Aktualno

SJAJNI MATEJ METKOVIĆ! Nakon sportskih uspjeha gradi karijeru u londonskoj biotehnološkoj tvrtki

SJAJNI MATEJ METKOVIĆ! Nakon sportskih uspjeha gradi karijeru u londonskoj biotehnološkoj tvrtki

Krajem listopada ove godine, Matej Metković zamijenio je Dubrovnik Londonom, i za to je imao dobar razlog. Proslavljeni veslač iz VK Neptun te hrvatski reprezentativac dobio je iznimnu poslovnu priliku za rad u svojoj struci. Naime, dvadesetpetogodišnji Metković prošle je godine diplomirao staničnu i molekularnu biologiju u Bostonu. Za odlazak u glavni grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva imao je dva motiva. Prvi je taj što za rad u njegovoj struci, kao i za dobivanje posla nema puno mogućnosti, kako u našem gradu, tako i u Hrvatskoj. Htio je pronaći posao na kojem će imati dobru priliku za razvoj u profesionalnom pogledu i u karijeri. Drugi motiv je taj što je njegovo sportsko djelovanje, nažalost, poremetio koronavirus, ali i ozljeda partnera s kojim se ambiciozno pripremao za Olimpijske igre u Tokyiju kao član hrvatske veslačke reprezentacije. Kako nam objašnjava, s obzirom da je Hrvatska mala država, nije se mogla pronaći zamjena za njegovog partnera. Vratio se doma i odlučio se ‘baciti’ u potragu za poslom te je poslao nekoliko molbi tvrtkama u različitim europskim gradovima. ‘Trebao sam krenuti odnekud’, naglašava Metković. Google mu je u njegovoj potrazi bio ‘dobar prijatelj’, kao i društvena ‘poslovna’ mreža LinkedIn. Sve se to odvijalo u koronavirusnom razdoblju kada su šanse za dobivanje posla manje i manje. Ali naš je sugovornik bio uporan. U ‘igri’ su bili još neki europski gradovi kao što su Berlin, Beč i Pariz, a kako nam kaže, snašao bi se sigurno svugdje, gdje god bi mu se otvorila prilika.

Studij u Bostonu
U Londonu mu je odlično, a svoje slobodno vrijeme, kojeg ima više tijekom vikenda, iskorištava za šetnju i istraživanje grada, pogotovo sada kada je dosta toga zatvoreno.
-Moji su naviknuli da sam uvijek na drugom kraju svijeta, ali im je draže da sam u Londonu, pogotovo zbog vremenske razlike. Voljeli bi da sam što bliže, ali razumiju zašto sam ovdje – ističe Metković. Radi u privatnoj biotehnološkoj tvrtki ‘Quell Therapeutics’ koja je osnovana u ožujku 2019. godine.
-Tvrtka se bavi imunoterapijom, a specifično istražuje kako pomoći ljudima koji su imali transplataciju organa da ne bi uzimali imunosupresivne lijekove. Ti lijekovi koje uzimaju dobri su kratkoročno jer omogućuju čovjeku da prihvati određeni organ, dok dugoročno ta imunosupresivna okolina u tijelu nije dobra po pitanju drugih bolesti i rakova. Tvrtka se također bavi pronalaskom rješenja za autoimune bolesti kao što je primjerice dijabetes. To je glavni cilj, a mi smo sad u fazi istraživanja – rekao je Metković koji djeluje upravo u istraživačkom timu.
-Otkrivamo neke nove načine kako možemo poboljšati postojeće ili možda čak stvoriti efikasnije lijekove. Generalno istražujem određeni tip imunih stanica da ih modificiramo kako nama odgovaraju – govori nam. Biotehnologija je jako skupa, kaže, a za razvoj nekog lijeka treba uložiti puno novaca.
-Takav kapital u Hrvatskoj nije tako lako naći. Dakle, ne postoji protok kapitala kao što je slučaj u nekim drugim gradovima u Europi. Jer, ako se želi biti u samom vrhu i istraživati nešto potpuno novo, gdje je uključen i ogroman rizik, jer nikad ne znate hoće li to i funckionirati, treba uložiti dosta novaca – ističe naš sugovornik. Njegova zainteresiranost za ljudsku fiziologiju krenula je vrlo rano, već u srednjoj školi, no kroz iskustvo u profesionalnom sportu taj je interes postao veći, kao i onaj prema znanstvenom pristupu. Za to je bio posebno zadužen profesor Mladen Marinović, jedan od trenera u Veslačkom klubu Neptun i profesor je na kineziološkom fakultetu u Zagrebu.
-Svaki put kad bi nas došao testirati u klub, održao bi predavanje na temu povezanosti ljudske fiziologije i sporta. Zapravo sve ima svoje zašto – zašto neki trening radimo i koji je cilj tog treninga, na molekularnoj i staničnoj razini – rekao je Metković. Kako bi dalje nastavio svoju želju da nauči što više o fiziološkim procesima, upisao je i završio studij stanične i molekularne biologije na Sveučilištu Northeastern u Bostonu. Spojio je tako ljubav prema sportu i biologiji.

‘Htio sam doći doma’
Metković je prve četiri godine studija veslao za fakultet, a petu je godinu ipak veslao samostalno jer se, u komunikaciji s trenerima iz Neptuna, pripremao za reprezentativne obveze. Jednu je godinu svoga studija u Americi radio u struci.
-Obavljao sam dva posla, u trajanju po šest mjeseci. Prvi posao je također bio u području imunologije i imunoterapije gdje smo koristili stanice imunog sustava za napadanje stanice raka. To je sad u kliničkim pokusima gdje se testira na ljudima. Uzimaju se imune stanice bolesnika, radi se ekspanzija u laboratoriju te se vraćaju u tijelo kako bi se te borile protiv raka. Drugi posao bio je vezan za drugi tip imunih stanica gdje smo pokušavali naći rješenje za autoimune bolesti kada smo genetski modificirali stanice, odnosno htjeli smo ih napraviti na način da odgovaraju ljudima – ističe Metković. U Americi je nakon završetka fakulteta imao ponudu za posao u struci, no odlučio se vratiti u Dubrovnik sredinom 2019. godine.
-Uložio sam puno truda i godina u veslanje i htio sam mu se potpuno posvetiti. Da opet dođem u tu poziciju odlučivanja, vjerojatno bih napravio isto. Ne samo zbog veslanja, nego sam htio doći doma – kaže nam Metković. Nakon dolaska u Dubrovnik, odlazi u Zagreb gdje nastavlja s treninzima s partnerom u dvojcu na pariće Lukom Baričevićem te pripremama za Olimpijske igre. Trenirao je i s braćom Sinković.
-Kad imaš mogućnost trenirati s takvim dobrim pojedincima, to je nevjerojatno – naglašava Metković i dodaje kako su imali i 12 treninga tjedno. Ali nažalost sa svime se stalo jer, kako smo i spomenuli, došao je ‘lockdown’ i ozljeda partnera, a Olimpijske igre su otkazane.

Potreban je bolji sustav
Prisjetio se s nama 2007. godine kad se upisao u Veslački klub Neptun. Tražio je sport zbog kojeg bi bio na moru kroz cijelu godinu. Trenirao je radi sebe, vlastitog razvoja i zdravlja.
-Nikad nisam tada razmišljao o reprezentaciji ili nekim drugim uspjesima koji su se i dogodili. Da me netko tada pitao, ne bih mogao reći da će sve tako ispasti. U reprezentaciju sam ušao 2013. godine, kao druga godina juniora. I nakon te godine, konkurirao sam cijelo vrijeme za reprezentaciju, i na kraju srednje škole i fakulteta. Kad je sve jednom krenulo, želja i volja bili su ogromni – kaže nam Metković. Veslanje, prema njegovom mišljenju, nema veliku gledanost i zanimaciju, a potrebno je uložiti dosta truda i rada.
-Sinkovići su izvanserijski i jedni su od najboljih u povijesti. U posljednjih deset godina u samom su svjetskom vrhu. Dvostruki su medaljaši na Olimpijadi, višestruki svjetski prvaci i rekorderi. Oni vuku taj sport, daju mu na popularnosti i dosta djece zna doći radi njih. Mislim da je u veslanju, kao i u drugim sportovima, potreban bolji sistem. Dosta je djece prepušteno klubovima, pa kada pođu na fakultet, odustanu od sporta. Razvoj sportaša se u većini slučajeva ne prati dugoročno i mislim da ta komponenta nedostaje. Također, tu je bitna i financijska struktura – rekao je Metković. Veslački klub Neptun bio je uz njega od samog mog početka i, kako kaže, odrastao je u tom klubu.
-Jedan od razloga zašto sam u ovom sportu je zbog ljudi koji su u tom klubu. Veliki su entuzijasti i nagrađuju trud i rad. Zahvalan sam im zbog svih ovih godina na podršci – naglasio je Metković.

‘Učiš dok si živ’
Priznaje kako nikad nije zamišljao da će imati ovakav životni put.
-Svugdje sam bio, a na početku srednje škole, nisam imao ovo u planu. Ali drago mi je da je ispalo ovako. Dobro je promijeniti sredinu i vidjeti kako drugi razmišljaju. Jedva čekam vidjeti što će biti dalje, ali doma je uvijek doma – kaže Metković. Orijentiran je na budućnost, a cilj mu je da što više uči i razvija se u stručnom pogledu.
-Želim iskoristiti sve mogućnosti, najbolje što mogu – na profesionalnom i na privatnom polju. To mi je motiv. Normalno da bih dugoročno htio nešto svoje stvoriti. Uvijek sam otvoren prilikama. Učiš dok si živ, i to je proces koji vodi do kvalitetnog života – zaključuje Metković.

Iz tiskanog izdanja od 2. prosinca 2020.

 

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist