Kapari i motar nezaobilazan su dio svakog pjata u restoranima Bota Šare diljem Hrvatske. Pripremljeni po tradicijskim receptima Tanje Šare, vrlo jednostavno mogu obogatiti i vaš obiteljski stol, ali i obiteljski vikend. Ljeto na izmaku ostavlja nam još malo vremena da prikupimo njegove čudesne plodove, mirise i okuse. Ove dvije biljke stoljećima su dio mediteranske kuhinje i tradicije života uz more.
U Malom Stonu, na prekrasnom Pelješcu, kapare možete naći na dohvat ruke dok šetate mjestom one rastu iz pukotina stoljetnih zidina, dok se mali grmovi motra skrivaju duž stjenovite obale. Za obitelj Šare branje i kiseljenje motara i kapara posao je i zadovoljstvo kojim se marljivo bave i stariji i mlađi članovi cijelo ljeto.
Kapari su neotvoreni cvjetni pupoljci grma Capparis spinosa. U mediteranskim kulturama imali su gotovo mističan status – nisu bili samo hrana, nego i simbol vitalnosti, ljubavi i obnove života. Beru se u rano jutro, dok su još čvrsti i zatvoreni. Nakon branja, moraju se konzervirati, najčešće u soli ili octu, kako bi razvili svoju karakterističnu pikantnu aromu.
Motar je biljka koja raste u pukotinama stijena, gdje ga kupaju bura i morska pjena, ostavljajući taj okus u njegovim sočnim listićima. Bogat je mineralima, a osobito vitaminom C. Da je nekad bio nezamjenjiv, svjedoči i činjenica da su ga pomorci nosili ukiseljenog na duge plovidbe kako bi se borili protiv skorbuta – bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C.
Nekada, bez frižidera i modernih načina čuvanja hrane, ljudi su morali biti snalažljivi. Kiselili su, solili i sušili sve što su brali i lovili te tako osiguravali ne samo hranu, nego i bogatstvo okusa. Danas, kada motar ili kapare spremamo u teglice, činimo to iz čistog zadovoljstva. Upravo ti mali rituali vraćaju nas prirodi i tradiciji, ali i pružaju nezaboravne trenutke za obiteljskim stolom. Sačuvajte ljeto u staklenci i uživajte u okusima Dalmacije tijekom cijele godine – donosimo recepte.
Ukiseljeni motar
Sastojci:
- 0,5 l vode
- 250 g motra
- 0,5 dl vinskog octa
- 20 g soli
Priprema:
U prokuhanu vodu dodajte sol i ocat. Očišćeni i oprani motar stavite u sterilizirane staklenke, prelijte pripremljenom tekućinom i dobro zatvorite. Boce okrenite naopako i držite 24 sata. Prije konzumacije pričekajte dva tjedna.
Ukiseljene kapare
Sastojci:
- svježe kapare
- vinski ocat
- sol
Priprema:
Skinite peteljke sa svježe ubranih kapara, a zatim ih stavite u hladnu posoljenu vodu i ostavite 24 sata. Nakon toga procijedite i prosušite, napunite staklenke, prelijte vinskim octom i dobro zatvorite.
Konzumirati nakon četiri mjeseca.
Pesto od motara
Pesto od motara može biti odlična alternativa klasičnom pestu daje jelu morski, osvježavajući karakter. Pesto od motara najljepše se ljubi s toplom tjesteninom, pečenom ribom ili jednostavno kao tapas uz komad domaćeg kruha i bilo kojeg sira. Čuva se u staklenkama, prekriven maslinovim uljem, i može trajati više tjedana u hladnjaku.
Sastojci:
- 10 dkg motara
- 10 dkg parmezana
- 10 dkg badema
- 2 češnja češnjaka
- 3 dl maslinovog ulja
Priprema:
Svježi motar dobro operite i posušite, a parmezan naribajte. Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.