Aktualno

Posjedujete nekretninu? Javite se Gradskoj upravi da vam odredi novi namet!

Posjedujete nekretninu? Javite se Gradskoj upravi da vam odredi novi namet!

Grad Dubrovnik poziva vlasnike i korisnike nekretnina na području Grada Dubrovnika da radi ustrojavanja i vođenja Evidencije te radi pravilnog utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje rješenja o porezu na nekretnine i zaduživanja obveznika plaćanja poreza, najkasnije do 10.rujna 2017. godine dostave Upravnom odjelu za proračun, financije i naplatu, podatke o nekretninama i poreznim obveznicima koristeći priložene obrasce, posebno za svaku adresu nekretnine odnosno katastarsku česticu.

Tekst poziva prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani,

dana 1. siječnja 2017.godine stupio je na snagu Zakon o lokalnim porezima (Narodne novine br. 115/2016. – dalje: Zakon), kojim se u porezni sustav Republike Hrvatske uvodi porez na nekretnine.

Člankom 20. stavkom 2. Zakona propisano je da su sve jedinice lokalne samouprave (dalje: JLS) pa tako i Grad Dubrovnik, dužne uvesti i naplaćivati porez na nekretnine, a prema čl.70.Zakona, s danom stupanja na snagu odredbi koje se odnose na porez na nekretnine od 01. siječnja 2018. godine.

Porezni obveznici se obavještavaju:

– da je predmet oporezivanja nekretnina,

– da je porezni obveznik svaka osoba koja nekretninu samostalno posjeduje (u smislu Zakona to je vlasnik nekretnine), ali i nesamostalni posjednik ako je porezna obveza pravnim poslom prenesena na nesamostalnog posjednika, ako se koristi nekretnina u vlasništvu općine, grada ili županije ili Republike Hrvatske, ako nema valjani pravni temelj posjedovanja nekretnine ili je vlasnik nepoznat,

– da se porez na nekretnine obračunava na ukupnu neto podnu površinu nekretnine (prostora koji je oporeziv) sukladno propisu o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine, te na stvarnu površinu zemljišta,

– da se nekretninom smatra stambeni prostor, poslovni prostor, garažni prostor i drugi pomoćni te ostali prostori bez namjene, građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja,

– da se neizgrađenim građevinskim zemljištem smatra zemljište koje svojom veličinom i oblikom ispunjava uvjete za građenje i opremljeno je najmanje pristupnom cestom, objektima za opskrbu električnom energijom i vodom prema mjesnim prilikama, a na kojemu se, u skladu s prostornim planom mogu graditi građevine, na kojemu nije izgrađena nikakva građevina ili na kojemu postoji privremena građevina za čije građenje nije potrebna građevinska dozvola. Neizgrađenim građevinskim zemljištem smatra se i zemljište na kojemu se nalaze ostaci nekadašnje građevine, odnosno na kojemu je započeto građenje.

– da se dodatnim sadržajima smatraju osobito bazeni, saune, sportski tereni, uzletno-sletne staze, heliodromi i srodni sadržaji,

– da se godišnji iznos poreza po m2 obračunske površine nekretnine utvrđuje množenjem: vrijednosti boda (B), koeficijenta zone (Kz), koeficijenta namjene (Kn), koeficijenta stanja (Ks) i koeficijenta dobi (Kd),

– da se rješenje o porezu na nekretnine donosi do 31. ožujka za tekuću kalendarsku godinu prema stanju nekretnine i poreznog obveznika na dan 01. siječnja tekuće godine i takvo rješenje je na snazi dok ne nastane promjena koja je od utjecaja na utvrđivanje porezne obveze. Sve promjene koje nastanu tijekom kalendarske godine, a od utjecaja su na utvrđivanje porezne obveze (tj. sve činjenice koje utječu na visinu obračuna i utvrđivanje osobe poreznog obveznika), primjenjuju se od sljedeće kalendarske godine,

– da se rješenjem o porezu utvrđuje porezni obveznik, iznos poreza po m2 obračunske površine, obračunska površina, ukupni iznos poreza u godišnjem iznosu i rokovi plaćanja.

Porez na nekretnine utvrđuju i naplaćuju JLS na području kojih se nekretnina nalazi i prihod je te JLS. Stoga su JLS obvezne tijekom 2017. godine ustrojiti i dalje voditi strukturiranu Evidenciju o nekretninama i o poreznim obveznicima plaćanja poreza na nekretnine.

Stoga, Grad Dubrovnik ovim putem

poziva vlasnike i korisnike nekretnina na području Grada Dubrovnika

da, radi ustrojavanja i vođenja Evidencije, te radi pravilnog utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje rješenja o porezu na nekretnine i zaduživanja obveznika plaćanja poreza, najkasnije do 10.rujna 2017. godine dostave Upravnom odjelu za proračun, financije i naplatu, podatke o nekretninama i poreznim obveznicima koristeći priložene obrasce, posebno za svaku adresu nekretnine odnosno katastarsku česticu.

Ukoliko se nekretnina koristi za dvije ili više različitih namjena, dakle stambeni, poslovni, garažni i drugi pomoćni prostori, obrazac treba ispuniti za svaku namjenu posebno s naznakom površine koja se koristi za određenu namjenu.

Svi obrasci su dostupni na internetskoj stranici /www.dubrovnik.hr/, a mogu se ispunjeni dostaviti osobno predajom u pisarnici Grada Dubrovnika (Poljana Ivana Gundulića 10) ili putem pošte (Grad Dubrovnik, Pred Dvorom 1, Dubrovnik).

Ako porezni obveznik ne dostavi tražene podatke, Grad Dubrovnik će postupiti sukladno čl.59. Zakona o lokalnim porezima te će se porezna obveza utvrditi na osnovu podataka kojima raspolaže jedinica lokalne samouprave s najvišim koeficijentima utvrđenima Zakonom za stanje i dob nekretnine.

GRADONAČELNIK

Mato Franković’

 

Javni poziv s obrascima možete preuzeti ovdje.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist