Koronavirus u HrvatskojUrednički izbor

STUDENTSKI DOM SPREMAN ZA PRIHVAT ZARAŽENIH Radili smo kao da treba, molimo Boga da ne treba

STUDENTSKI DOM SPREMAN ZA PRIHVAT ZARAŽENIH Radili smo kao da treba, molimo Boga da ne treba

Studentski dom pripremljen je kao sekundarni objekt za mogući prihvat zaraženih osoba koronavirusom sa slabijim simptomima, ali i onih koji moraju biti u samoizolaciji, no nemaju gdje biti. Građevinsko-obrtnički radovi koji su trebali biti gotovi unutar mjesec i pol dana, završeni su nakon samo deset dana. Počeli su 20. ožujka, a njihov kraj obilježen je potpisivanjem primopredajnog zapisnika ovog ponedjeljka. Uz to, Nacionalni stožer civilne zaštite, prema preporuci načelnika Stožera civilne zaštite DNŽ Joška Cebala, donio je odluku o mobilizaciji Studentskog doma koji je u izgradnji.

Mi jesmo spremni, ali bismo voljeli da to zaista bude Studentski dom i da nikad ne primimo nikoga drugoga osim studente

—Studentskim će domom, po odluci Stožera, upravljati OB Dubrovnik na čelu s ravnateljem Marijom Bekićem. Studentski centar Dubrovnik i dio tehničke ekipe koja je na gradilištu i dalje će sudjelovati kao tehničko-administrativna podrška. Dakle, Sveučilište u Dubrovniku prepustilo je objekt Republici Hrvatskoj za navedene potrebe i stavilo Studentski centar na raspolaganje Stožeru civilne zaštite DNŽ. Rektor je također i dalje uključen kao predstavnik vlasnika zgrade – naglasio je Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra. Krevete, koji su postavljeni u Studentski dom, nabavio je Županijski stožer civilne zaštite u dogovoru s gradonačelnikom Matom Frankovićem.

STUDENTSKI DOM SPREMAN ZA PRIHVAT ZARAŽENIH Radili smo kao da treba, molimo Boga da ne treba—Pola kreveta je kupio Grad Dubrovnik, a pola Dubrovačko-neretvanska županija. Ti će kreveti, njih 250, ostati za potrebe gradske i županijske civilne zaštite u budućnosti – navodi Potrebica. Nakon postavljanja kreveta, Sanitat je izvršio dezinfekciju i dezinsekciju prostora.

‘Kako smo i obećali’
Potrebica se vratio unatrag deset dana i prisjetio samih početaka realizacije ove ideje.
—Ideju sam predložio županijskom Stožeru civilne zaštite, nakon konzultacije s voditeljicom projekta Orlandom Tokić i stručnim nadzorom Vedranom Kosovićem, a sve u dogovoru s rektorom Sveučilišta u Dubrovniku Nikšom Burumom. To je značilo da ćemo se od tada pa idućih deset dana ‘baciti na glavu’. Jer, realno, imali smo još mjesec i pol dana građevinskih radova. Kad smo shvatili da ćemo morati ubrzati, ponudili smo ideju Stožeru, prije svega gradonačelniku koji se s njome i složio. Nakon toga, ideju smo istaknuli ravnatelju OB Dubrovnik Mariju Bekiću koji se, kad je obišao gradilište, oduševio i pitao možemo li zaista to napraviti. Rekao sam da će biti dovršeno za deset dana i evo kako smo i obećali, tako smo i napravili – istaknuo je Potrebica i dodao kako su studentski domovi u Varaždinu, Zagrebu i Rijeci također mobilizirani. Inače, radnici su tijekom deset dana na gradilištu Studentskog doma provodili i 13 sati.

STUDENTSKI DOM SPREMAN ZA PRIHVAT ZARAŽENIH Radili smo kao da treba, molimo Boga da ne treba

‘Radnici su se mogli povući s gradilišta’
—Ono što me oduševilo i vratilo vjeru u ljude je ono što se dogodilo kad sam zvao uprave Tromonta, Projektgradnje i Inggrada. Predstavio sam im ideju, nakon čega su odlučili da neće ‘povlačiti’ ljude iz Dubrovnika, a što su trebali s obzirom na krizu koja je već bila u svojim počecima. S obzirom da se sve radi za potrebe bolnice i za javno dobro, stavili su ljude na raspolaganje. Imali smo radnike iz Makedonije, Hrvatske i BiH. Svi su mogli poći doma, ali su ostali raditi dok nismo završili posao. Ne bismo mogli ovo realizirati da nismo imali ovoliku podršku. U ovih deset dana uredili smo lijevu stranu prizemlja, odnosno recepciju i studentski restoran te smo sredili sve sobe. Za taj dio smo ishodovali sve ateste za siguran i neometan rad u Studentskom domu jer je on još uvijek u izgradnji – rekao je Potrebica.

Restoran će poslužiti kao prostor u kojem će se nalaziti trijažni centar, dok će se u fast food-u odvijati testiranje sugrađana. Na recepciji će se nalaziti kompjuterski sustav kojim će se nadzirati ulazak i izlazak iz soba. Inače, Potrebica navodi kako postoji nekoliko prednosti Studentskog doma kao sekundarnog objekta. Kako nam objašnjava Potrebica, ventilacija nije spojena iz sobe u sobu, nego individualno za pojedinu sobu. Zgrada je specifična zbog unutrašnjeg prostora, čime je osigurana prirodna prozračnost što je dobro radi nemogućnosti širenja virusa. Sobe su nove te svaka ima sanitarni čvor. Potencijalno se može smjestiti 500 osoba u Studentski dom. ‘Ili ako je po sistemu jedna osoba u sobi – onda 254 osobe. Ovisi o procjeni bolnice’, rekao je Potrebica.

STUDENTSKI DOM SPREMAN ZA PRIHVAT ZARAŽENIH Radili smo kao da treba, molimo Boga da ne treba

‘Nismo ratni profiteri’
‘Nismo Kinezi, ali za 48 sati smo ‘sredili’ pristupnu cestu za Studentski dom’, komentirao je Potrebica. Naime, tvrtke Dubrovnik ceste, Horting i Projektgradnja u dva su dana trasirale, iskopale i asfaltirale pristupnu cestu ulaza Studentskog kao i veliko parkiralište. Tvrtka Miletić d.o.o. i Vodovod Dubrovnik u četiri dana spojili su Studentski dom na kanalizacijsku i vodovodnu mrežu. Dodao je kroz smijeh: ‘Zatvorili smo cestu, a nitko se nije bunio’.
—Tijekom cijelog tog vremena za otklanjanje sitnih problema prilikom izvođenja tih poslova, na raspolaganju smo imali sve gradske i javne tvrtke. Kad smo prije deset dana najavili da ćemo ići u ovako opsežnu akciju, a kad se odustalo od šestog kata OB Dubrovnik, dobio sam poziv od predsjednika Ceha građevinara Mata Butijera. Na raspolaganje je stavio svu svoju mehanizaciju i ljudstvo, kao i svi ostali veći dubrovački građevinari. Vladala je velika solidarnost – naglasio je Potrebica. U unutarnjem je prostoru došlo do ‘brzopoteznog rješenja’. Riječ je o drvenoj ogradi koja je postavljena na galerije. Naime, zidne obloge nisu stigle iz Italije zbog, naravno, cijele situacije s koronavirusom.

500 osoba se može smjestiti u Studentski dom

—Još nije dostavljen protupožarni ariš koji je zapravo trebao biti zaštitna ograda na galerijama. Morali smo improvizirati Nazvao sam jednog od glavnih izvođača radova, tvrtku Ing-grad. Nakon obavljenih razgovora, odlučili su napraviti ogradu od jelovine. Po pitanju cijene, iz uprave tvrtke su mi rekli: ‘Nismo ratni profiteri, nećemo ništa dodatno naplatiti. Postavljanje ograde nećemo obračunavati’. To samo pokazuje s kolikom su voljom ljudi radili. U ovim se situacijama vidjelo kakav je tko – naglasio je Potrebica.

Najveći pljesak čistačicama
U cijeloj je priči sudjelovalo 200 ljudi, uključujući 50 volontera koji su intenzivno čistili Studentski dom kako bi već ovaj tjedan bio spreman za pacijente. Uz dubrovačke volontere, studente, spremačice i spremače iz tvrtke Libertas i Dubrovačkih muzeja, sudjelovale su brojne privatne tvrtke za čišćenje sa svojim zaposlenicima. To su Inhouse group, Dominatto, Bruškin i Čišćenje Dubrovnik, a koordinatori čišćenja bili su Andrija Njavro, Slavica Grkeš, Andrija Bratičević i Cecilija Radić. ‘Oni zaslužuju najveći pljesak’, reći će Potrebica. Dodaje kako su volonteri svaki dan imali marende, a koje su donirali dubrovački ugostitelji i pekari. JVP Dubrovački vatrogasci četiri su dana dostavljali vodu kako bi se mogao očistiti Studentski dom.

STUDENTSKI DOM SPREMAN ZA PRIHVAT ZARAŽENIH Radili smo kao da treba, molimo Boga da ne treba

—Nisam vjerovao da se toliko stvari može napraviti u deset dana. Da nije ove izvanredne okolnosti, ti bi se radovi odvijali mjesec dana, poučen iskustvom – rekao je Potrebica. No, izdvaja ipak četiri ključna imena bez kojih, kako kaže, ne bi mogao ovo sve napraviti. To su voditelji projekta Orlanda Tokić i Vicenco Kraljić, glavni nadzorni inženjer Vedran Kosović i voditelj tehničkog održavanja Studentskog centra Igor Šimunović. —Jasna je poruka: Mi smo obećali sve napraviti u 10 dana, to smo i učinili. Radili smo kao da treba, i molimo Boga da ne treba. Molim sve da ostanu doma. Mi jesmo spremni, ali bismo voljeli da to zaista bude Studentski dom i da nikad ne primimo nikoga drugoga osim studente – zaključio je Potrebica.


DA NEMA KORONAVIRUSA
Kako bi tekla gradnja Studentskog doma?

— Tekla bi na način tako da bi 25. travnja bili gotovi građevinski radovi. Vjerujemo da bi tad bio gotov tehnički pregled te bismo imali uporabnu dozvolu. Sva oprema, kao što su sobe, kuhinja i IT oprema itd., došla bi do 10. lipnja. Naime, raspisali smo natječaj te smo izvršili odabir. Studentski dom će služiti kao objekt za prihvat oboljelih od koronavirusa sve dok ne bude demobiliziran. Nakon toga, izvođači radova će se vratiti te bi trebali završiti nužne radove u roku od mjesec dana. Pritom mislim na radove okoliša. Kad bi netko pitao koliko smo završili radova, mi smo s ovim završili 95 posto građevinsko-obrtničkih radova na Studentskom domu. Ostali su samo mali i završni radovi. Dakle, čekamo da se dio zidnih obloga dostavi iz Italije, kad počne njihova ponovna proizvodnja. Govorio sam da ćemo na proljeće imati dovršene građevinsko-obrtničke radove, no s obzirom da smo u međuvremenu imali promjene po pitanju spoja na komunalnu infrastrukturu, razlika između planiranog završetka radova i onoga koji bi se u stvarnosti dogodio je – dvadeset dana. Inače, svi rokovi vezani za Studentski dom, koji su pomaknuti iz opravdanih razloga, SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije) ih je odobrila. A, s obzirom na izvanrednu okolnost, SAFU je poslao obavijest da se sve aktivnosti zamrzavaju i rokovi prestaju teći. Ne teku rokovi za EU projekte. Sad je na snazi status quo. Rokovi za završetak građevinsko-obrtničkih radova ne izražavaju se točno datumima jer prestaju teći kad se zatraži tehnički prijem. No, reći ću kako je SAFU prije svega ovoga odobrio novi rok, a to je 15. svibnja – rekao je Potrebica.

Pročitajte još

[SPECIJAL] U podcastu ‘S Barbarom’ Krešimir Macan prognozira izborne rezultate. Jesu li 63 mandata nedostižna HDZ-u?

Barbara Đurasović

[FOTO] POZNATA HRVATSKA LICA U ŽUPI Otvoren Studio Marcela u Sheratonu

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist