DuList INUrednički izbor

PUTOPIS TIHOMIRA MATIĆA IZ DUBAIJA (1) Pogled s najviše zgrade na svijetu razotkriva čudesan grad otet od pustinje

Burj Khalifa vrh 2

Popeti se na najvišu zgradu na svijetu, plivati s dupinima, skijati ili diviti se magičnom vrtu okruženom pustinjskim pijeskom… I to sve obaviti u jednom tjednu i na istoj lokaciji – to je moguće samo u Dubaiju. Stoga smo, nakon gotovo cijelog desetljeća poziva moje sestre koja trenutno tamo živi, ove zime napokon spakirali kofere i uputili se na drugi kontinent u to arhitektonsko čudo usred pustinje. Zima je idealno vrijeme za posjetiti Dubai. Dnevna temperatura je za naše trenutne prilike iznimno ugodnih 25 stupnjeva, dok se noću spušta na oko 19. I gotovo da nikada nema kiše! Kombinacija ugodne klime, vrhunske arhitekture i mnoštvo sadržaja posljednjih desetljeća u Dubai privlači turiste u sve većem broju i sa svih strana svijeta. Samo to govori da tamo dobro znaju što rade. I kako najbolje izvući novce od svih tih turista.

Dubai je zrakoplovna destinacija

Zrakoplov je jedino pravo rješenje za doći do Dubaija, a sam let traje oko 6 sati. Zimi letova iz Dubrovnika nema jer u tom razdoblju godine avioprijevoznik Fly Dubai seli u Zagreb, ali ako tražite jeftiniju i bližu varijantu, ista kompanija leti i iz Sarajeva. Mi smo tražeći najjeftiniju varijantu otkrili da je povratna karta za iste datume iz glavnog grada BiH doslovno bila tri puta jeftinija od leta iz Zagreba! Jasno vam je koju smo varijantu izabrali, zar ne?! A za one željne usput vidjeti i druga europska središta prije leta u Aziju, moguće je letjeti i Emirates Airlinesom, što je opet skuplja, ali i luksuznija varijanta i oni lete iz svih većih europskih zračnih luka. Dakle, do Dubaija nije teško danas doći, ali što tamo raditi? A odgovor je – što god poželite!

Atlantis plivanje s dupinimaDubai, koji je sredinom prošlog stoljeća bio lučko središte, danas je moderna svjetska metropola i vjerojatno najveće trenutno gradilište na svijetu, puno sadržaja prilagođenih za baš svačiji ukus i džep. Lokacije za izvrsnu fotografiju nalaze se po cijelom gradu i gotovo sve su lako dostupne i besplatne, a za one željne takvih iskustava na Internetu se nalazi mnoštvo korisnih uputa. Sve te građevine i arhitektonska čudesa po danu izgledaju zaista impresivno, ali za vrijeme zalaska sunca i noću poprimaju sasvim nove vizure. Tamo ništa nije prepušteno slučaju pa je posebna pažnja posvećena i tome da se ovisno o dobu dana dobije drukčije iskustvo i percepcija tog grada. Stoga fotografije iste lokacije danju i noću imaju potpuno drukčiji rezultat – one dnevne dočaravaju grandioznost gradnje, a noćne draž i ljepotu Dubaija. Jednako tako Dubai obiluje i plažama koje nama, budući da smo ipak doma na moru, nisu bile pretjerano zanimljive za kupanje. Ali zato su idealne lokacije za šetnju, uhvatiti dobru fotografiju ili kušati drukčiju hranu od nama uobičajene. A hrana je možda i najbolji primjer raznolikosti ove destinacije. Tamo zaista možete probati sve, restorani sa specijalitetima iz najrazličitijih dijelova naše planete nalaze se po cijelom gradu i samo se trebate odvažiti probati nešto novo i neobično. Osobno, velika većina svega što smo jeli, svidjelo nam se i zaista je svatko pronašao nešto za sebe.

Sretna 2020. godina

Kako smo stigli u Dubai pred sam doček Nove godine, prva odluka bila je – gdje je dočekati? A kao prava turistička destinacija, Dubai gotovo na svakom koraku nudi mjesto za doček. Uostalom, kad god gledate snimke najboljih dočeka, uz New York i Sydney nezaobilazni su i kadrovi s najveće zgrade na svijetu, Burj Khalife. Ipak, s obzirom na činjenicu da bi za doček u centru trebali krenuti barem 6 sati ranije jer na najluđu noć u godini središte ovog grada postaje praktički neprohodno, odlučili smo se radije Novu dočekati u obiteljskoj atmosferi s prijateljima. I dok to zvuči možda neatraktivno, moram pojasniti kako je cijeli park veličine 50 tisuća metara kvadratnih unutar tog naselja pretvoren u mjesto za doček, besplatno i otvoreno za sve. Zabava kao na Stradunu, uz veliku pozornicu na kojoj su se izmjenjivali brojni izvođači, animatori, zabavni sadržaji za djecu svih uzrasta, hrana iz raznih dijelova svijeta… I naravno, ogroman vatromet u ponoć.

Takvih otvorenih dočeka bilo je na pretek po cijelom Dubaiju, od plaža do parkova, baš kao i raznih organiziranih zabava u restoranima i svatko je samo trebao odabrati što mu se najviše sviđa. Ono što me posebno oduševilo je čistoća kojom odiše cijeli grad, bez obzira na činjenicu da leži u pustinji. Sve je besprijekorno čisto, a povremeni nanosi pijeska na cestama nestaju jako brzo. Baš poput pijeska, već jutro nakon dočeka taj park osvanuo je kristalno čist i u originalnom izdanju, kao da u njemu večer prije nije bilo nekoliko tisuća ljudi. A kad smo kod tisuća ljudi, turističke gužve u Dubaiju možda nisu kao na Stradunu, ali su itekako svugdje prisutne, od šoping centara (posebno za vrijeme popusta u trgovinama) do raznih atrakcija. Stoga, iako domaćini itekako koriste blagodati tehnologije da bi na svaki način smanjili gužve, za najpopularnija mjesta i znamenitosti pripremite se čekati u redu.

Pustinja deva 1Burj Khalifa… I još puno toga u šoping centrima

Najpoznatija i najpopularnija od svih je gore spomenuta Burj Khalifa, najviša zgrada na svijetu. 828 metara visoka nezaobilazan je dio vizure ovog grada. Za turiste su otvoreni vidikovci na 124. i 125. katu, do kojih se dolazi dizalom u samo 75 sekundi! Teško je opisati osjećaj kada ste na tolikoj visini da vam se okolni neboderi čine kao obične manje zgrade. To se jednostavno mora doživjeti. Koliko se svaka atrakcija planski detaljno promišlja najbolje govori činjenica da je ulaz za turiste na Burj Khalifu iz – Dubai Malla. Jedan od najvećih šoping centara na svijetu tako služi kao ulaz i izlaz iz ove atrakcije. Pa kad ste već tu, ako ste ogladnili imate restorane, ako još niste, pogledajte malo po trgovinama, a dok prođete samo dio njih, sigurno ćete ogladnjeti. Odmah tu, ispred Dubai Malla u podnožju Burj Khalife nalaze se slavne pjevajuće fontane, jedna od rijetkih atrakcija u Dubaiju za koju ne morate platiti ulaznicu. Gledati kako se voda kreće u ritmu glazbe i radi ‘akrobacije’ možete dva puta po danjem svjetlu ili više puta navečer, kada uz glazbu fontane ožive i uz posebno osvjetljenje.

A u samom trgovačkom centru nalazi se i Dubai akvarij, još jedna od novijih atrakcija. Da, sve to nalazi se praktički u jednom prostoru! Kad dođete u Dubai brzo ćete shvatiti kako se većina sadržaja nalazi upravo u šoping centrima jer, ako to već nisam spomenuo, tamo su jako dobro shvatili kako izvući novce od turista. Drugi takav centar je Mall of Emirates. Uz brojne trgovine i restorane i ovaj centar se diči jedinstvenim sadržajima među kojima se ističe Ski Dubai, prvi ski resort u zatvorenom prostoru u ovom dijelu svijeta i najveći snježni park takve vrste na svijetu. Na 22 i pol tisuće metara kvadratnih i temperaturi od -4 stupnja tamo možete uživati u brojnim zimskim aktivnostima – grudanju, sanjkanju, skijanju ili snowboardanju pa čak i spustiti se u bobu niz padinu. A koliko je to stvarno veliko najbolje opisuje činjenica da vas do vrha vozi žičara, baš kao i u bilo kojem drugom svjetskom zimovalištu. Kako vam ne bi bilo daleko za doći tamo, odmah iza ugla nalazi se i još jedna posebnost ovog centra – unutar njega otvoren je i luksuzni Hotel Kempinski. Naravno da nismo cijelo vrijeme željeli potrošiti na šoping centre, ma koliko bi to naši domaćini tamo rado vidjeli, ali zbog svih atrakcija i arhitekturalnih posebnosti oni su nezaobilazan dio turističkog obilaska.

Miracle Garden 2U Dubaiju svi govore engleski, ali na svoj način

Danas stanovništvo Dubaija čine ljudi sa svih strana svijeta koji su tu došli zaraditi svoj kruh, i njih je gotovo 80 posto u odnosu na domicilne stanovnike. Kad se tome dodaju i posjetitelji, jasno je da na svakom koraku možete čuti najrazličitije svjetske jezike. Među taksistima, ali i ostalim ručnim poslovima, poput prodavača u trgovinama, prevladavaju Indijci, Pakistanci ili Filipinci, dok su Europljani i zapadnjaci općenito većinom zaposleni na nešto boljim pozicijama. Službeni jezik je engleski i svi ga pričaju, doduše ako ga dobro govorite trebat će vam par dana da se naviknete na drukčiji izgovor kojeg imaju prodavači i taksisti. Zbog toga smo umalo završili na drugom kraju Dubaija, kada je taksist moju destinaciju krivo protumačio. Srećom, na vrijeme smo shvatili pogrešku i ispravili je. Za vožnju po Dubaiju na raspolaganju su vam taksiji, autobus, metro kojeg ima u velikoj većini grada ili možete iznajmiti automobil. Sve autobusne i metro stanice klimatizirane su, kao i svi unutrašnji prostori, budući da u ljetnim mjesecima temperatura tamo raste preko 40 stupnjeva.

U našem slučaju najviše smo koristili taksi, jer do naselja u kojem smo bili smješteni još nije došao metro. Sva taksi vozila označena su i možete ih naći na svakom koraku, ali i naručiti preko aplikacije na mobitelu. Tko god se tamo nađe i želi koristiti usluge taksija, toplo preporučujem instalirati aplikaciju Careem jer preko nje možete, kao i kod Ubera, pratiti točno kuda vas vozi vozač, a svi vozači koji voze preko te aplikacije imaju instaliran Google Maps i voze po njemu pa se ne može dogoditi da vas ‘slučajno’ provoza malo više nego što bi trebao.

Abu Dhabi Grand mosque 2Abu Dhabi, prijestolnica UAE

Vožnja do Abu Dhabija, drugog najvećeg, ali i glavnog grada Ujedinjenih arapskih emirata automobilom traje nešto više od sat vremena, a dostupan je i autobusom kojim vožnja traje svega dva sata. I zaista ga vrijedi posjetiti, ukoliko imate vremena. Nezaobilazne znamenitosti su svakako muzej Louvre Abu Dhabi, Velika džamija šeika Zayeda te FerrariWorld. Pun eksponata iz cijelog svijeta, od onih najstarijih s početaka ljudske civilizacije do modernih umjetnina, Louvre neće razočarati ni jednog posjetitelja. Već je i sama građevina u kojoj je smješten arhitektonsko umjetničko djelo pa se onda, a kako se i očekuje od muzeja takve reputacije, ta nit proteže kroz sve galerije. Malo dalje nalazi se Velika džamija koju je dao sagraditi šeik Zayed, nekadašnji vladar Abu Dhabija i, uz tadašnjeg vladara Dubaija, začetnik ideje o ujedinjenju tada sedam neovisnih emirata u današnju modernu državu. Grandioznost te građevine teško se može opisati riječima, ali zato se lako napišu riječi koje stoje iza njene ideje – tolerancija i jedinstvo.

Zlato, drago kamenje, mramor, kristali i keramika doneseni su sa svih strana svijeta i ugrađeni u ovaj objekt koji može primiti do 41 tisuće ljudi. Posjete su besplatne, kao i stručno vođena tura po džamiji koja kreće svakog punog sata i zaista preporučujem to iskustvo. A za one željne adrenalinske zabave upravo Abu Dhabi nudi najbolje sadržaje. Iako i Dubai ima mnoštvo izvrsnih zabavnih parkova za one željne takvih aktivnosti, poput Legolanda ili IMG Worldsa, najvećeg zabavnog parka u zatvorenom prostoru na svijetu, Abu Dhabi je dom Warner Bros i FerrariWorld zabavnim parkovima. Dovoljno je reći da se upravo FerrariWorld diči najbržom svjetskom adrenalinskom vožnjom, gdje do brzine od 240 km na sat stižete za svega 4,9 sekundi, a tijekom vožnje iskusite do čak 4.8 gravitacijskih sila. Dakle, Abu Dhabi je svakako vrijedan posjete, bilo da tražite kulturne sadržaje ili malo zabave.

Nastavlja se…

Tekst/Foto: Tihomir Matić

Pročitajte još

[FOTO] PLESNA PREDSTAVA DUPOINTA ‘Poziv iz bajke’ osmi put napunio teatar, uskoro još jedna izvedba

Dulist

[FOTO/VIDEO] LINĐO I ‘RIM TIM TAGI DIM’ Na Osojniku se eurovizijski hit zaplesao uz lijericu!

Dulist

PRVI PLJESAK Najljepši glas Konavla je Marieta Milas!

Dulist