Grad

Sjećate li se tvrtke Duhan? Ona i danas posluje!

Sjećate li se tvrtke Duhan? Ona i danas posluje!

Turistički Dubrovnik danas temelji se na tri unosna businessa. Jedan je ugostiteljstvo, drugi hotelijerstvo i iznajmljivanje, a treći prodaja suvenira.

Čini se kao da ni u jednom od ova tri spomenuta ‘zlatna rudnika’ ne postoje granice, a posebno je zanimljiv propulzivni razvoj dubrovačkih suvenirnica. Nas je pak zanimalo tko stoji iza tvrtke Duhan, koja ima dugu povijest, a posljednjih dvadeset godina velik dio svog poslovanja temelji na suvenirnicama.
Prema javnosti dostupnim podacima, predsjednik Uprave Duhana je Dubrovčanin Nikša Franović, rođen 1968. godine u Dubrovniku, oženjen i otac dvoje djece, koji je diplomirao menadžment na tadašnjem ACMT-u, danas RIT Croatia u Dubrovniku. Inače, zaposlenici Duhana s kojima smo razgovarali ga hvale, kažu kako s njima ima fer i korektan odnos, a da su plaće redovite, a svi doprinosi plaćeni.
– Trudimo se, ali vjerujte da nije lako. Svaku godinu je sve teže i već pomalo postaje naporno – kazao nam je u kratkom razgovoru Franović.

Osnovana 1893.
Inače, tvrtka Duhan d.o.o pravni je slijednik poduzeća Duhan osnovanog još davne 1893. godine. Godine 1995., u jeku patriotskog zanosa, tvrtku koja se našla u poslovnim problemima i velikim minusima kupuju i u nju ulažu svoj kapital braća Franović, točnije otac Nikše Franovića sa svojom trojicom braće, koji su u Australiju otišli s 18 godina, a danas su u svojim sedamdesetima. Nikša Franović danas je vlasnik četvrtine udjela u tvrtci, naslijeđenog od svog oca.
Duhan je svojedobno raspolagao s dvadesetak kioska, ali ih je 2007. godine prepustio Tisku. Time se i broj zaposlenih smanjio sa 70-ak na 15. Procjena je vlasnika bila kako se u tom ‘novinsko-cigarskom’ poslu više nije mogao pronaći profit, budući da je u kioscima prodavano 90 posto robe tvrtki koje imaju monopol – Tisak i TDR.
Duhan danas u svom vlasništvu ima tri suvenirnice, dvije na Stradunu i jednu na Buži. Posluju dobro kao spoj trafike i suvenirnice, premda i sam Franović ističe kako je posao sa suvenirima posljednjih godina po prilično u padu.
– Smanjuje se broj posjetitelja s cruisera, a to je 90 posto naših mušterija. U kojoj god se škripi moglo, prodavali su se suveniri, i to je moglo ići neko vrijeme, ali mislim da će i tu doći do promjena jer je prijeđen optimum. Jer potrošnja na suvenire je opala i do 50 posto – kaže Franović.

Žive i od najma
Promjena, doduše, ne znači i prodaju, jer bi to značilo i otkaze zaposlenicima, što u Duhanu svakako žele izbjeći. Rješenje će prije biti u promjeni namjene prodavaonica, budući da suvenire sve češće mijenjaju prehrambeni proizvodi i rastuća ‘fast food’ industrija.
Inače, na povećem prostoru Duhanske stanice u Gružu tvrtka u svoje tri zgrade i nekoliko sporednih objekata iznajmljuje poslovne prostore raznim subjektima. To je u prvom redu zgrada u kojoj je smještena Splitska banka, potom zgrada u kojoj je sjedište tvrtke Duhan te iza te zgrade zgrada City Expressa.
Iz krugova Franovićevih poznanika i poslovnih partnera može se saznati kako u Duhanu nemaju konkretnih poslovnih planova o budućem širenju posla, jer su po pitanju budućnosti prilično ‘konzervativni’.
Iz dostupnih podataka može se saznati i kako su prihodi Duhana već godinama stabilni, dok je neto dobit Duhana u 2014. godini bila triput manja nego godinu prije. Razlog tome je skupa legalizacija zgrada izgrađenih prije preuzimanja tvrtke 1995. godine, a koja je prouzročila ozbiljan financijski trošak za poduzeće.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist