Koronavirus u Hrvatskoj

PROVJERILI SMO S TESTNIM CENTRIMA Tko više testira na COVID preko uputnice, a tko je pod ‘pritiskom’ stranaca?

PROVJERILI SMO S TESTNIM CENTRIMA Tko više testira na COVID preko uputnice, a tko je pod ‘pritiskom’ stranaca?

Posljednjih dana, posebnou Zagrebu, svjedočimo velikoj gužvi za testiranja na COVID-19. Razlog tome svakako leži u porastu broja zaraženih, ali i u činjenici kako su od kraja srpnja u većem dijelu Hrvatske cijene testiranja bez uputnice znatno niže. Povećani interes za testiranja primjetan je i u Dubrovniku, rekli su nam iz naših testnih centara. Naime, na području Dubrovačko-neretvanske županije pet je testnih centara, od kojih su tri u Dubrovniku. To su Opća bolnica Dubrovnik, gdje se više testiraju osobe s uputnicom nego bez nje, Dom zdravlja Dubrovnik, gdje se čak 85 posto testiranja u protekla dva mjeseca odnosi na osobe koje su ga same platile te u Zavodu za javno zdravstvo, gdje se testiranje na COVID-19 provodi od početka srpnja. Po cijenama smo i dalje među najskupljima u Hrvatskoj. Naime, u našoj se županiji privatno, bez uputnice, možete testirati za 1507, odnosno 1850 kuna.

Ovdje svakako treba naglasiti kako se najskuplji test do početka ovog tjedna plaćao u Domu zdravlja Dubrovnik. No, srećom cijena je od ponedjeljka, 24. kolovoza s 2250 kuna ‘pala’ na 1850 kuna. Kako je istaknuo ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan, cijena je smanjena budući da je Opća bolnica Dubrovnik smanjila cijenu koju Domu zdravlja naplaćuje po brisu te ista danas iznosi 1207 umjesto dosadašnjih 1507 kuna. Razmjerno tome, i cijena testiranja koju Dom zdravlja naplaćuje korisniku smanjena je na 1850 kuna. Toliko košta testiranje i u domovima zdravlja Korčula i Metković, dok je cijena u OBDubrovnik i Zavodu za javno zdravstvo 1507 kuna.

Veći interes posljednjih dana

— Naš aparat za PCR analizu određuje dvije sekvence genoma i ima kapacitet od dva uzorka istovremeno, koja budu gotova za manje od sat vremena. Cijena testa koju mi plaćamo je 821,65 kuna. U početku je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nama plaćao 1507 kuna (odrađeno 11 testiranja), no onda se ta cijena spustila na 501,49 kuna, a nabavna cijena testova je i dalje bila ista. Po cijeni od 501,49 kuna obavili smo svega tri testiranja koja plaća HZZO iz razloga što na svakom testiranju Zavod gubi 320 kuna, što nije prihvatljivo. Komercijalnu cijenu od 1507 kuna smo donijeli na temelju prve cijene HZZO-a, nabavne cijene testa i brzine dobivanja rezultata za krajnjeg korisnika, koji je u pravilu već za koji sat – objasnio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić.

U odgovoru na naša pitanja istaknuo je kako je Zavod do kraja prošlog tjedna komercijalno testirao 72 osobe, od čega 42 stranca.

— Testovi za naš aparat se teže nabavljaju, tako da dobivamo samo manje količine. Trenutno su naši kapaciteti rezervirani za naručene u idućem tjednu – odgovorio je Lakić na naše pitanje o dnevnim kapacitetima. Posljednjih dana, naglasio je, bilježe veći interes za testiranje. Na to nam pak pitanje nisu dali odgovor iz Opće bolnice Dubrovnik. No, za razliku od primjerice Doma zdravlja Dubrovnik, u bolnici se veći broj testiranja odnosi na besplatna testiranja preko uputnice.

Više besplatnih nego komercijalnih testova

U protekla dva mjeseca bolnica je testirala skoro tri tisuće osoba. No, kroz srpanj zbog tehničke poteškoće s dijagnostikom, dio uzoraka transportiran je u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

— Tijekom srpnja u OB Dubrovnik je testirano 1913 osoba. Od toga u OB Dubrovnik 1359, a u Kliničku bolnicu ‘Fran Mihaljević’ je transportirano 554 uzorka zbog tehničke poteškoće s dijagnostikom na COVID-19. Tijekom srpnja je 1495 osoba testirano preko uputnice, a 418 osoba uz osobno plaćanje – ističe se u odgovoru OB Dubrovnik.

Kad je pak riječ o kolovozu, do 19. kolovoza testirano je 1076 osoba, od toga 811 preko uputnice, a 265 uz osobno plaćanje. Bolnica ima kapacitet testiranja od 100 osoba dnevno, no ta se brojka, napominju po potrebi povećava. Tako je 21. kolovoza testirano 157 osoba.

Većinom stranci

Dom zdravlja Dubrovnik je u srpnju i kolovozu izvršio 543 testiranja na COVID-19, a većinom je riječ o testiranju stranih državljana. Od ukupnog broja testiranja u oko 85 posto slučajeva se radilo o komercijalnom testiranju, dok 15 posto otpada na osobe testirane na uputnicu. One su, navode iz Doma zdravlja Dubrovnik, testirane u Auto kampu Solitudo i na terenu po nalogu epidemiologa. Broj stranih državljana od svih testiranih osoba kroz srpanj i kolovoz bio je oko 70 posto, a ostatak su domaći ljudi.

— Od sredine kolovoza imamo lagani porast broja stranih državljana koji se testiraju, a sklopili smo i ugovor s tvrtkom Valamar Rivijera koja sama plaća testiranje svojih gostiju – ističu iz Doma zdravlja Dubrovnik. Dnevni kapacitet testiranja nije ograničen, ali su ograničeni kapaciteti pojedinih ustanova koje izrađuju analizu briseva.

— Prema njihovoj mogućnosti analize uzetih briseva, određujemo u koje ćemo ustanove briseve slati – ističu iz dubrovačkog Doma zdravlja, a brisevi su se slali u Opću bolnicu Dubrovnik, Zavod za javno zdravstvo DNŽ, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagreb i Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu.

Pojačano testiranje zbog epidemiološke situacije

U Metkoviću i na Korčuli domaći i posjetitelji mogu se bez uputnice testirati po cijeni od 1850 kuna.

— Dom zdravlja Korčula formira cijenu testova prema cijenama koje od njega naplaćuju laboratoriji koji vrše testiranja, a među kojima postoji razlika u cijenama. Na cijenu laboratorija se dodaje iznos od oko 350 kuna (iznos usuglašen na razini svih domova zdravlja Dubrovačko-neretvanske županije) za dodatne troškove, tj. troškove uzorkovanja i dostave briseva do laboratorija u Dubrovniku, odnosno Splitu – navela nam je Blaženka Klisura, dipl. oec., zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Korčula. Istaknula je kako je prvotna cijena testa iznosila bila 1.850 kuna.

— Nakon što je Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) snizio cijene testova, DZ Korčula je briseve za testiranje na zahtjev osobe, čija je najniža cijena tad bila 1.050,00 kuna, počeo isključivo slati u taj zavod. Cijenu smo nedavno vratili na 1.850 kuna, jer laboratorij NZJZ SDŽ zbog preopterećenosti trenutačno nema slobodne kapacitete za analizu briseva Doma zdravlja Korčula te ih od tada šaljemo u OB Dubrovnik. Cijena ispitivanja i analize uzoraka u OB Dubrovnik je 1.506,08 kuna – navela je dalje Klisura.

Kad je riječ o broju testiranja kroz srpanj i kolovoz, obavljeno ih je ukupno 155, među kojima je i 29 stranaca. Testiranja na uputnicu je bilo 96, a 59 testova se odnosilo na osobe koje su ga same platile.

—Tijekom kolovoza bio je povećan broj testiranja zbog određenih epidemioloških situacija, ali se trenutačno broj testiranja po danu vraća na uobičajene brojke. Dnevni limit testiranja nije određen i do sada nismo odbili niti jedan zahtjev za testiranje – zaključila je Blaženka Klisura.

I iz Doma zdravlja Metković naveli su nam kako se konačna cijena testiranja formira ovisno o cijeni analize laboratorija u koji uzorak šalju. Dom zdravlja Metković ima ugovor s Općom bolnicom Dubrovnik te je cijena po ugovoru 1500 kuna, a uz trošak Doma zdravlja konačno iznosi 1850 kuna. Nalaz se dobije, ističu, u roku od 24 sata.

— Nastavno na pogoršanje epidemiološke slike na našem području povećao se i broj komercijalnih testova. Dom zdravlja Metković ukupno uzorkuje 70 testova tjedno od kojih je 10 posto komercijalnih. U proteklom tjednu najveći je broj upita za komercijalno testiranje bio od stranih državljana te se oni uz prethodni dogovor testiraju ili šalju po dogovoru u OB Dubrovnik – rekao nam je ravnatelj Doma zdravlja Metković mr. sc. Mihovil Štimac, dipl. oec.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 26. kolovoza 2020.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist