Politika

RJEŠAVAJU SE LISTE ČEKANJA Pregovara se za novi vrtić u bivšem Biskupskom dvoru

RJEŠAVAJU SE LISTE ČEKANJA Pregovara se za novi vrtić u bivšem Biskupskom dvoru

Vijećnik Maro Kristić je tijekom rasprave o izvješću o radu za 2021. Dječjih vrtića Dubrovnik i Dječjeg vrtića Pčelica pitao je koliko je trenutno neupisane djece te kako se i u kojem roku to planira riješiti. Podsjetio je i na obećanje iz kampanje o besplatnim vrtićima.

Inače, od rujna prošle godine Dubrovnik ima dvije predškolske ustanove.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Dubrovnik Franica Lasić rekla je kako je ostalo 57 djece na listi čekanja, s tim da je u svibnju upisano još 33 djece.

-Na listi je ostalo još djece kojima su oba roditelja zaposlena – odgovorila je te istaknula kako se poslijepodnevni rad provodi u Palčici i Škatulici te je jako mali broj djece pa će se dogodine to sve staviti na jednom mjesto. Provodi se i program rada subotom.

Vijećnik Ivan Cetinić rekao je kako mu se žale roditelji iz Mokošice čija su djeca raspoređena po gradu. Pitao je stoga kad će se to riješiti jer ima i roditelja koji nisu u mogućnosti odvoditi djecu u grad.

-Žale se roditelji kojima je dijete u mjesec dan samo nekoliko dana u vrtiću, ali im svejedno stiže puna cijena od 550 kuna. Odgovor je da mora proći 21 radni dan da bi se cijena smanjila, što je apsurdno kad se zbroje subote i nedjelje – rekao je Cetinić.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je puna ekonomska cijena preko 2000 kuna, a roditeljima se naplaćuje 550 kuna. Tko dva, tri puta dovede dijete uzima mjesto onima kojima oba roditelja rade, dodao je.

-Postoje pravila ako je dijete bolesno, sve je jasno definirano. Mi smo u posljednjih 5 godina otvorili više vrtićkih skupina, izgradili jedan vrtić u gradu, rekonstruirali u Mokošici… Na taj način su se osigurali novi kapaciteti. Riješit ćemo vrlo skoro i pitanje nedostatka mjesta, ali moraju postojati pravila – rekao je. Napomenuo je kako je 550 kuna mala cijena jer odgajatelji rade s našom djecom.

-Nisu to čuvališta za djecu nego se s njima radi. I ta usluga košta. Dijete ima i napredak u razvoju, uči se brojni vještinama – rekao je te ponovio kad su opravdani razlozi za nedolazak djeteta u vrtić, da se troškovi smanje.

Ravnateljica DV Pčelica Diana Brkić rekla je kako je najveća cijena 550 kuna, ali da ima puno olakšica.

-U konačnici kad uzmem 568 djece i kad podijelim s očekivanim prihodima koji su 209 tisuća kuna mjesečno, u prosjeku se plaća 360 kuna po djetetu – objasnila je.

Rekla je kako će od 130 prijava na redovitim upisima 90 posto djece biti zbrinuto.

Ivan Tropan je rekao kako se slaže s gradonačelnikom kada su u pitanju oni koji svega nekoliko dana dovode djecu dok god postoje liste čekanja.

Marko Potrebica je rekao kako ‘nema džabe ručka’. Smatra kako bi se obitelji s više od troje djece trebalo osloboditi plaćanja vrtića.

Pročelnik Dživo Brčić rekao je kako bi bio najsretniji da su vrtići besplatni.

-Ekonomska cijena je otišla jako puno, ali nismo išli na povećanje cijena – iznio je pročelnik. Ulazni troškovi povećani su 6 i pol puta, dodao je.

Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako je bila ideja da obitelj s jednim djetetom plaća 550 kuna, kad se rodi drugo dijete za oba se plaća pola iznosa, a kad dođe treće dijete vrtić je besplatan.

Jasmin Deraković također je rekao kako bi i on bio sretan da su vrtići besplatni, ali i kad bi se odgajateljicama povećale plaće.

Vijećnika Slavica Grkeš rekla je kako je oduševljena programima koji se provode.

– Ako je dijete bolesno, mogli smo tražiti povrat novaca, ali postoje fiksni troškovi – rekla je te iznijela kako su plaće u vrtićima ispod hrvatskog prosjeka te bi se trebale povećati.

Marko Potrebica rekao je kako ne idu baš sve grupe na izlete – neke idu, a neke ne idu. Neki puno rade, a neki baš i ne.

Diana Brkić rekla je kako imamo vrtić na Pilama, ali i one dosta udaljene od Grada te izlet takvih grupa treba dobro platiti i osigurati siguran prijevoz i dodatnu pratnju.

-Znam da se vode pregovori za nove prostore pa me zanima u kojoj je to fazi. Hoćemo li s njima zatvoriti listu čekanja – pitao je Vijećnik Krešimir Marković.

Gradonačelnik je rekao kako je s časnama u Pilama dogovoreno te je prostor priveden svrsi. Pregovara se i s Biskupijom.

-Vjerujem da bismo trebali dobiti pozitivan odgovor idući tjedan za bivši Biskupski dvor. Započeli smo s projektnom izradom prilagodbe prostora. Trebat će izvesti određene radove, a kapacitet bi bio nešto malo više od 100 djece. Ugovor bi išao na 10 godina – objasnio je gradonačelnik.

Ravnateljica Lasić pohvalila je sve odgajateljice.

-Naravno da postoji razlika u kvaliteti rada, kao i u svakom drugom poslu. Ono što se radi i ono što one odrade tijekom svog radnog vremena ne može se iznijeti za ovom govornicom – rekla je Lasić te dodala da odgovorno rade svoje radno vrijeme u vrtiću.

Olga Muratti rekla je kako bi se trebalo raspravljati o izvješću o poslovanju ustanove te da ovo nije nadmetanje tko će koga pohvaliti.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist