Aktualno

POZNATA SUDBINA BRODA U ČAJKOVIĆIMA ‘Mañana’ seli u Drače, čuvat će amfore i kamenice

POZNATA SUDBINA BRODA U ČAJKOVIĆIMA ‘Mañana’ seli u Drače, čuvat će amfore i kamenice
sdr

Gotovo pet mjeseci nakon havarije uslijed velikog nevremena brod ‘Mañana’ Dubrovčanina Radomira Tešanića Teša i dalje stoji potopljena uz obalu u Čajkovićima.

Kako nam javljaju stanovnici tog dijela Rijeke dubrovačke, ali i oni koji sa svojim barkama često prolaze blizu te lokacije, brod u trenutnom stanju raspadnutosti predstavlja pravu opasnost za sigurnost plovidbe. Podsjetimo, ‘Mañana’ nije bila tek obični brod, već Tešanićev dom, krov nad glavom, životni prostor.

— Brod je doživio havariju negdje iza Svetog Josipa, pred Uskrs. Nisam bio u Dubrovniku tih dana, već na jednoj festi. Sreo sam neke prijatelje u Stonu, pa ajmo kod jednih pa kod drugih. Prošlo tri dana i ja se vratio doma, a moj brod ‘Mañana’ u Rijeci dubrovačkoj ‘sjedi’. Kad sam vidio potonuli brod, doživio sam šok. To mi je bila kuća, tu sam spavao, živio, sve živo mi je bilo na njemu. Ma brod sam po sebi nema problema. Kad ga dignem će se dobro prosušiti i zakrpati gdje treba pa ću ga vratiti gdje je i bio. Ali u brodu je velika šteta. Sigurno 80 000 kuna – rekao nam je nedugo nakon havarije Tešanić.

Tešo regalao brod
Međutim, premda je najavio vađenje broda, to nije uspio izvesti. Danas kaže – vađenje nije odrađeno po njegovoj zamisli i brod se raspao.

— Pokušali smo je dići, ali na krivi način. Nije odrađeno kako sam ja rekao da treba učiniti, već je odrađeno ofrlje i iznenada. Umjesto da je dignemo kako sam zamislio, digli smo je malo ukrivo pa je pukla, slomila se. Pukla je plastika – objasnio nam je Tešanić. Na naše pitanje kako će se brod ukloniti sad kad je u posebno teškom stanju, Tešanić odgovara kako je brod regalao ‘ekipi iz Drača’ na Pelješcu.

— Ekipa iz Drača će brod potopiti na nekih trideset metara pa će u njemu držati kamenice i amfore s vinom. Ne znam kako će je odvući, uz pomoć ‘Tritona’ ili možda neke dizalice. Imam dogovor, a sad čekam da dođu po brod. Ja sam u međuvremenu pokupio sve što bi mi još moglo biti korisno. Uz to, postoji interes i jednog sugrađanina za jarbol, kojeg treba otpilati – rekao nam je Tešanić, koji je svoj novi dom pronašao u hotelu Vis 2, u kojem Grad Dubrovnik već niz godina ima tzv. privremeno prihvatilište za socijalno ugrožene osobe.

U Visu 2 bolje nego na brodu
— Smješten sam u hotelu Vis 2, s ekipom koja nema gdje. Zasad mi je, preko ljeta, odlično tu gdje jesam, a vidjet ćemo što će biti zimi. Podnio sam molbu za smještaj, možda neka garsonjerica. Ako se to ne ostvari, nije loše ni u Visu 2. Krasna, velika, trokrevetna soba. Bolje mi je nego na brodu, jer imam struju, vodu, sanitarije – kaže nam Tešanić, kojem je nakon gubitka svega što je posjedovao ostalo ono što mu ipak nitko ne može oduzeti – pjesma.

— Sviram i pjevam šest dana tjedno,u Kompasu i na Babinom kuku. Sad mi je to jedini izvor prihoda – zaključuje Tešanić. Inače, o slučaju havarije broda ‘Mañana’ pitali smo i Lučku kapetaniju Dubrovnik, gdje su nam odgovorili kako se, zapravo, još uvijek čeka reakcija vlasnika.

— Dana 23. ožujka 2018. godine u jutarnjim satima brodica DB 2634 vlasnika Radomira Tešanića je potopljena uz obalu u Čajkovićima. U brodici nema goriva, nema onečišćenja, vlasniku je izdano rješenje o uklanjanju podrtine, a ukoliko to ne izvrši vlasnik onda će to morati izvršiti Kapetanija na trošak i rizik vlasnika, a posredstvom hrvatske pravne ili fizičke osobe kojoj je to poslovna djelatnost. Vlasnik je pokušao izvući plovilo, mislim početkom svibnja, međutim zbog podkapacitiranosti opreme i rizika od još veće štete odustalo se – odgovorio nam je lučki kapetan Mato Kekez.

Komplicirana i dugotrajna procedura
Objasnio nam je također proceduru u slučaju da uklanjanje na koncu ipak dopadne Kapetaniju.

— Kada je izvršenje na Kapetaniji onda je potrebno postupiti sukladno Pomorskom zakoniku, dati nalog, izvršiti proces nabave, dakle pribaviti ponude, nalog za pokretanje nabave, narudžbenicu ili sklopiti ugovor sa najpovoljnijim ponuditeljem ovisno o iznosu usluge uklanjanja. A potom treba zbrinuti plovilo za što također treba još jedan postupak nabave – rekao nam je Kekez.

Ukratko, zvuči komplicirano i dugotrajno pa treba vjerovati da će ‘ekipa iz Drača’ čim prije doći po ono što je sada njihovo. Tako će ukloniti potencijalnu veliku opasnost iz Rijeke dubrovačke, a ‘Mañana’ će opet dobiti svoju svrhu. Doduše, više neće ploviti niti biti dom čovjeku, ali će barem u tišini morskih dubina čuvati neke nove tajne.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist