Slušni aparat

Sedmi napad nuklearnog dinosaura

Sedmi napad nuklearnog dinosaura

Japanska kinematografija davne 1954. godine postigla je dva svjetski priznata uspjeha. Legendarni reda­telj Kurosawa Akira snimio je ‘Sedam samuraja’, jedan od najboljih filmova u povijesti, dok je Honda Ishiro za kompaniju Toho snimio prvi u nizu filmova o gigantskom dinosauru zva­nom Gojira, manifestaciji japanske traume nakon katastrofalnih američ­kih nuklearnih napada. Gojira je, ili kasnije amerikanizirani Godzilla, u čak trideset dva filma rigao vatru po posli­jeratnom Tokiju rušeći sve pred sobom.
Kad su više od pola stoljeća kasnije braća Joe i Mario Duplantier odlučila formirati death metal band koji će kao zvučni tsunami s nogu oboriti publiku, postojao je samo jedan logičan naziv za grupu. Zajedno s gitaristom Chri­stianom Andreuom i basistom Jean- Michelom Labadiem malenim, ali upornim koracima kreću iz svojeg pri­morskog baskijskog gradića na osvaja­nje Francuske, a 2006. svojim trećim albumom ‘From Mars to Sirius’ pokora­vaju i ostatak svijeta. Taj konceptualni album o uništenju planeta i potrazi za novim životom među zvijezdama odraz je njihovih iskustava u borbi za održivi razvoj Zemlje s organizacijom ‘Sea Shepherd’, usmjerenoj na zaštitu morskih životinja, posebno dupina, kitova i morskih pasa. ‘Flying Whales’ s tog albuma još uvijek je među najbo­ljim pjesmama ovog stoljeća.

Njihov pretposljednji album ‘Magma’ iz 2016. označio je drastičan pomak prema melodičnijem i progresivnijem zvuku, što je rezultiralo znatno većom popularnosti među publikom, kao i nominacijom za Grammyja. Stoga nije iznenađenje što je njihov novi, sedmi album ‘Fortitude’ bio jedan od najišče­kivanijih albuma ove godine. I u potpu­nosti je opravdao sva očekivanja jer je Gojira uspjela snimiti pedeset najbo­ljih minuta glazbe ove godine.
Već je to bilo očigledno prošle godine kad nam je pjesma ‘Another World’ najavila nadolazeći album svojim lako pamtljivim riffom i refrenom koji od prvog slušanja potpuno pokori naš limbički sustav. Kasniji singl i uvodna stvar na albumu ‘Born For One Thing’ samo je učvrstio vjeru u novi album, a ustvari nije niti među pet najboljih na albumu. Ta distinkcija pripada stvarima ‘New Found’, ‘The Trails’ i ‘Sphinx’. Osjećaj za pravdu i oču­vanje okoliša pak pripadaju dvjema najboljim i najvažnijim pjesmama na albumu.

Južnoamerički domorodački ritmovi dominiraju u pjesmi ‘Amazonia’, posvećenoj tom vrijednom Zemljinom resursu koji zadnjih godina preživljava svoje najkatastrofalnije godine posto­janja zahvaljujući bezgraničnoj ljud­skoj pohlepi personificiranoj u liku i zlodjelu vodećeg kretena latino-ame­ričke politike, brazilskom predsjed­niku. Ponukani nezapamćenim poža­rima (‘The greatest miracle/Is burning to the ground’) Gojira je pjesmu pove­zala s velikom dobrotvornom akcijom prikupljanja pomoći brazilskim domo­rodačkim narodima. Vidljiv je i veliki utjecaj Sepulture i njihovog ‘Roots’ albuma koji je inicijalno apelirao na savjest svjetske javnosti prije punih četvrt stoljeća.

Naslovni instrumental uvod je u drugu važnu pjesmu ‘The Chant’, u kojoj se band prisjeća kineske oku­pacije Tibeta i kasnijeg genocida nad lokalnim stanovništvom kroz prizmu djece koja su uspjela pobjeći u susjedne države. Moćni gitarski zvuk i zarazna mantra dugo vremena će mi se vrtjeti u ušima, a ujedno su vjerojatno i najdo­stupnija stvar za nove buduće fanove.
Gojirin ‘Fortitude’ remek je djelo moderne glazbe s jedanaest stvari koje ćete opsesivno slušati na ‘repeat’, a preostaje samo sjetno zamišljati kako bi te stvari zvučale uživo. To će prvi saznati Amerikanci ovog ljeta, zahva­ljujući činjenici da su na prošlim izbo­rima uspjeli smijeniti kolosalno idiot­skog orangutana i doveli čovjeka koji je u kratkom roku uspio organizirati masovno cijepljenje. Tako će ovog ljeta američki stadioni biti krcati fanovima željnim dobre glazbe, dok mi još išče­kujemo neizvjesne covid-putovnice.
No, kad se glazba uživo napokon vrati i na europske terene, možete biti sigurni da ćete me vidjeti u prvom redu Gojirinog koncerta.

Foto: gojira-music.com

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić