Slušni aparat

Povratak autsajdera

Kad su se Christopher Hall i Wal­ter Flakus upoznali na sveučilištu u ruralnom zapadnom Illinoisu bili su samo dvojica frikova koji su uživali slušati The Cure i emulirati odjevni stil Roberta Smitha pa im je osnivanje grupe bio odličan izgovor za bijeg u Chicago. Hall je na sebe preuzeo pje­vačke i gitarske dužnosti, a Flakus je svirao klavijature i računalno progra­mirao zvuk banda kojeg su nazvali STABBING WESTWARD prema makar­tističkim govorima iz 1950-tih u kojima su političari Amerikance plašili komu­nističkom ekspanzijom prema zapadu. Grupa je od početka inspiraciju pro­našla u The Cureu, Killing Jokeu i Depeche Modeu i svirala industrijski metal s ‘emo’ predznakom. Nakon serija lokalnih koncertnih uspjeha potpisuju ugovor sa Columbia Records koji su u njima tražili odgovor na tada već mega popularne Ministry i Nine Inch Nails. (Ironično, NIN su kasnije i sami potpisali ugovor sa Columbi­jom). Uz solidan predujam i potporu velike diskografske kuće band odlazi u Englesku i 1994. izdaje svoj debi­tantski album ‘Ungod’, a iste godine nastupaju kao predgrupa na svjetskim turnejama svojih uzora, prvo Depeche Modea, a zatim i Killing Jokea. Unatoč tome nisu se uspjeli probiti izvan svoje niše jer nisu bili niti žestoki kao Mini­stry niti otkačeni kao NIN. Columbia odlučuje uložiti dodatne napore koji napokon 1996. rezultiraju ogromnim komercijalnim uspjehom drugog albuma ‘Wither Blister Burn & Peel’, sa hit-pjesmama ‘What Do I Have To Do?’ i ‘Shame’ koje postaju sastavni dio sva­kodnevne MTV-rotacije. Album dobija certifikat zlatne ploče.

Njihov sljedeći album ‘Darkest Days’ iz 1998. do danas ostaje njihov najbo­lji album, a pjesma ‘Save Yourself ’ njihova najuspješnija stvar na top-listama. Nažalost, kvalitetu ovog kon­ceptualnog albuma nije pratio i mone­tarni uspjeh, pa iako su na kraju dvije tisućite ipak uspjeli doseći zlatnu pro­daju, Columbia Records raskida ugo­vor s grupom. Novi menadžment ih nagovara da se više približe pop zvuku, ekipa potpuno neinspirirano odra­đuje ugovornu obvezu i izdaje popri­lično loš istoimeni album i promptno se raspada, bez nekog velikog odjeka u javnosti jer je novi milenij­ industrij­ski metal učinio potpuno irelevantnim. Stabbing Westward tako u anale ulazi kao solidan band koji nikad nije ispu­nio svoj potencijal, s fusnotom kon­stante na soundtrackovima filmova iz devedesetih. Tako njihove stvari možete čuti u filmovima ‘Trgovci’, ‘MortalKombat’, ‘Bad Boys’, ‘Johnny Mnemonic’, ‘Spawn’, ‘Tekken’, seri­jama ‘Smallville’ i ‘True Blood’, video-igri ‘Duke Nukem’ i mnogobrojnim drugim naslovima.

Njihova priča ipak ne završava u 2001. Hall i Flakus se prije nekoliko godina ponovno sastaju, angažiraju novog basista i bubnjara i malo prije pandemije objavljuju svoj prvi mate­rijal u skoro dvadeset godina – EP‘Dead and Gone’ s tri pjesme, naslov­nom te ‘Cold’ i ‘Crawl’. Dvije godine kasnije, prije samo par tjedana te tri pjesme sačinjavaju okosnicu novoiz­danog albuma ‘Chasing Ghosts’, njiho­vog petog po redu, i definitivno kan­didata za njihovu najbolju ploču (no za to je ipak potreban jedan mali povi­jesni odmak, pitajte me opet za dese­tak mjeseci kad budem slagao godiš­nju top-listu). Kad poslušate album, definitivno ćete moći u pozadini čuti grupe koje su ih inspirirale, no ipak u krupnom planu imate unikatni zvuk koji su Hall i Flakus uzgajali sredinom devedesetih. Ako ste ljubitelj žešćeg zvuka, tada su preporuka ‘Dead & Gone’, ‘I Am Nothing’ i ‘Control Z’, a za malo psihodeličniji doživljaj poslušajte ‘Push’ i ‘The End’, obje sedmominutne stvari čiju genezu možete ispratiti sve tamo negdje do Pink Floyda. Meni naj­draža je ipak ‘Ghost’ u kojoj osjećam duh mladog Trenta Reznora.
Najčešće se ponovna okupljanja bandova nakon dva desetljeća mogu promatrati striktno kroz brzopotezni profit na nostalgiji. Stabbing Westward ipak nikad nisu dosegli zvjezdani sta­tus koji bi nam tu nostalgiju pobudio pa je iz novog albuma očigledno da su se ponovno formirali jer su nam imali reći nešto sasvim novo i iznimno kvali­tetno. ‘Chasing Ghosts’ je album kojeg se isplati poslušati, industrijski metal dvadeset druge ne možete lako pro­naći, a pogotovo ne ovako visoke kva­litete, i preporuka je za sve, a ne samo za emo-ekipu iz devedesetih.

Foto: COP Music International

Pročitajte još

300 km od Schengena

Ivan Jelčić

Sve osim djevojke

Petar Ipšić

Novi trijumf thrash legendi

Ivan Jelčić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija