Koronavirus u Hrvatskoj

STANJE U HRVATSKOJ Novih 68 oboljelih, preminula još jedna osoba

STANJE U HRVATSKOJ Novih 68 oboljelih, preminula još jedna osoba

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj imamo 68 novooboljelih od koronavirusa. Izvijestio je ministar Vili Beroš. Ukupno je to 1079 bolesnika. Ukupno je obavljeno 9250 testiranja, a njih 898 jučer. Nažalost, još jedna osoba je preminula u KB Dubravka, rekao je ministar, a riječ je o ženskoj osobi 1935. godište, koja je puno ranijih patoloških stanja. U Hrvatskoj je 39 osoba na respiratoru i 92 oporavljena pacijenta.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je bilo 45 kršenja odluke o obustavi rada uslužnih djelatnosti. Također, utvrđeno je kako su 1053 osobe kršile mjere samoizolacije.

– U Splitsko-dalmatinskoj županiji imali smo jedan ‘peak’ u jednom danu – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, odgovarajući na pitanje gdje je u Hrvatskoj najkritičnije.

– Ne bih posebno istaknuo neko veliko žarište i sve je pod kontrolom epidemiologa – rekao je Capak.

– Nikad nećemo prestati naglašavati važnost ovih mjera. To je jedini način da prekinemo širenje ove epidemije – poručio je ministar Beroš odgovorivši na pitanje o Splitu, gdje se baš i ne pridržavaju propisanih mjera.

Novinare je zanimalo ima li u njihovim redovima zaraženih.

– Nitko mi to nije naglasio pa bi rekao da nema – poručio je.

Riječ je preuzeo predsjednik stožera Davor Božinović na temu propusnica.

– Propusnice nisu tu da bismo povećali broj putovanja, nego da bismo omogućili ljudima kojima je to nužno napustiti mjesto prebivališta. Sve su to mjere zbog kojih se mi još držimo linearnih povećanja broja oboljelih. Kad bismo to liberalizirali, brojke nam ne bi bile ovakve. Naš izbor je jasan, očuvanje ljudskih života i zdravstvenog sustava kako bismo mogli pružiti skrb onima kojima je to potrebno – rekao je Davor Božinović.

– Imamo ritam od 100 tisuća propusnica dnevno i ako nastavimo tim ritmom, izgubit će se smisao ove epidemiološke mjere – rekao je dalje ministar.

– Budite vrlo restriktivni kad stavljate ljude na popis i dajte samo onima kojima to treba i za razdoblje u kojem im treba. Prilagođavat ćemo se svakoj situaciji pogotovo kad se radi o više manjih općina s jednim dućanom ili ljekarnom. Odbijeno je više od 4 i pol tisuće zahtjeva – rekao je ministar dalje.

– Cijelo vrijeme balansiramo između dva zahtjeva, koja nisu nimalo jednostavna, a to je kako održati povoljnu epidemiološku situaciju i kako omogućiti da život ide dalje. Tome se pokušavaju domisliti sve države u svijetu – ističe Božinović.

Ravnateljica Infektivne klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić govorila je o tome jesu li testovi u Hrvatskoj standardizirani.

– Svi laboratoriji koji su se javili direktno nama ili preko Ministarstva bili su pod nadzorom – rekla je.

– Nema idealnog testa – rekla je dodavši kako je dvoje, troje pacijenata imalo negativne testove, a imali su kliničku sliku COVID-a te su tako i tretirani. Ipak, naglasila je, svi koji se kod nas primijenjuju su izvrsne kvalitete i validirani su, a svrha liječnika koji rade sliku je da znaju sve podatke i unutar njih interpretiraju nalaz.

Uskoro bi u upotrebu mogli doći testovi na antitijela.

– Brzi imunokromatografski testovi koje smo mi najavili pokazuju da je ono što je pozitivno je najčešće pozitivno i negativno najčešće negativno. Ima tu dosta problema. Mi ih za sada ne preporučujemo – iznio je Capak.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist