Aktualno

Skokandić protiv zabrane ribolova

skokandic

Izlov ribe unutar granica Posebnog rezervata u moru Malostonskog zaljeva i Malog mora mogao bi biti zabranjen, jer je isto predloženo izmjenama Zakona o zaštiti prirode.

Tome se protivi zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Frano Skokandić.

– U području posebnog rezervata u moru Malostonskog zaljeva i Malog mora riba se može loviti samo u koncesioniranom dijelu ukoliko dotični koncesionar posjeduje povlasticu za gospodarski ribolov. Pitanje koliko je ribolov među napravama za uzgoj školjaka i ribe uopće moguć i efikasan jedan je dio priče, drugi dio je činjenično stanje da od 80 koncesionara gotovo nitko nema povlasticu za gospodarski ribolov. Budući su ostali načini ribolova (dopunski, mali obalni, sportski i rekreacijski) prijedlogom ionako zabranjeni, znači samo to da se riba u području zaštite više neće moći izlovljavati – rekao je Skokandić i dodao kako te činjenice proizlaze iz članka 138. nacrta prijedloga Zakona o zaštiti prirode.

Skokandić tvrdi, javljaju iz Dubrovačko-neretvasnske županije, kako u prilog tome da je prijedlog neodrživ i iracionalan govori i činjenica da je isti predlagatelj u svom Rješenju o mjerama zaštite okoliša iz 2004. godine, u općim mjerama u točki 1.14 naveo: ribolov se može obavljati na područjima izvan parkova i kaveza za uzgoj, na udaljenosti ne manjoj od 200 metara od granice koncesije i sukladno uvjetima zaštite prirode.

– Što se to dogodilo u Malostonskom zaljevu, ili bolje rečeno u nečijim glavama, da je predlagatelj toliko evoluirao u razmišljanju oko ribolova na tom području nikome nije jasno. Neosporna je činjenica da je upravo izlov ribe, naročito predatora školjki, u velikom dijelu zaslužan za očuvanje ovog prostora na današnjoj razini čija smisao nije samo zaštita prirode već i njegovo gospodarsko korištenje, koje datira otprije dvije tisuće godina.

U području zaštite postoji registrirano oko 1000 barki čija svrha nije vozikanje po moru već upravo izlov ribe kao glavni ili sporedni izvor prihoda; kakva se to poruka ovim prijedlogom šalje domicilnom stanovništvu prvenstveno bi trebalo pitati predlagača. Ovo peče i iritira još više ako se uzme u obzir da je istim prijedlogom domicilnom stanovništvu u granicama nacionalnog parka ribolov dopušten – kaže Skokandić i dodaje kako je Odlukom Županijske skupštine već ranije je pokrenut postupak izmjena granica posebnog rezervata u moru kada je u pitanju kopneni dio granice.

– Smatramo da gospodarsko korištenje akvatorija Malostonskog zaljeva paralelno zahtijeva i mogućnost korištenja kopnenog dijela, jasno, vodeći računa o mjerama za očuvanje Malostonskog zaljeva. Granica na kopnu koja zadire na pojedinim mjestima i do 3 kilometra u unutrašnjost istog nije opravdana i donesena je davno bez studijskih analiza i razumnog promišljanja o negativnim učincima, što će na svojim leđima najbolnije osjetiti i svi oni koji neće moći legalizirati svoje objekte građene kilometrima od mora ali ipak unutar granica zaštite.

Možda komunikacija s nadležnima putem medija nije ispravan način, ali drugog nemamo budući da od regionalne i lokalnih samouprava po ovom pitanju nikada nitko nije tražio mišljenje, a do informacije da je izmjena u tijeku i samog prijedloga izmjene, moramo dolaziti kojekakvim zaobilaznim putovima. Radi očuvanja jedinstvenosti Malostonskog zaljeva i dobrobiti stanovništva na tom području željeli bi vjerovati da će se ova praksa promijeniti – zaključio je Skokandić.

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist