Kultura

PREDAVANJE NIKŠE VAREZIĆA ‘Orlando je simbol pametnog političkog manevriranja’

Knjiznica Varezic Orlando 6

Dubrovačka specifičnost je što se Orlando pojavljuje kao jedna rijetkost izvan njemačkog povijesno-geografskog okvira, tako da bi bilo potrebno ukazati na specifični povijesni trenutak u kojem se Orlando pojavljuje toliko južnije od granica povijesne domovine Orlandovih stupova – rekao je dr. sc. Nikša Varezić na početku svog predavanja ‘Orlandov stup – simbol sazrijevanja dubrovačke komune’ u petak u Znanstvenoj knjižnici.

– Svrha je dati jedan retrospektivan prikaz razvoja dubrovačke komune, od njenih početaka pa sve do trenutka kad se Orlando početkom 15. stoljeća pojavljuje u Dubrovniku na gradskom trgu. Trebalo bi sagledati taj kontinuitet i društveno-ekonomskog i političkog sazrijevanja dubrovačke komune u kontekstu balkansko-jadranske regije od ranog srednjovjekovlja do početka 15. stoljeća – objasnio je.

Predavanje je započeo povijesnom pozicijom Dubrovnika u 9. stoljeću, osvrnuvši se na njegov razvoj i politike u okruženju mnoštva drugih država i regija utjecaja kroz koje je Dubrovnik oblikovao svoj srednjovjekovni status. Orlandov kip tako predstavlja sazrijevanje Dubrovnika kao sposobnog političkog aktera.

– Retrospektivno se može sagledati jedna strategija razvoja, to je ono čime su se Dubrovčani povodili. Dubrovčani tog razdoblja više su gledali unaprijed i povodili su se općim principima dobra zajednice, iako je to uvijek bio partikularni interes dubrovačke vlastele i trgovaca koji se poistovjećivao s općim dobrom. Definitivno su više promišljali politiku pa je tako Dubrovnik je referenca za pametno političko manevriranje, a Orlando je simbol takve jedne politike u kontekstu ranog srednjovjekovlja – zaključio je Varezić.

Pročitajte još

NAJAVLJEN KONCERT SVJESTKI POZNATOG VIOLINISTA Stefan Milenković u Kneževom dvoru

Dulist

IZLOŽBA U PONEDJELJAK Kako gimnazijalci vide Držića?

Dulist

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist