GradUrednički izbor

SMEĆE ZAVRŠI KRAJ KONTEJNERA Na Babinom kuku postavili otpadomjere, a građane nisu educirali

SMEĆE ZAVRŠI KRAJ KONTEJNERA Na Babinom kuku postavili otpadomjere, a građane nisu educirali

Tvrtka Čistoća 15. je srpnja zapo­čela s novim pilot projektom priku­pljanja miješanog komunalnog otpada (MKO). Na spremnike su postavljeni posebni uređaji ‘otpadomjeri’, po kojima je projekt i dobio naziv. Cilj je mjerenje količine odloženog otpada iz domaćinstava. Za provedbu projekta odabrano je odlagalište na glavici Babi­nog kuka, kojem gravitiraju stanovnici ulica Dubravkina, Kliševska, Mostar­ska i Šibenska. Iako projekt neke gusta, prvenstveno zbog moguće veće eko­loške osvještenosti, dosta je onih koji su nezadovoljni. Najveće prigovore građani imaju zbog činjenice što otpa­domjeri prihvaćaju vrećice od 20 litara koja je velikom broju obitelji mala. ‘Ako imaš veću vreću, jednostavno ne može stati u otvor’, ističe stanovnica s Gla­vice Babinog kuka koja je htjela ostati anonimna. A ako ne stane u otvor – otpad se ostavlja sa strane, inače na mjestu gdje je prethodno bio smješten kontejner.

— Na ovom području žive i brojni podstanari. Nisu odmah dobili kar­ticu, nego njihovi vlasnici. Prvih par dana provođenja projekta nisu imali gdje baciti smeće, kao ni brojni turisti. Što se onda događa? Ostavljaju smeće pokraj kontejnera s tim novim uređa jem – govori nam. Scenarij je to koji smo i prije susretali, ali u ovom slučaju se ne bi trebao događati. Hrpa smeća ne predstavlja lijepu turističku sliku, pogotovo u sred sezone. Također, ako nemaju karticu ili im se ne da njome otvarati spremnike, imaju drugo rje­šenje. Naime, spuste se niz Glavicu do autobusne stanice i tamo bacaju smeće u kontejnere (koji još nemaju otpa­domjera). Naša sugovornica također navodi da razumije kako je riječ o pilot projektu, no uveden je bez ikakve edu­kacije koja je izrazito bitna. Obavijest im nije stigla na kućna vrata, nego je na A4 papiru nalijepljena na spremnik. ­

— Mislim da će projekt ‘natjerati’ ljude da recikliraju i da razumno bacaju smeće. No, Čistoća je bez najave i edukacije postavila otpadomjere. Svi se trebamo osvijestiti, ali ne na ovaj način, već se treba na vrijeme javiti građanima i provesti prijeko potrebnu edukaciju. Istaknut ću starije ljude koji ne znaju kako sustav funkcionira. Ne znaju okretati ručicu niti se služiti kar­ticom. Nadam se da će ipak sve doći na svoje. Jer, zasad, projekt baš i ne obećava – navodi stanovnica Glavice i dodaje: ‘Navodno kupe smeće i tri puta na dan, ali to nije dovoljno’. Uz to, kaže, Libertas im je u isto vrijeme ukinuo autobus 2A vikendom i blag­danima. ‘Još i to. Ma užas’, zaključuje.

Računi korisnika ostat će nepromijenjeni
A zašto baš taj dio grada? Marko Ive­ković, direktor tvrtke Čistoća ističe da su te ulice odabrane iz razloga što se ‘na navedenom području nalazi najveći postotak fizičkih osoba u odnosu na ukupan broj korisnika’. Otkriva i da su povratne informacije od ‘pretežno pozitivne’, a da je za sada jedina zamjerka nekolicine korisnika bila upravo na volumen-zapreminu otpadomjera. Inače, svaka stambena ili poslovna jedinica registrirana u Čistoći Dubrovnik dobila je po jednu korisničku karticu za otvaranje otpa­domjera. ‘To obuhvaća i privatne iznajmljivače koji su registrirani kao naši korisnici. Ako nisu, pozivamo ih prijaviti svoje apartmane i odmah će im biti dostavljena korisnička kartica’, rekao je Iveković. ‘Testnu skupinu’ na Glavici Babinog kuka brine i koliki će im doći računi.

— Dok traje pilot projekt, računi korisnika ostat će nepromijenjeni bez obzira koliko puta korisnik otvori otpa­domjer, dok će nakon implementacije sustava na cijelom području Grada Dubrovnika varijabilni dio računa ovisiti o broju otvaranja otpadomjera pojedinog korisnika – navodi Iveković. Korisnici u spremnike s otpadomjerom mogu dnevno neograničeno puta odlo­žiti miješani komunalni otpad. Kori­snicima se preporučuje, kako stoji na stranicama Čistoće, da ‘odvajaju otpad koji se može reciklirati, kako bi sma­njili količinu otpada koja se odlaže u spremnike s otpadomjerima’. Prema dosadašnjim podacima, kroz otpadomjere se dnevno odloži oko tisuću litara otpada.

— Moramo napomenuti da se kroz prvi tjedan na odlagalištu nalazio spremnik zapremine 1100 litara bez otpadomjera, u kojeg su neregistri­rani korisnici mogli odlagati otpad bez evidentiranja. Na taj način im se ostavila mogućnost da se jave, regi­striraju i dobiju svoju korisničku karticu, a u međuvremenu da odlažu otpad u spremnik bez ostavljanja na tlo. Svako odlaganje otpada van pred­viđenog spremnika će biti kažnjivo. Nažalost, trenutno veliki broj osoba odlaže otpad van predviđenog spre­mnika te se nadamo da će komunalno redarstvo uspjeti reducirati navedeni problem. Na navedeno je odlagali­šte postavljen i sustav video nadzora – ističe Iveković. Iako su neki građani pisali na društvenim mrežama da su se spremnici u međuvremenu pokva­rili, direktor Čistoće tvrdi da spremnici s otpadomjerima nisu bili u kvaru niti su sada u kvaru. Pilot projekt i testna faza trajat će do daljnjeg, bez strogo definiranog roka, kaže Iveković, ‘a sve u svrhu prikupljanja što više informa­cija o radu sustava i eventualnih poteš­koća u korištenju’.

POSEBNI UREĐAJI
Što je otpadomjer?
Sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom i Odluci Grada Dubrovnika, usluga prikupljanja miješa­nog komunalnog otpada naplaćivat će se prema količini odloženog miješanog komunalnog otpada u spremnike. Na spremnike za miješani komunalni otpad postavljeni su posebni uređaji – otpadomjeri.
— Ovi uređaji u biti su sustavi za mjerenje i naplatu otpada po odloženoj količini, razvijeni na najsuvreme­nijim tehnologijama web i mobilnih aplikacija, uz kom­binaciju industrijskog hardvera pogodnog za uporabu u najtežim i najgrubljim uvjetima. Otvaraju se pomoću korisničkih kartice te evidentiraju odlaganje otpada sva­kog pojedinog korisnika. Na ovaj način Čistoća će imati bolji uvid u količinu odloženog otpada i navikama naših sugrađana, a rezultati koji se dobiju nakon provođenja pilot projekta bit će pokazatelji za daljnji razvoj – stoji na stranici Čistoće.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 31. srpnja 2019.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist