Aktualno

PRONAĐEN KRIVAC? U gomnima smo plutali zbog oborinskih voda

PRONAĐEN KRIVAC? U gomnima smo plutali zbog oborinskih voda

Dubrovnik pluta u gomnima! Zaključak je kojeg smo slobodni doni­jeti nakon prošlotjednog zagađenja fekalnim vodama koje je bilo zabilje­ženo na dobrom dijelu gradskih kupa­lišta. Infamozna crvena zastavica zavi­jorila se tako na Libertasu, Bellevueu, Dančama, u Uvali Šulić te Uvali Lapad. Iako je posljednjem najnoviji uzrok nestašluk lokalnih mladića koji su se ‘zgodno’ dosjetili u kanalizacijski otvor ubaciti stalak za bicikle te na taj način paralizirali tamošnji sustav i drugdje on, jasno je, ne funkcionira najbolje.

Greška na uređaju
Prijašnjih godina nadležni su bili skloni navedeno pripisati broju turi­sta u smještajnim kapacitetima čime se preopterećivala mreža. U 2020. oni nisu popunjeni, a situaciji nije poma­gala ni količina padalina kojih je za posljednje velike delumbije palo više od 70 litara. Sada kad se kao krivac može označiti tek potonje, u Vodovodu Dubrovnik istaknuli su kako je ključni faktor i dotrajalost uređaja za pročišća­vanje otpadnih voda ugrađen u Petki. Naime, on je star 40 godina te prilikom same gradnje nije bio izveden prema projektnoj dokumentaciji.
Iz tog razloga prvi problemi pojavili su se već osam godina kasnije, kada je prvi put i saniran, objasnio je nedavno predsjednik Uprave Vicko Begović. Greška je dovela do postupnog zače­pljivanja sustava, a utjecaj prirode, posebice plime i oseke, negativno su utjecali na njegovu funkcional­nost. Jedino rješenje stoga se nameće izgradnja novog, no to trenutno u ovoj gradskoj tvrtki nisu skloni napraviti pod geslom kako bi ‘bilo kakvo ulaganje sa značaj­nim sredstvima, sada kad je Aglomera­cija pred potpisivanjem ugovora, bilo neodgovorno ponašanje’.
Riječi su ovo prvog čovjeka Vodo­voda Lukše Matušića koji je na press konferenciji sazvanoj protekle srijede ustvrdio kako je uređaj uredno radio do prve kolovoške kiše. Upravo u oborinsku odvodnju, iznio je Matušić, pro­teklih se godina najmanje ulagalo pa, klokvijalno rečeno, možemo biti zado­voljni, istaknuo je, što nam medijske stupce ne ispunjaju napisi o plutaju­ćim prometnicama. Uostalom, oborin­ska odvodnja nije u ingerenciji Vodo­voda Dubrovnik već samog Grada koju je prije 15-ak godina dao na održavanje privatnoj tvrtki. ­
— Očigledno su radovi bili kvalitetno rađeni pa se to vratilo da Vodovod to radi u ime Grada Dubrovnika. Mi to održavamo kvalitetno. Ne prozivam ih, nego tvrdim da imamo veliki pro­blem u Gradu iz razloga što su velike količine padalina u kanalu fekalne odvodnje. Pitat ćete se zašto mi nismo u zadnje tri godine možda odvajali? Takvo je stanje prisutno preko 30 godina. Da nije to tako spojeno, vjero­jatno bi vatrogasci imali više interven­cija. Nama je najlakše reći da ćemo sve otkačiti od oborinske odvodnje – rekao je Matušić.

Nužno razdijeliti sustave
— Krenut ćemo u tom pravcu sve otka­čiti. Ali kad to napravimo – sve će tonuti. Situacija nije jednostavna kao što pojedinci misle. Oborinska odvod­nja je veliki problem ovoga grada, neće biti dobro ako se ne nastavi s projek­tima jer će Vodovod imati velike pro­bleme s održavanjem postojećeg sustava – do Aglomeracije Dubrovnik koja će pokriti dio Grada i moderni­zirati sustav. Ono što ćemo mi nasto­jati je odvojiti oborinsku odvodnju od fekalne, ali onda će biti veliki problem na prometnicama Grada – naglasio je.
Vicko Begović tom prilikom još jed­nom je rastumačio kako je uzrok pro­blema kod Petke proboj vode koji se stvorio usred tlaka vode nakon pada­lina početkom kolovoza. Posrijedi su hidraulični udari zbog koje osla­bljeni objekti koji su stari četiri deset­ljeća jedva izdržavaju pa je potrebno intervenirati što su i napravili u neko­liko navrata. Radi toga kako zaposle­nici ne bi stradali morali su isključiti crpne stanice Batala, Pile, Libertas, a slijedom čega je i izazvano onečišće­nje fekalijama na gore spomenutim kupalištima.
Problem je trenutno otklonjen, ali i dalje se rade preventivna snima­nja i popravci na uređaju kako bi on potrajao dok novi ne dođe. Pret­hodno njegovom dolasku potrebno se, napomenuo je Matušić, uhvatiti u koštac s otpadnim vodama jer Aglo­meracija neće riješiti tu problematiku. Budući uređaj pročišćavanja na Petki to neće tolerirati, odnosno neće raditi ispravno ako bude oborinskih voda. ‘U idućem razdoblju ćemo raditi na rješa­vanju oborinske odvodnje, a Grad će nas pratiti i s izgradnjom oborinskih kolektora’, zaključio je.
Što se pak tiče zagađenja u Uvali Lapad, odgovorili su nam iz Vodo­voda, incident je bio izoliran. Eventu­alne poteškoće sustav fekalne odvod­nje, a koji se nalazi u dijelu Šetnice Nika i Meda Pucića, je imao također zbog opterećenja oborinskim vodama koje se tu s Babinog kuka ulijevaju. No, obzirom da područje Babinog kuka ima izgrađenu razdjelnu mrežu fekalne i oborinske odvodnje, nagla­šavaju, nema razloga da se to događa pa će Vodovod u idućem razdoblju utvrditi točne lokacije na kojima je došlo do povezivanja sustava i iste eliminirati.

FEKALNO ZAGAĐENJE MORA Utvrđeno na osam plaža
Po prijavi o istjecanju fekalnih voda uzorkovali smo more na plaži u Uvali Lapad 13. kolovoza 2020. kao nezadovoljavajuće i utvrdili onečišćenje. Uzorkovani su dodatni uzorci 14. kolovoza (izvr­sno) i 15. kolovoza (zadovoljavajuće). 19. kolovoza uzorkovan je kontrolni uzorak na plaži u Uvali Lapad kako bi se provjerio prestanak onečišćenja, međutim uzorak je ocjenjen nezadovoljavajućom ocjenom te su uzorkovani dodatni uzorci 20. kolovoza (dobro) i 21. kolovoza (izvrsno) – objasnili su iz Zavoda za javno zdravstvo.
Također, redovnim uzorkovanjem 18. kolovoza 2020. nezadovoljavajuće kakvoće ocijenjeno je more na kupalištima Šulić, potom na Dančama, Hotelu Bellevue te Hotelu Libertas Rixos. Za sve nave­dene uzeti su dodatni uzorci i to 19. i 20. kolovoza kojima je utvrđeno da je ono izvrsno. Po prijavi o onečišćenju 19. kolovoza uzorkovano je i more na plaži Hotela Vis 2. Uzorak je pokazao nezado­voljavajuće, a dodatni uzorci 20. i 21. kolovoza ocijenili su kakvoću kao izvrsnom.
– U ovogodišnjoj sezoni kupanja ispitivanja smo započeli 18. svib­nja 2020. i do danas obavili sedam ciklusa ispitivanja mora, dakle pri­kupili 874 uzorka – kazali su nam prošlog ponedjeljka iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-nere­tvanske županije. U razdoblju od 1. do 23. kolovoza tako su uzorko­vali i analizirali 217 uzoraka mora za kupanje, a onečišćenje mora je utvrđeno na osam plaža, od čega na dvije po dojavi kupača.

NEPRAVILNOSTI OTKLONJENE Hoteli svoj dio posla odradili
Prilikom obnove Hotela Rixos Premium Dubrovnik, u koju je uloženo više od 150 milijuna, unaprijeđen je kana­lizacijski sustav hotela, te proteklih tjedana nisu uočene nepravilnosti, niti onečišćenja mora od strane hotela – poručili su iz ove hotelske kuće na upit DuLista. Podsje­timo, još preklani pisali smo o višednevnom zagađenju kupališta ispod hotela nastalom uslijed preopterećenosti tamošnje crpne stanice čiju je gradnju, kako doznajemo, prema uputama Vodovoda Dubrovnik, također financi­rao Rixos.
Ona je s vremenom zbog nedovoljnog kapaciteta imala poteškoće u funkcioniranju. Slična situacija zbila se u Donjem Čelu na Kalamoti gdje je pak čitav sustav odvod­nje otpadnih voda bio zastario. Kao i onaj kod Petke bio je star 40 godina, no on je ove godine, potvrdili su nam iz TUI BLUE Kalamota Island, promijenjen i pušten u rad. Sve državne institucije, kako su nam objasnili, rekle su svoje te su zadovoljne viđenim ‘jer se napravilo više nego su tražile’, zaključili su iz kalamoteškog hotelskog kompleksa.

Objavljeno u tiskanom izadnju DuLista, 26. kolovoza 2020.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist