Koronavirus u Hrvatskoj

MINISTRICA BRNJAC ‘Zelene propusnice’ su prioritet, mogle bi stupiti na snagu prije lipnja

Glavni preduvjet za turističku sezonu je dobra epidemiološka situacija, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta te komentirala prognoze kako bi mogla izgledati turistička sezona 2021. u Hrvatskoj i Europi. Europa je prošle godine uspjela spasiti dio svoje ljetne turističke sezone, no postoje sumnje da se to možda neće ponoviti i ove godine. Procijepljenost je niska, broj zaraženih raste, pojavljuju se nove varijante zaraznijih i opasnijih virusa. Na pitanje kako komentira obustavu putovanja u slovačkoj na nekoliko mjeseci i hoće li takvi potezi utjecati na hrvatsku turističku sezonu, ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac kaže kako ‘s obzirom na epidemiološku situaciju u Slovačkoj, drugo nije bilo ni za očekivati’.

-Naravno da su zaustavili putovanja, imaju izuzetno tešku situaciju. Glavni preduvjet za turističku sezonu je dobra epidemiološka situacija. Upravo zato smo već krajem prošle godine počeli s razvojem projekta Siguran boravak u Hrvatskoj, odnosno Stay safe in Croatia – rekla je Brnjac za HRT.

Ministrica kaže kako je glavni cilj ovog projekta da potiče sve u turističkom sektoru na pridržavanje svih epidemioloških mjera. Mjere su raspisane i dogovorene u suradnji sa svim dionicima turističkog sektora i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Sigurnosni protokoli i standari

-Prema jučerašnjoj komunikaciji Europske komisije i oni daju prijedlog da se donesu sigurnosni protokoli i standardi za cijeli turistički sektor na razini i Europske unije, prepoznajući kolika je važnost upravo pridržavanje epidemioloških mjera – kaže Brnjac.

Najavljene europske ‘zelene propusnice’ su prioritet za države članice čija gospodarstva ovise o turizmu, pa tako i za Hrvatsku. One još nisu do kraja definirane, ne očekuje se da bi na snagu mogle stupiti prije lipnja.

Brnjac objašnjava kako nas u procesu definiranja ‘zelenih propusnica’ prvo čeka rasprava na vijeću država članica, a onda i rasprava u Europskom parlamentu, te da je najbitnije da su kriteriji jedinstveni i nediskriminatorni.

-Najvažnije je da takva jedna potvrda ne bude nešto što ograničava, već olakšava putovanja turistima, te da se donesu jedinstveni kriteriji između svih država članica tako da se izbjegne situacija od prošle godine kada je svaka država donosila određene kriterije za sebe što je donijelo određenu pomutnju – objašnjava Brnjac.

Na pitanje kakav će režim za ulazak turista u Hrvatsku vrijediti do uvođenja ‘zelene propusnice’, ministrica odgovara kako se način na koji se ulazi u Hrvarsku redovito koordinira na razini Vlade, Ministartva turizma i sporta, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

-Za sada je potrebna ili potvrda da ste preboljili covid-19 ili negativan PCR test. Uskoro ćemo izmijeniti uvjete u svrhu olakšanja putovanja, ali uz odgovornost. Moramo pratiti kakva je situacija u Hrvatskoj, ali i u zemljama koja nas okružuju i emitivnim turističkim tržištima – upozorava ministrica Brnjac.

Pročitajte još

HZJZ poziva na testiranje građane koji su nedavno boravili južnoafričkom području

Dulist

U Hrvatskoj imamo 5.709 novih slučajeva, preminulo je 68 osoba

Dulist

UPUTE HZJZ-A Za koga je zbog omikrona obvezna karantena po dolasku u Hrvatsku?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija