Aktualno

PROJEKT ‘ADRIGREEN’ Zračna luka i Lučka uprava povezuju se ‘zelenim’ rješenjima

Projekt Adrigreen na konferenciji za medije predstavili su Dario Barbarić, voditelj projekta za Lučku upravu Dubrovnik i Hrvoje Spremić, voditelj projekta za Zračnu luku Dubrovnik u utorak ujutro u prostorima Lučke uprave Dubrovnik.

– Ovo nam je već treći zajednički projekt s Lučkom upravom Dubrovnik. Adrigreen je projekt koji je vezan uz razvijanje zelenih i intermodalnih rješenja pri povezivanju luka i zračnih luka na Jadranu. Također u sklopu Adrigreen projekta bit će napravljene detaljne analize i studije utjecaja na okoliš svih projektnih partnera. Provest će se identificiranje kroz internacionalnu studiju postojećih rješenja za povezivanje luka i zračnih luka s ciljem nalaženja tehnoloških rješenja što učinkovitijeg prijevoza i smanjenja emisije stakleničkih plinova u okoliš – istaknuo je Spremić.

Projekt Adrigreen financira se u sklopu Interreg projekta usmjerenog bolju suradnju hrvatskih i talijanskih luka i zračnih luka radi većeg protoka putnika tijekom turističke sezone i što manjeg utjecaja na okoliš. Istraživanja za uspostavljanje rješenja za održivi razvoj su glavna svrha projekta, za što je osiguran budžet od nešto više od 2 milijuna i 100 tisuća eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, od čega Lučka uprava Dubrovnik raspolaže sa 178 tisuća eura, a Zračna luka Dubrovnik s 220 tisuća eura. Bespovratna sredstva čine 85 posto budžeta, a najveći dio je namijenjen za nabavu vozila na električni pogon.

– Intermodalni prijevoz znači smanjenje opterećenja cestovnog prijevoza gdje se koriste motorna vozila koja proizvode stakleničke plinove, u korist alternativa kao što su zračni, pomorski i željeznički prijevoz. Nedostatak naših destinacija je upravo u slaboj integraciji različitih vrsta prijevoza, a cilj ovog projekta je kroz akcijski plan i znanstvenu analizu iznaći rješenja koja bi poboljšala tu interakciju – rekao je Barbarić.

Od hrvatskih partnera u projekt su uključeni Lučka uprava Dubrovnik, Zračna luka Dubrovnik, Županijska lučka uprava Pula, i Zračna luka Pula koja je i lead partner, uz još šest partnera iz Italije, dok znanstveno vodstvo osigurava Sveučilište iz Marchea u Anconi, napomenuo je Barbarić. Za financijske poslove zadužena je Ana Kesovija, dok je za komunikacijsko-administrativne poslove zadužena Kristina Laptalo.

Projekt će trajati više od dvije godine, u razdoblju od početka siječnja 2019. do kraja siječnja 2021, i dio je strateških ciljeva Europske unije za smanjenje utjecaja na klimatske promjene i povećanje energetske učinkovitosti donesenih krajem 2008. godine, naglasio je Barbarić.

Pročitajte još

NOVI PLOVIDBENI RED Provjerite kad polazi posljednji brod s Lokruma

Dulist

UMIROVLJENICE DOMA ‘DUBROVNIK’ MILICA PORTOLAN I RUŽICA MISEVSKI: ‘U ovoj situaciji najvažnije je zadržati radost i mir’

Leona Rašica

Ne zaboravite, u nedjelju se pomiče sat unatrag

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija