Grad

Prije 106 godina umro je car Franjo Josip. Dubrovnik je tugovao…

Prije 106 godina umro je car Franjo Josip. Dubrovnik je tugovao…

Na današnji dan 1916. godine preminuo je austrijski vladar Franjo Josip. u 86. godini, a Dubrovnik je tu vijest dočekao s nevjericom. Iako je car bio u visokoj životnoj dobi nisu dotad do njih stigli glasi o njegovom lošem zdravstvenom stanju.

Danima je u Dubrovniku vladala sveopća žalost, a detalje o tome saznajemo iz Prave Crvene Hrvatske, jedine novine koja je izlazila u Gradu za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Već dan nakon smrti hrvatskog kralja i austrijskog cara Franja Josipa, u subotu, 22. studenog 1916. politički list Prava Crvena Hrvatska objavio je izvanredno izdanje s crnim florom. Umro je “obožavani Vladar, Njegovo Veličanstvo Ćezar i Kralj” Franjo Josip I.

“Svak stoji osupnut i preneražen pod dubokim dojmom ove žalosne vijesti, koja u crno zavije cijelu našu Državu baš u ovim odlučnim časovima.” – zapisali su u Pravoj Crvenoj Hrvatskoj. Car Franjo Josip umro je uoči svoje šezdeset i osme obljetnice preuzimanja prijestolja. “Kobnu vijest” o smrti Njegova Veličanstva Dubrovniku je obznanio kotarski upravitelj Albert Renkin.

Prava Crvena Hrvatska piše o sveopćoj žalosti Dubrovnika zbog smrti cara. “Na putu, u radionicama, trgovinama, lokalima i svuda sve kô najednom zamrlo, zavladala mrtva tišina, sveopća turobnost.” Zapisuju kako su mnogi lili suze, potresno jecali i prizivali obljubljenog, neprežaljenog i nezaboravnog, milog “Oca i Kralja”. Sve kuće, zavodi, uredi, društva i radionice izvjesile su tablice prekrivene crninom, dok su trgovine i javni lokali bili zatvoreni. Obustavljena je i školska nastava, a sa svih mjesnih crkava punih su sat vremena klecala zvona.

Grad je bio danima u žalosti za umrlim carem, održavale su se mise zadušnice. Za cijelo vrijeme sprovoda u Beču s gradskih su crkava dva sata klecala zvona. Svi su lokali bili zatvoreni, “fenjali užeženi, obaviti gustom koprenom”. I promet je od 3 do 5 sati bio obustavljen. Vladalo je sveopće mrtvilo.

Tri dana kasnije u redovitom izdanju novina gotovo su dvije stranice posvećene Franji Josipu. Donesen je nekrolog u kojem o caru piše kako je bio “čovjek reda i rada te svakomu najsjajniji uzor u izvršivanju dužnosti. Radu, redu i dužnosti ostao je vjeran sve do časa svoje smrti.” Prenose se i detalji iz posljednjih dana njegova života, podsjeća se na njegov boravak u Dubrovniku kao i najvažnije događaje iz njegova dugogodišnjeg vladanja Monarhijom.

Cara Franju Josipa I. naslijedio je dvadesetdevetogodišnji, slabo poznati nadvojvoda Karlo. Bio je nećak Franje Ferdinanda i jedan od brojnih habsburških nadvojvoda, oženjen Zitom, princezom Bourbon-Parma. Pojedinosti iz života nasljednika, nadvojvode Karla Dubrovčani su doznali u istom broju u kojem su se opraštali od “voljenog i neprežaljenog cara”. U Pravoj Crvenoj Hrvatskoj objavljuju njegov proglas u kojem ističe kako treba nastaviti i dovršiti djelo svoga strica.

I unatoč “općoj, dubokoj žalosti” za starim vladarom, u listu naglašavaju kako se ukazuje svijetla točka, “najbolji melem ranjenom srcu svih podanika naše Monarhije, – slika novog Ćesara i Kralja Njegova Ap. Veličanstva Karla i njegove premilostive supruge Ćesarice i Kraljice Zite”. S brojnim epitetima u uvodniku opisali su novog mladog vladara. Navode kako je Franjo Josip prenio na svoga sinovca, koji je obdaren “od naravi najljepšim vrlinama uma i srca”, bogato iskustvo. Karlo je stupio na prijestolje u dobi od 29 godina, okrunjen je 30. prosinca 1916. u Budimu.

Barbara Đurasović, Prava Crvena Hrvatska i pravaši. Hrvatski nacionalizam u Dubrovniku početkom 20. stoljeća. Zagreb – Dubrovnik: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, 2021

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist