Zanimljivosti

PROJEKT OBRTNIČKE I TEHNIČKE ŠKOLE Odlična motivacija i nagrada uspješnim učenicima

PROJEKT OBRTNIČKE I TEHNIČKE ŠKOLE Odlična motivacija i nagrada uspješnim učenicima

Polaznici Obrtničke i tehničke škole u Dubrovniku programom ‘Nove europske vještine – NES’, a unutar pro­jekta ERASMUS u potpunosti finan­ciranog sredstvima Europske unije, dobili su jedinstvenu priliku usavrša­vanja svoga znanja i stjecanje novih kompetencija u inozemstvu. 22 dana nastave školske godine 2018./19, 31 vrlo dobar i odličan učenik iz pet usmjere­nja – arhitektonski tehničari, frizeri, vodoinstalateri, elektroinstalateri i elektromehaničari te automehaničari, pohađat će u Španjolskoj i Portugalu. S njima smo porazgovarali neposredno su se otisli na svoje putovanje u veljači.

— Okušat ćemo se u izradi objekata u 3D-u – objašnjava za DuList 17-ogo­dišnji Teo Đurković koji s trinaestoro svojih kolega iz odijeljenja arhitek­tonskih tehničara putuje u Sevillu. Ondje, susrest će se po prvi puta sa programom ‘Solid edge’ za čije usvaja­nje su potrebne osnovne jedinice zna­nja iz polja informatike, računarstva, nacrtne geometrije i, naravno, priča nam Teo, tehničkog crtanja. Nastava će se odvijati na engleskom jeziku, a ovo je zgodna prilika za savladavanje jezične barijere što će mu u budućno­sti korisiti ako fakultet odluči upisati u Danskoj ili Nizozemskoj – kaže nje­gov kolega Maroje Miljan. Petri Jemin ovo je pak prvi odlazak iz Domovine i ponajprije se veseli upoznavanju nove sredine.

— Metode rada u svim programima bit će praktičan rad, individualni rad i rad u manjim i većim skupinama te simulacije. Stjecanje prak

tičnih vje­ština učenika tijekom cijelog programa nadzirat će i ocjenjivati mentori u tvrt­kama. Tijekom vikenda sve će grupe kako bi se bolje upoznali sa zemljom domaćinom. Grupa učenika koja ide na mobilnost u Španjolsku obići će za vrijeme kulturnih posjeta Cordobu i Gibraltar, dok će grupa učenika koja ide na mobilnost u Portugal vidjeti Porto, Lisabon, Fatimu, Guimaraes i Viana do Castelo – tumači Ana Osmeričić jedna od četvero školskih nastavnika koji odlaze kao pratnja i tehnička podrška đacima.

Imaju i za džeparac

Program je ukupne težine 89.814,00 eura čime im je osiguran prijevoz, smještaj, treninzi, slobodne i kulturo­loške aktivnosti, a ostatak novca daje se učenicima za džeparac. Djeca koja borave u Sevilli spavat će u Euromind-ovom hostelu dok će se nastava doga­đati u poluprivatnoj školi, a praksa kod licenciranih partnera. U Bragi im je pak na raspolaganju hotel nadomak škole. Prethodno odlasku polaznici Obrtničke i tehničke škole prošli su 20 sati jezične, 10 sati stručne i jednako toliko kulturološke pripreme. Za njih čitavo vrijeme zadužen je i mentor. Međutim, dosadašnje iskustvo poka­zalo je kako se djeca, govori Osmeričić vrlo brzo oslobode te progovore strani jezik.

Sporazumijevanje na engleskom kojeg kaže izvrsno poznaje, osobit iza­zov neće biti mladom elektromehani­čaru Rinu Kužninu učeniku 3. razreda. Isprva razmišljalo se o odlasku u Irsku, no drago mu je što je odabir pao na Portugal. S njim se se slaže šesnaesto­godišnji Roko Roso iz Trpnja koji se za elektromehaniku ‘zagrijao’ još zarana pošto mu je otac vlasnik obrta. S njima iz smjera elektroinstalatera i elektro­mehaničara za sudjelovanje odabrano je još četvero dok ih od automehani­čara putuje petero.

Željni napredovanja

Među ovim marljivim đacima je i Nikola Vatović iz Mokošice. Inače, bavi se autotrkama, vlasnik je licence HAK-a te je nedavno ostao treći u poretku juniora trke slalom, a želja mu je u Bragi upoznati se s tehnologijom automobila nove generacije. Dvojica državnih viceprvaka u vodoinstalater­stvu Antun Srijemse i Baldo Marković za Bragu čuli su zahvaljujući nogometu te su nestrpljivi do sad stečeno znanje primijeniti u novoj sredini, ali i steći iskustvo koje će im uvelike pomoći pri zapošljavanju u nekoj državnoj ili gradskoj tvrtci. Praksa, priča za DuList frizerka Gabrijela Kalauz odvijat će im se svaki dan od 8 do 12 te 14 do 16 sati u lokalnim salonima gdje će nada se s četiri svoje kolegice naučiti tehnike kojima se u Portugalu koriste, ali i uži­vati u vikend-izletima.

Mobilnost učenika, poručuju iz Obrtničke i tehničke škole u Dubrov­niku, povećat će europsku dimenziju škole te omogućiti primjenu nauče­noga u budućem radu. Sve navedeno, vjeruju, doprinijet će s vremenom i privlačnosti strukovnog obrazovanja uopće. Nedostatak obrtničkih zanima­nja naša je svakodnevica, govori ravna­telj Dinko Mandić zbog čega nastavu svojim polaznicima nastoje učiniti što atraktivnijom. Ovo, međutim nije prvi put kako su se susreli s ovakvim pro­jektom. Naime, pred tri godine bili su partneri škole iz Šibenika. Suradnja ih je odvela u Španjolsku, a rezultat njiho­vog četrnaestodnevnog usavršavanja, među ostalim, mali je solarni generator i električni automobil.

— Program se pokazao kao odličan alat za motivaciju, ali i način nagra­đivanja onih najuspješnijih. Nažalost, u radu ponajviše se koncentiramo na one koji imaju poteškoće. Najčešće imamo osjećaj kako onim odličnima nismo dovoljno dali. Među učenicima razvija se natjecateljski duh. Željni su napredovanja i vraćaju se zadovoljni. Upravo to je naša zadaća – pružiti im znanje koje će danas-sutra primijeniti u svom poslu da budu gotovi ljudi te im stvoriti dobru podlogu za daljnje školovanje ako se na njega u datom trenutku odluče – zaključuje za DuList razgovor ravnatelj Mandić koji je također u ulozi pratitelja. Mi im ovim putem želimo sretan povratak i uspjeh u daljnjem obrazovanju.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist