Koronavirus u Hrvatskoj

Ako nakon cijepljenja AstraZenecom imate ove simptome, odmah se javite liječniku

Europska agencija za lijekove objavila je i simptome zbog kojih se osobe koje su se cijepile trebaju odmah obratiti liječniku i spomenuti nedavno cijepljenje. Riječ je o kratkoći daha, boli u prsima ili želucu, oteklini ili osjetu hladnoće u ruci ili nozi, zamućenosti vida, jakoj glavobolji ili glavobolji koja se pogoršava nakon cijepljenja, krvarenju koje ne prestaje te višestrukim malim modricama, crvenkastim ili ljubičastim mrljama te krvavim plikovima ispod kože, piše Dnevnik.hr.

Nastavit će se istraga

EMA je na izvanrednom sastanku procijenila da cjepivo nije povezano s povećanjem rizika od nastanka krvnih ugrušaka kod osoba koje su ga primile, a nije utvrđena niti neispravnost vezana uz kvalitetu pojedinih serija cjepiva ili određenih mjesta proizvodnje.

PRAC je ocijenio da postoji mogućnost da je cjepivo povezano s vrlo rijetkim slučajevima krvnih ugrušaka povezanih s trombocitopenijom, odnosno niskim razinama krvnih trombocita s ili bez krvarenja, uključujući rijetke slučajeve ugrušaka u krvnim žilama koje odvode krv iz mozga.

-Uzročno-posljedična povezanost predmetnih slučajeva s cjepivom nije utvrđena, stoga će se provesti daljnja ocjena predmetnih slučajeva – zaključili su.

Capak: Bit ćemo oprezni

O ovoj ocjeni EMA-e, ali i mogućim nuspojavama, govorio je u Dnevniku Nove TV i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Osvrnuo se na činjenicu da su istraživanja pokazala da je rizik na 20 milijuna cijepljenih veći od očekivanog, i to posebno za žene mlađe od 55 godina.

-EMA naglašava da je i za te žene cijepljenje veća dobrobit nego što je rizik. Sad će biti na zemljama članicama da vide koje bi bile eventualne promjene politike cijepljenja. O tome će sutra razgovarati drugi odbor, koji se bavi opisom lijeka – kazao je.

Otkrio je da Hrvatska prati tu situaciju te će biti vrlo oprezna.

-Ukoliko bude čvršći zaključak o tome da postoji povezanost između disemenirane intervaskularne koagulacije, sasvim sigurno ćemo razmotriti mogućnost da damo preporuku koja će ograničiti – ili dati određene preporuke – za žene mlađe dobi, ali u ovom trenutku ne možemo donijeti takvu odluku jer i EMA i mi još uvijek razmatramo tu mogućnost – rekao je Capak.

Pročitajte još

U županiji 95 novozaraženih, pet pacijenata je na respiratoru

Dulist

VELIKI SKOK ZARAŽENIH U HRVATSKOJ Imamo 3.585 novih slučajeva zaraze, preminulo 25 osoba

Dulist

U Hrvatskoj 3.258 novih slučajeva koronavirusa, preminulo je 17 osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija