Grad

Što će biti s vrijednom građom u Skočibuhi?

Što će biti s vrijednom građom u Skočibuhi?

Već su godinama brojni svjesni kako je ljetnikovac Stjepović-Skočibuha u derutnom stanju. Krajem rujna dogodilo se ono što se, možemo reći i – očekivalo. Dubrovačke knjižnice bile su prisiljene zatvoriti glavnu zgradu ljetnikovca, gdje je smješteno zatvoreno spremište Znanstvene knjižnice Dubrovnik. Rad i boravak u tom kulturnom dobru na Boninovu je zabranjen, a iz knjižnica su istaknuli da s Gradom Dubrovnikom i Ministarstvom kulture i medija rade na žurnom rješavanju problema. I da vjeruju kako će se uskoro preseliti u novi prostor. Na revitalizaciju ljetnikovca, koji se u lošem stanju nalazi dugi niz godina, trebat će se očito dulje pričekati.

Zatvoreno spremište
Inače, Znanstvena knjižnica djeluje na dvije lokacije – u povijesnoj jezgri u palači Bassegli-Kaboga gdje su pohranjene zbirke svojstva zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske i u ljetnikovcu Stjepović-Skočibuha na Boninovu gdje je smješteno zatvoreno spremište.

— Čim se osigura novi prostor i oprema, zbirke iz zatvorenog spremišta Znanstvene knjižnice pohranjene u ljetnikovcu Stjepović-Skočibuha će se izmjestiti u novi prostor – reći će za DuList ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Jelena Bogdanović. Kada će se to dogoditi, nismo dobili odgovor. Inače, kako je naglasila, Znanstvena knjižnica će samo privremeno izmjestiti svoje Zbirke u alternativni prostor jer je rješenjem iz 1975. ljetnikovac Stjepović-Skočibuha dodijeljen Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik na korištenje. Bogdanović je navela kako u ovakvim situacijama građevinska struka mora osigurati siguran prolaz za izmještaj građe uz prethodno ishođenu suglasnost konzervatora. Inače, ukoliko se u roku od šest mjeseci Znanstvena knjižnica ne smjesti u adekvatne prostorije, krovna udruga za knjižnice neće davati dužne primjerke Znanstvenoj knjižnici.

Čim se osigura novi prostor i oprema, zbirke iz zatvorenog spremišta Znanstvene knjižnice pohranjene u ljetnikovcu Stjepović-Skočibuha će se izmjestiti u novi prostor – jelena bogdanović

—Nažalost, istina je. Vjerujem da ćemo uspjeti na vrijeme riješiti problem privremenog prostora – kazala je.

Dugogodišnja nebriga
O Skočibuhi se ‘povuklo’ pitanje na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Iako je istaknuto da, kad se provjeri zemljišnoknjižni izvadak, vidi se kako je Grad Dubrovnik 1/1 vlasnik ovog ljetnikovca, gradonačelnik Mato Franković je istaknuo kako ipak vrijedi druga priča. —Sukladno članku 77. Zakona o povratu imovine, Republika Hrvatska je aktivirala navedeni članak po pitanju Ljetnikovca Skočibuha prije nekoliko godina. U tom trenutku Grad Dubrovnik više ne može raspolagati kao vlasnik navedenog. Jer, sukladno tom članku, uvijek se ta imovina vraća Republici Hrvatskoj – naglasio je tada Franković. Rekao je i kako su zatražili potporu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, na način da Državni ured za upravljanje državnom imovinom, danas Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odustane od traženja povrata imovine sukladno članku 77. i omogući Gradu Dubrovniku obnovu ljetnikovca s namjenom Znanstvene knjižnice.

Grad Dubrovnik smatra da kao sveučilišni grad mora imati svoju znanstvenu knjižnicu i da je prostor ljetnikovca Skočibuha odličan za tu svrhu. Međutim, dugogodišnja nebriga i neriješeni imovinsko-pravni odnosi su spriječili Grad da ovo pitanje riješi ranije

—I da imamo projektnu dokumentaciju i da pođemo u Ured prostornoplanske dokumentacije, ne možemo potrebnu dokumentaciju jer je aktiviran članak 77. i samim time se radi o procesu povrata – istaknuo je i dodao kako ljetnikovac nije jedina takva nekretnina te da o svakoj pregovaraju s Vladom Republike Hrvatske. Iz Grada Dubrovnika su za DuList istaknuli kako je prije nekoliko godina jedinicama lokalne samouprave omogućeno da podnesu zahtjev za predaju u vlasništvo objekata koji su u funkciji javnog interesa, poput knjižnica, muzeja i slično. Grad je započeo s tim postupcima, u koje je uključen i ljetnikovac Skočibuha.

—Grad Dubrovnik smatra da kao sveučilišni grad mora imati svoju znanstvenu knjižnicu i da je prostor ljetnikovca Skočibuha odličan za tu svrhu. Međutim, dugogodišnja nebriga i neriješeni imovinsko-pravni odnosi su spriječili Grad da ovo pitanje riješi ranije – naglasila je glasnogovornica Grada Dubrovnika Marijana Aksić Vitković. U onom trenutku kada ljetnikovac postane neosporno vlasništvo Grada, jer se sada još uvijek vodi proces povrata, moći će se krenuti u smjeru uređenja tog prostora.

Ministarstvo može odlučivati o nekretnini tek kada (i ako) postane vlasnikom – Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

—U ovom statusu, kada su još uvijek nerazriješeni imovinsko-pravni odnosi, projekt obnove ne može se ni prijaviti na EU fondove, na koje svakako računamo. U međuvremenu, Znanstvena knjižnica Dubrovnik će neometano nastaviti s radom i pružanjem knjižničnih usluga u palači Bassegli – Kaboga – kazali su iz Grada Dubrovnika. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za DuList je istaknulo kako je postupak povrata predmetne imovine još uvijek u tijeku.

—Ministarstvo može odlučivati o nekretnini tek kada (i ako) postane vlasnikom – rekli su iz navedenog ministarstva.

‘Grad ima punu potporu’
Iz Ministarstva kulture i medija za DuList su potvrdili kako je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek o obnovi kulturnog dobra, ljetnikovca Stjepović-Skočibuha s namjenom Znanstvene knjižnice, već razgovarala s Frankovićem i njegovim suradnicima.

Grad Dubrovnik će imati punu potporu Ministarstva kulture i medija vezano za reguliranje svih imovinsko-pravnih i institucionalnih pitanja, a potom i za sva pitanja obnove ljetnikovca – ministarstvo kulture

— Slijedom tog dogovora, Grad Dubrovnik će imati punu potporu Ministarstva kulture i medija vezano za reguliranje svih imovinsko-pravnih i institucionalnih pitanja, a potom i za sva pitanja obnove ljetnikovca – rekla je glasnogovornica Ministarstva kulture i medija Renata Margaretić Urlić.

O radnicima
Bogdanović objašnjava da se rad Znanstvene knjižnice Dubrovnik u njenom mandatu odvija tako da su inače gotovo svi djelatnici u palači Bassegli-Kaboga, a u ljetnim mjesecima odvijaju se radne akcije u kojima sudjeluje i dio djelatnika iz Narodne knjižnice Grad, studenti restauracije papira, stažisti i volonteri.

—U ljetnim mjesecima dvije godine radimo na reviziji i dijelom otpisu tri zbirke (pola milijuna jedinica građe) smještene u Ljetnikovcu (zbirke ‘S’, ‘S1’ i ‘Zbirka periodike obveznog primjerka’), većim dijelom i stručnu obradu (časopisi), a u zimskim mjesecima u palači Bassegli-Kaboga u povijesnoj gradskoj jezgri nastavljamo pozadinski dio posla, organiziramo stručne skupove, konferencije, edukacije studenata, radionice, predavanja, digitaliziramo naš fond za naš repozitorij ZDUR, obavljamo korisničke usluge poput tematskih upita, skeniranja na zahtjev te stručno obrađujemo zbirke zaštićenog kulturnog dobra koje velikim dijelom nisu obrađene i koje su u lošem stanju, a čime se bave naši restauratori – rekla je Bogdanović. Što se tiče rada djelatnika u ljetnikovcu, u zimskim mjesecima u ljetnikovcu se odvijalo dežurstvo jednog manipulanta i jedne pomoćne knjižničarke uz restauratore koji su dijelom radili u baraci, dijelom u palači u povijesnoj jezgri sa studentima na preventivnoj zaštiti zbirki svojstva zaštićenog dobra Republike Hrvatske. Dodala je da u veljači 2022. održavaju regionalnu školu katalogizacije stare i rijetke knjige, a u ožujku 2022. međunarodnu konferenciju Znanstvene knjižnice koja uključuje muzealce, restauratore, arhiviste i knjižničare.

—I dobro bi nam došlo da nam se naši sugrađani pridruže u volontiranju kako bismo što više započetih poslova na različitim razinama priveli kraju – naglasila je.• MP

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 6. listopada 2021. 

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist