Slušni aparat

Stetson i Bourbon subotom navečer

Stetson i Bourbon subotom navečer

Možda je ipak malo prevruće za izlazak u uskom jeansu i kaubojskim čizmama, ali temperatura je savršena za spoj sa Jim Beamom, kiblom leda i novim albumom teksaške country-punk grupe Vandoliers. Njihov zamalo istoimeni četvrti studijski album ‘The Vandoliers’ stigao je na sve kvalitetne streaming servise i od tada je nezamjenjiv na mojem prije­nosnom zabavnom centru. Grupa pod vodstvom bivšeg pankera Joshue Fle­minga savršen je odgovor na pitanje: ‘A što da su The Poguesi bili Teksašani, a ne Irci?’
Fleming je osnovao Vandolierse 2015. nakon raspada njegove punk grupe The Phuss. Slučajno je na lokalnoj televiziji naletio na Marty Stuart Show, talk-show koji je ugošćavao poznate osobe ‘outlaw country’ scene, i primije­tio da između countryja i punka postoji jedna duboka filozofska buntovnička poveznica. Inspiriran emisijom i cow­punk bandovima osamdesetih poput Social Distortion, Violent Femmes, Mojo Nixon i Meat Puppets samosalno sklada prvi album +Ameri-Kinda’ za koji angažira etablirane country i metal glazbenike iz Dallasa.
Ohrabren pozitivnim feedbackom publike i kritike, Flemingov band ubrzo izdaje i svoj drugi album ‘The Native’, snimljen u istom studio u kojem je Willie Nelson snimio ‘Red Headed Stranger’, a rastuća popular­nost i odličan singl ‘Endless Summer’ priskrbljuje im mjesto predgrupe Reve­rend Horton Heatu i potpis za veliku country diskografsku kuću Bloods­hot Records. Za njih snimaju svoj treći album ‘Forever’, a pjesme ‘Sixteen Years’ i ‘Cigarettes in the Rain’ postaju solidni hitovi. Zbog pandemije su pri­siljeni otkazati svoju europsku tur­neju, a niz pravnih nesuglasica okon­čava i njihov angažman za Bloodshot Records. Pauzu koriste za skladanje novog albuma i formiranje svoje neo­visne kuće Amerikinda Records, za koji prošlog tjedna izdaju jedanaest odlič­nih pjesama uvezanih na 38-minutni album.
Zanimljiv odabir za otvaranje albuma je ‘The Lighthouse’, pola­gana cowpunk balada koju je Fle­ming napisao kao uspavanku svojoj jednogodišnjoj kćerkici Ruby Mae. Ali zato je već sljedeća stvar ‘Every Satur­day Night’ prava country-party pje­sma posvećena subotnjim pijankama u teksaškim saloonima, savršen oda­bir za prvi singl. Drugi singl je pjesma ‘Howlin’ o neizostavnom članu bilo koje country obitelji – psu, i priča o jednom običnom psećem danu, pla­stično prikazanom u odlično odrađe­nom video-spotu.
‘Bless Your Drunken Heart’ defini­tivno će vam već nakon prvog slušanja postati glavna pjesma za puštanje na zabavama, a njezino koncertno izvo­đenje neizostavno dovodi do spekta­kularne pankerske šutke u gledalištu. Vrlo vjerojatno ćete ih nakon sluša­nja ove pjesme proglasiti južnjačkim Dropkick Murphysima, a poželjno je da prije toga iz svoje blizine uklonite sve lomljive predmete.
Moja omiljena stvar ‘Better Run’ s nostalgijom priziva vrijeme western-filmova, i bila bi savršen soundtrack za film u kojem Josh Brolin glumi nepot­kupljivog šerifa, a Walton Goggins šefa bande pljačkaša poštanskih kočija. Hollywoode, red je na tebi!
Na albumu su još i klasične coun­try stvari kao ‘Steer Me Wrong’, ‘Wise County Friday Night’ i ‘Before the Fall’, a posebno je potrebno izdvojiti ‘Too Drunk to Drink’. Možda je bilo malo naivno očekivati Jella Biafru i ostale mrtve Kennedyje, ali iskreno nije postojao niti jedan planet iz mul­tiverzuma Doktora Strangea u kojem bih pogodio da će pjesmu odsvirati u Mariachi stilu. I to na način da zvuči fenomenalno, a ne da izaziva nervni slom kao Benu Stilleru u ‘The Hear­tbreak Kid’.
Vandoliers su savršen band za nekoga tko će se prvi put okušati u slušanju country glazbe, i vrlo lako će rezultirati u daljnjem istraživanju povijesti outlaw countryja i punka. Na kraju putovanja vrlo vjerojatno će vas put dovesti i do post-Clashovskog Strummera, a do tada svojim bivšim vezama možete poslati link na ‘I Hope Your Heartache’s a Hit’, savršenu pje­smu za prekide.

Foto: Bloodshot Records

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić