Grad

SKANDALOZNO Srbi i dalje potpiruju ‘strah od ustaša’ u Dubrovniku

SKANDALOZNO Srbi i dalje potpiruju 'strah od ustaša' u Dubrovniku

‘Na turističkim prospektima koje je Hrvatska odštampala za katolički Božić i Novu godinu, svi nazivi srpskih institucija u Dubrovniku “prevedeni” su na hrvatski jezik i nisu obeleženi kao pravoslavni. Tako je hram u centru grada nazvan Crkva Svjetog blagovještenja, a crkva i groblje u Boninovu su ostali bez oznake da su srpski’, početak je skandaloznog i sramotnog napisa autora Marka Lopušine koji su 13. prosinca objavile beogradske Večernje novosti pod zvučnim naslovom ‘U Dubrovniku zatiru sve što je srpsko’.

I upravo je ovaj tekst, kao i sve što se događalo nakon njegove objave, pokazatelj koliko su hrvatski mediji, kao ogledalo društva, kakvi god da jesu, svjetlosnim godinama ispred naših istočnih susjeda.

Letci i vjernici
Sam tekst osim letaka na koje ćemo se vratiti temelji se isključivo na svjedočanstvu stanovitog Dragana Drakulića, vjernika kojeg je autor ‘zatekao u prostorima srpske pravoslavne crkve’ u povijesnoj jezgri Dubrovnika, a koji je ustvrdio kako se u Dubrovniku redom: krivotvori povijest, pohrvaćuju Srbi, krivotvori srpska povijest grada, ne priznaje ćirilica, Srbi se boje izjasniti kao takvi i žive u strahu od ustaša.

Što su o spornom tekstu rekli novinari srbijanskih medija, dubrovački paroh Vladan Perišić te jedan dubrovački Srbin pročitajte u tiskanom izdanju DuLista, koji je u prodaji od srijede.

 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist