Koronavirus u Hrvatskoj

Prošlo je godinu dana od prvog slučaja koronavirusa u Dubrovniku, ali i ‘lockdowna’

Prošla je godina dana od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa u Dubrovniku! 19. ožujka 2020. iz Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su javnost kako se jedan od 15 poslanih uzoraka u OB Dubrovnik vratio pozitivan. Riječ je, podsjetimo, bila o 54-godišnjoj čistačici Zračne luke Dubrovnik. Svima koji su bili u kontaktu sa ženom bila je određena samoizolacija, a Zračna luka je istog dana bila zatvorena za civilni zračni promet sve do 2. svibnja. U zemljama diljem svijeta sustavno su donošene sve strože epidemiološke mjere pa je tako u mnogima od njih uveden i lockdown. U Hrvatskoj je on odlukom Nacionalnog stožera uveden upravo 19. ožujka. Tog datuma u Hrvatskoj je zabilježen i prvi smrtni slučaj od koronavirusa, a radilo se o istarskom ugostitelju. Stroge mjere lockdowna bile su na snazi sve do kraja travnja.

Stožer je uveo mjere o privremenom ograničenju rada trgovina, obustavljen je rad ugostiteljskih objekata, kino dvorana, kazališta, javnog prijevoza, fakulteti i škole s vremenom su prešle na online način rada, otkazana su sva događanja kulturnog, društvenog i sportskog života. Odlukom hrvatskih biskupa, u skladu s mjerama Stožera, ukinute su mise s pukom kao i slavlje sakramenata te su se i mise pratile putem online platformi. Uskoro su uvedene i propusnice tako da se bez njih nije moglo kretati unutar županija i općina. Među općinama su bili oformljeni punktovi na kojima je policija provjeravala svaki automobil i tražila propusnice. Civilna zaštita u tom je razdoblju redovito patrolirala gradom kako bi spriječila bilo kakva moguća okupljanja građana, aktivirao se Crveni križ kako bi pomogao sugrađanima oko hrane i higijenskih potrepština, a oformljen je i telefon za psihološko savjetovanje.

Pročitajte još

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija