogu razliku između upotrebe kanabisa u medicinske svrhe i njegove zloupotrebe. Također, zemlje Europske unije u velikoj se mjeri razlikuju u pristupu propisima za kanabis, uključujući zakonodavstvo o kanabisu za medicinske svrhe, na primjer o maksimalnim razinama dopuštenih koncentracija THC-a i CBD-a.
-Čak i u onim državama članicama u kojima je medicinski kanabis zakonit, uvjeti za pristup, propisivanje, kupnju, određivanje cijena, povrat novca kao i razina znanja zdravstvenih radnika o uporabi takvih lijekova uvelike se razlikuju i predstavljaju problem za pacijente. U Rezoluciji smo pozvali Komisiju i nacionalne vlasti da rade zajedno kako bi osigurali pravnu definiciju medicinskog kanabisa i da napravimo jasnu razliku između lijekova na bazi kanabisa odobrenih od EMA-e ili drugih regulatornih agencija, medicinskog kanabisa kojeg ne podržavaju klinička ispitivanja i kanabisa za druge primjene’ – zaključila je zastupnica Šuica u svome obraćanju na plenarnoj sjednici.
Rad europskih institucija i agencija o podizanju svijesti o značaju istraživanja i pravnoj definiciji medicinskog kanabisa od najveće je važnosti i može pomoći samo pacijentima kojima su zbilja potrebni ti lijekovi, uz stroge propise i temeljitu analizu.

-Manifesto protiv raka koji je izdan u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače, je upravo produkt intenzivnog rada intergrupe MAC (Members Against Cancer) i jako loše statistike u pojedinim zemljama Europske unije jasno pokazuju da je situacija alarmantna, da je u Europi zavladala epidemija raka, te situaciju treba riješiti na europskoj razini na način da svakom pacijentu budu jednako dostupni svi lijekovi! – stoji u priopćenju zastupnice Šuice.

Pročitajte još

Burna rasprava oko projekta ispred Vile Salvator: Uređenje ulice ili priprema za peterokatnicu

Andrea Falkoni Račić

Đuro Capor o Areni Lapad: Baraka je očito u dosluhu sa Supernovom

Andrea Falkoni Račić

Gradski vijećnici usvojili Proračun za 2023., prvi u eurima!

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija