Zanimljivosti

‘SAVRŠENI USTROJ’ Predstavlja se krimi knjiga o nestanku studentice iz Grada

'SAVRŠENI USTROJ' Predstavlja se krimi knjiga o nestanku studentice iz Grada

Promocija akcijskog trilera Zorana Lisjaka ‘Savršeni ustroj’ održat će se u Narodnoj knjižnici u četvrtak, 29. studenoga u dvorani u Saloči od zrcala s početkom u 19 sati.

Knjigu će predstaviti autor i doc. dr. sc. Katja Bakija, a riječ je o uzbudljivom do kraja neizvjesnom i uvjerljivom trileru, krimi priči koja povezuje Dubrovnik i London, nestanku studentice u tom gradu podrijetlom iz Dubrovnika i dviju znanstvenica koje se bave genetskim inžinjeringom.

U ratnom Dubrovniku, dok odjekuju detonacije s okolnih brda, na pristaništu u Gružu oprašta se mlada obitelj – majka s djetetom u naručju odlazi na brod, a otac ostaje u okruženom gradu. Dvadeset godina kasnije, studentica Mila Horvatić napadnuta je u svom stanu u Londonu. Inspektor Parksen u istrazi otkriva njezino dubrovačko podrijetlo i nalazi rukopis njezina seminarskog rada u kojem nastavlja djelo Ruđera Boškovića zaokružujući teoriju o savršenom ustroju svemira, cvilizacije i ljudskog društva. Parksen sumnja da će interes velikih korporacija povećati broj žrtava, no u opasnosti je i njegov život…

Krimić “Savršeni ustroj” Zorana Lisjaka povezuje Dubrovnik i London u međunarodnoj zavjeri korporativnih i znanstvenih krugova i vraća rasprave o smjerovima u proizvodnji hrane i razvoju civilizacije na teritorij Hrvatske – u Dubrovnik, gdje potjera od Orlandova stupa, ulicama oko Straduna, završava u moru na dnu dubrovačkih zidina. Zbog rasprava o vezama između znanosti i religije te neortodoksnih i inovativnih znanstvenih uvida, književni kritičar Božidar Alajbegović usporedio je Zorana Lisjaka sa Danom Brownom.

Triler „Savršeni ustroj“ objavljen je u izdanju nakladničke kuće Beletra, a na omotu koji je dizajnirao tim dizajnerskog studija Praxis vision iz Čakovca, prepoznatljive su vedute Londona i Dubrovnika u sjeni zavojnice DNK, koja asocira na genetski inženjering. U recenziji romana ugledni književni kritičar Božidar Alajbegpović piše: „Čakovečki pisac Zoran Lisjak kriminalističku priču punu akcije, uzbuđenja, iznenađenja i neočekivanih obrata garnira ljubavnim podzapletom, ali i mnoštvom intrigantnih podataka iz područja fizike i biologije. U podtekstu svoje napete krimi-priče Lisjak propituje veze i suodnose između znanosti i religije, donoseći mnogo zanimljivih, neortodoksnih i inovativnih znanstvenih uvida i teza, ali i biblijskih referencija.

‘Savršeni ustroj’ sadržajno je i uzbudljivo štivo koje u okviru napetog, nepredvidljivog krimi-zapleta propituje neke od dosad neupitnih znanstvenih postavki, upozoravajući pritom na korupciju u institucionalnim (sveučilišnim, znanstvenim, policijskim) krugovima, kao i na kriminalne tendencije u pohlepom vođenim multinacionalnim kompanijama.“
Zoran Lisjak rođen je u Čakovcu 1971. godine. Vodi obiteljsku tvrtku za proizvodnju drvene ambalaže u Turčišću nedaleko Čakovca, a u slobodno vrijeme svira prim tamburu i piše poeziju i prozu. Kratke priče i pjesme objavljivao je u Varaždinskom zborniku te u zbornicima grada Preloga i u Mariji Bistrici. Objavio je roman Dva svijeta (2012.) te zbirku pjesama Boje duše (2013.). Triler „Savršeni ustroj“ njegov je drugi roman, a priprema i nastavak.
Zašto je izabrao Dubrovnik za mjesto radnje svog romana te kako se pripremao za pisanje kroz Dubrovnik noću, autor kaže:

– Za Dubrovnik i okolicu sam emotivno vezan. Prije rata služio sam vojsku u okolici Dubrovnika, a moj bivši zapovjednik Nojko Marinović je obranio grad od agresije u ratu, dok sam ja bio angažiran na drugom dijelu ratišta. Opisi potjere su autentični. Za vrijeme pisanja dva puta sam putovao u Dubrovnik, noću sam u miru obilazio grad, snimao ulice, pronalazio mjesta i kutke koji su mi se činili najpogodnijim za radnju romana. Danju bih se fokusirao na znamenitosti starog grada: Knežev dvor, stare ulice, baroknu crkvu, hotele u staroj gradskoj jezgri.
Potjera kroz Dubrovnik odvija se noću, dok u opustjelim ulicama čuje samo šum vode u Onofrijevoj fontani. Sten Parksen primjećuje znanstvenike koje prati i odlučuje doznati o čemu razgovaraju.

„Nalazio se predaleko i nije mogao ništa čuti. Prošli su pored Orlandova stupa i nastavili dalje Stradunom.
Išli su istim putem kojim je on došao s Antunom. Srećom, ostao je nezapažen. U pratnji muškaraca znanstvenice su nastavile dalje. Kada su se dovoljno odmaknuli, Sten je oprezno iskoračio iz sjene crkve i krenuo za njima. Skrenuo je u paralelnu ulicu, to je bio jedini način da ostane nezapažen.

Bio je uvjeren da se vraćaju u apartman. Odlučio ih je slijediti u nadi da će čuti ili primijetiti neki detalj koji bi mu pomogao u istrazi.

Zašao je dublje u stari grad nastavivši užurbano uskom ulicom koja se protezala paralelno sa Stradunom. Ubrzao je hod.

Ulica kojom je prolazio mjestimice je bila slabo osvijetljena, pa je imao osjećaj da se vratio u tajanstvenu prošlost grada koji mu je do jučer bio poznat samo kao mjesto sa zemljopisne karte.“

Zoran Lisjak piše nastavak romana „Savršeni ustroj“, u kojem otkriva detalje iz rada studentice Mile Horvatić, podrijetlom iz Dubrovnika te rezultate istrage londonskog inspektora Stena Parksena.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist