Aktualno

REVITALIZACIJA ŽIVOTA U GRADU Obnovljena palača na Pustijerni postala dom četiriju obitelji

REVITALIZACIJA ŽIVOTA U GRADU Obnovljena palača na Pustijerni postala dom četiriju obitelji

Obnovljena palača u Ulici braće Andrijića 8 na Pustijerni konačno je u cijelosti ispunila svoju namjenu.

Naime, u njoj trenutno žive četiri obi­telji, točnije jedna profesorica Sveuči­lišta u Dubrovniku sa svojom obitelji, jedan liječnik Opće bolnice Dubrov­nik, obitelj Kutnjak koju čine profeso­rica hrvatskog jezika, njezin suprug te njihovo četvero djece u stanu predvi­đenom za Klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića te ekonom Dubrovačke biskupije đakon don Tomislav Sikavica sa svojom obitelji. Upravo ovim insti­tucijama prema dogovoru sa Zakladom Caboga Stiftung, koja je donirala novac za obnovu zdanja, ugovorno su dodije­ljeni stanovi unutar palače.

Službeno je nakon obnove otvorena 10. srpnja 2017. godine, no trebalo je proći vremena do prvog useljenja, dok su se definirali svi uvjeti ugovora o stanovanju.

— Dogovor je bio da same institucije za dodijeljene stanove predlože sta­nare prema svojim potrebama. Prva obitelj je uselila već nekoliko mjeseci nakon otvorenja. Ugovori sa stanarima se produžuju svake godine – istaknuli su iz Dubrovačke biskupije.

Naglasili su, također, kako je ovime uspješno ostvarena početna namjena za revitalizaciju života u povijesnoj jez­gri, ali i podršku institucijama čiji dje­latnici svojim znanjima i vještinama pomažu životu unutar Grada. Nakon obnove, Palača u Pustijerni raspolaže s ulaznim holom sa stubištem, dvama uredskim prostorima, polivalentnom dvoranom, pet stambenih jedinica te zajedničkom terasom na ukupnoj površini od 600 metara četvornih.

Podsjetimo, Palača u Ulici Braće Andrijića je u cijelosti u vlasniš­tvu Dubrovačke biskupije, a teme­ljitu obnovu i uređenje financirala je Zaklada Caboga Stiftung s 14 milijuna kuna. Projekt obnove bio je vrlo zahtje­van te je trajao ukupno četrnaest mje­seci. Palača je originalno izgrađena u dijelu velikog stambenog sklopa na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće, na mje­stu zgrada srušenih u potresu 1667. godine, a tijekom druge polovine 20. stoljeća doživjela je značajna oštećenja, posebno tijekom potresa 1979. godine te u Domovinskom ratu, zbog čega nisu bili zadovoljeni uvjeti za siguran boravak i stanovanje.

Tragom revitalizacije života u povi­jesnoj jezgri, iz Dubrovačke biskupije istaknuli su kako bi voljeli dodatno pomoći mladim obiteljima na putu rješavanja njihovog stambenog pita­nja. Međutim, dodali su, financijska situacija i zaduženja za sada im to ne omogućuju.

— Ovaj projekt se realizirao kroz dobru suradnju sa Zakladom Caboga Stiftung. Bez financijskih sredstava Zaklade Biskupiji u trenutnoj situaciji ne bi bilo moguće realizirati ovakav projekt. Želja nam je pronaći financij­ska sredstva i za obnovu isusovačkog kolegija gdje se sada nalazi Klasična gimnazija Ruđera Boškovića. Tom obnovom podigli bismo kvalitetu samih prostora i opreme škole, koja je već sada prema uspjesima svojih đaka jedna od najboljih u Hrvatskoj, a otvorili bismo i dormitorij za tridese­tak đaka. Vjerujemo da bi to bio jedan od najboljih doprinosa revitalizaciji povijesne jezgre Grada – zaključili su iz Biskupije.

Članak objavljen 4. prosinca 2018. u tiskanom izdanju.

Pročitajte još

ZBOG IZBORA Banke 17. travnja neće raditi, uputile poziv klijentima

Dulist

NEBOJŠA STOJČIĆ Moramo raditi na brendu Dubrovnika kao sveučilišnog grada. Izblijedio je s jačanjem turizma

Andrea Falkoni Račić

BERBA JAGODA U DOLINI NERETVE Najranije do sada s cijenom od tri i pol eura

Dulist